Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

среда, 19. октобар 2011.

Slatko od dunja.


Moje omiljeno slatko od dunja. Volim kad dunje ostanu svetle. A najteži deo je naravo čišćenje. Potrebno je 1 kg očišćenih dunja iseći ih i staviti u hladnu vodu. Zatim Staviti oko 2 l vode da zavri i spustiti dunje da proključaju oko 5 min. Izvaditi ih i dobro ocediti u rešetkastoj posudi a za to vreme ušpinovati 1 kg i 250 gr šećera gusto kao med pa onda spustiti oceđene dunje i kuvati ponovo dok sirup ne bude gust kao med. Protresti malo šerpu i pokupiti penu. Skloniti sa vatre i pokriti mokrom krpom šerpu. Sipati u tegle kad se potpuno ohladi.

5 коментара:

  1. Rado ću probati Vaš recept. Ove godine sam preterala s' dunjama i još uvek mi se vuku po kući, moram ih negde "skladištiti". Ovo slatko mi se jako dopada i javljam Vam se sa rezultatima. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман10.10.12. 04:53

    Vas recept je izvanredan. Ono sto sam uvek tesko dobijala - zeljenu boju uspela sam. Ranije sam ponekad kratko stavljala cele dunje da provre, pa ih cistila i sekla, a one su se vracale na raniju boju. Ovo sto sam isecene dunje stavljala da provre je SUPER. I lakse mnogo nego sto sam radila ranije. Hvala, Veco.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na komentaru i drago mi je za Vaš uspeh. Ja isto volim da dunje ostanu svetle pa sam bila srećna kad sam isprobala ovaj recept iz nekog starog kuvara! Zato ga i delim sa vama :)♥

      Избриши
  3. Анониман18.10.12. 07:10

    veoma dobar recept

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман21.10.13. 12:37

    Ja sam pravila prosle godine po ovom receptu,i ispalo je super,sad trenutno pravim opet jer moji ukucani bas ovako zele.:) <3

    ОдговориИзбриши

Blog otvorenog ♥