Njeno veličanstvo DUNJA.
Evo je u svoj svojoj lepoti. Ja je obožavam a i njene darove. Od dunje se može iskoristiti skoro svaki deo. Ja sam dobila od prijateljice pre neki dan dunje i pogledajte šta sam sve napravila. Potrebno vam je :
- 1 kg dunja
- za sve proizvode oko 1 kg i 300 gr šećera
- i još malo soka od limuna
- 1 lit rakije
1. prvo liker od dunja
Piti sa uživanjem sa prijateljicama! Kad bude gotov stavljam fotku. ;)
Evo gotovog likera kao što obećah!
2. drugo kitnikes
![]() |
kitnikes |
Očišćene dunje naseći na kockice i stavljati u vodu sa malo limunovog soka. Sipati u šerpu 1.5 lit vode i staviti dunje da se kuvaju. Kad omekšaju izvaditi ih u drugu posudu i ispasirati, može i štapnim mikserom ili presom za pire. U pire staviti 800 gr šećera i staviti na vatru kuvati uz mešanje ali na slabijoj vatri jer dosta prskaju ( p.s. ja uzela varjaču sa drškom od 1 m ).
Kuvati dok budutoliko guste da ostane trag u šerpi kad povučete varjaču. Gotovu kašu sipati u modle koje su prethodno dobro nakvašene vodom - samo nakvašene -.
Kad se osuše najbolje posle 2-3 dana istresti iz modle i dekorisati po želji.
3. treće sok od dunja
U vodu u kojoj ste prokuvali dunje za kitnikes dodajte 200 gr šećera, ili po ukusu pa promešajte da se otpopi i procedite i dobićete izvrstan sok.
Velicanstveno:)
ОдговориИзбришиDunje - tri u jednom - liker, kitnikes i sok.
ОдговориИзбришиOdmah delim s prijatelima - veoma interesantni recepti. Dunja je u kuhinji, kitnikes su na redu))
ОдговориИзбриши