Njeno veličanstvo DUNJA.


Evo je u svoj svojoj lepoti. Ja je obožavam a i njene darove. Od dunje se može iskoristiti skoro svaki deo. Ja sam dobila od prijateljice pre neki dan dunje i pogledajte šta sam sve napravila.  Potrebno vam je :
  • 1 kg dunja
  • za sve proizvode oko 1 kg i 300 gr šećera
  • i još malo soka od limuna
  • 1 lit rakije
 1. prvo liker od dunja

Kad oljuštite dunje kore stavite u jednu teglu sa dobrim poklopcem i nalijte sa 1 lit rakije. Zatvorite poklopcem i ostavite da stoji 6-7 nedelja. Posle toga stavite 300 gr šećera i 200 ml vode sa šipkom cimeta da provri. Skolniti sa vatre izvaditi cimet i ohladiti, pomešati sa rakijom i korama i onda procediti.
Piti sa uživanjem sa prijateljicama! Kad bude gotov stavljam fotku. ;)
Evo gotovog likera kao što obećah!

2. drugo kitnikes
kitnikes

Očišćene dunje naseći na kockice i stavljati u vodu sa malo limunovog soka. Sipati u šerpu 1.5 lit vode i staviti dunje da se kuvaju. Kad omekšaju izvaditi ih u drugu posudu i ispasirati, može i štapnim mikserom ili presom za pire. U pire staviti 800 gr šećera i staviti na vatru kuvati uz mešanje ali na slabijoj vatri jer dosta prskaju ( p.s. ja uzela varjaču sa drškom od 1 m ).

Kuvati dok budutoliko guste da ostane trag u šerpi kad povučete varjaču. Gotovu kašu sipati u modle koje su prethodno dobro nakvašene vodom - samo nakvašene -.

Kad se osuše najbolje posle 2-3 dana istresti iz modle i dekorisati po želji.

3. treće sok od dunja


U vodu u kojoj ste prokuvali dunje za kitnikes dodajte 200 gr šećera, ili po ukusu pa promešajte da se otpopi i procedite  i dobićete izvrstan sok.

Коментари

Постави коментар

Blog otvorenog ♥

Популарни постови