Pelinkovac volim ponekad da popijem sa mojim prijateljicama a pošto sam napla pelin ja napravila domaći, i mogu vam reći da prilično liči na original !
Evo i recepta (mera je za 3 lit likera a vi smanjite po potrebi).
- 1 kg šećera
- 4 grančice pelina dužine 10-12 cm
- 1/2 lit vode
- 3 lit rakije
Karamelisati šećer i sitno naseckane 3 grančice pelina da dobije zlatastu boju. Kad se istopi šećer u to dodati 1/2 lit vrele vode i vratiti na ringlu da proključa još 5 min uz mešanje. Skinuti sa vatre i naseckati sitno još jednu grančicu pelina. Kad se dobro ohladi pomešati sa 3 lit rakije i ostaviti 5 dana u staklenim flašama. Posle toga procediti i sipati u flaše . Pelinkovac je gotov. Što duže stoji sve je bolji.
odlicno.Mnogo finma stvar taj pelinkovac.Znam kako moj tata cesto kaze: eh da mi je sad jedan pelinkovac pa da zapevam:))
ОдговориИзбришиHvala Dzoli možemo i zajedno da zapevamo uz pelinkovac i druženje (mada ja baš i nisam neki pevač). :)
ОдговориИзбришиpostoji li način da se napravi pelinkovac ili slican liker bez rakije, hocu reci, samom fermentacijom bilja i sl? Hvala :)
ОдговориИзбришиKoliko ja znam ne može nijedan liker bez alkohola :(
ОдговориИзбришиA koji liker se koristi,msm od cega?
ОдговориИзбришиDušane ne koristi se liker već neka blaža rakija :)
ИзбришиA koji liker se koristi msm od cega?
ОдговориИзбришиjel može da se koristi iseckani suvi pelin
ОдговориИзбришиVerovatno da može nisam tako probala. Ali svež definitivno ima jaču aromu.
Избришиevo mene i mog pelinkovca od suvoga pelina kupljenog kao smesa za caj, upravo sam ga spremio po gore navedenom receptu i nalio u flase, sacekacemo par dana pa cu Vam se javiti posle degustacije
Избриши