Tunis kolač. Za moj jubilarni 100-ti post :))

Tunis kolač

Evo konačno sam i ja stigla do te magične brojke 100. Objavljujem 100-ti recept. Za tu priliku sam odabrala moj omiljeni kolač "Tunis kolač". Recept sam dobila od sestre Radice i fenomenalan je kremast. Evo delim sa vama recept. Potrebno je:
  • za koricu:
  • 6 belanca
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike džema
  • 150 gr seckanih oraha
  • za krem:
  • 6 žumanca
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika griza
  • 1/2 litra mleka
  • 1 (250 gr) margarin
  • i šlag 100 gr umućenog sa 200 ml mineralne vode za odozgo
Umutiti belanca sa šećerom pa u to dodati džem.

Dobro podmašćen pleh posuti orasima pa polako razvući masu preko toga.






Peći oko 40 min na 150 stepeni.
Umutiti žumanca sa šećerom pa dodati griz i sjediniti. To skuvati u provrelom mleku kao kašicu.

Kad se prohladi sjediniti sa jednim umućenim margarinom i dobro izmiksati. To sipati preko ohlađene kore a odozgo staviti šlag i ukrasiti. Ja sam se za ukrašavanje potrudila da napravim ukrase od topljenog šećera (prvi put pravim) i dopali su mi se strašno.

Njih sam pravila tako što sam šećer otopila na manjoj temperaturi dok ne dobije svetlu prozirnu boju a onda šerpu u koju se topio naglo na trenutak spustim u hladnu vodu samo pazite da ne isprska unutra. Kada dobije gustinu meda - vrlo brzo skoro odmah - kašikom praviti razne oblike na peki papiru. Kada se ohlade odlepiti ih i ukrašavate. Samo pazite šećer je strašno vreo dok sipate da se ne ispečete.Naravno uz kolač sam poslužila sok:  Jecin ljubavni napitak :)
I za kraj ovog mog jubilarnog posta kafica za drage goste po želji: turska, 3 u 1 ili 2 u 1, pa izvolite :))

Коментари

  1. Veco, čestitam ti 100-ti post i želim ti još puuuuno tako lepih i interesantnih. Ovaj tunis kolač me je oduševio, jer najviše volim, upravo ovako kremaste dezerte. Predivan je a i šećerni ukras im daje posebnu čar, a tek ljubavni napitak od cvekle, pa još kafe po želji (ja uzimam 2 u 1, ma nemam reči, lepo sam se počastila. Hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zoro, tvoji komentari mi uvek ulepšaju dan i obraduju me :) Pozzz

      Избриши
  2. Cestitke za jubilarni post! Velik broj, ja sam jos daleko od toga... :) Ovo je predivan kolac!

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман27. 5. 2015. 13:33

    Ja sam ovaj kolac pravila odavno ,al fil sam kuvala od puding vanilu i cokoladu i bas je ukusan.pravicu uskoro da se podsetim.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Blog otvorenog ♥

Популарни постови