Tunis kolač. Za moj jubilarni 100-ti post :))
Tunis kolač |
Evo konačno sam i ja stigla do te magične brojke 100. Objavljujem 100-ti recept. Za tu priliku sam odabrala moj omiljeni kolač "Tunis kolač". Recept sam dobila od sestre Radice i fenomenalan je kremast. Evo delim sa vama recept. Potrebno je:
- za koricu:
- 6 belanca
- 6 kašika šećera
- 2 kašike džema
- 150 gr seckanih oraha
- za krem:
- 6 žumanca
- 6 kašika šećera
- 6 kašika griza
- 1/2 litra mleka
- 1 (250 gr) margarin
- i šlag 100 gr umućenog sa 200 ml mineralne vode za odozgo
Dobro podmašćen pleh posuti orasima pa polako razvući masu preko toga.
Peći oko 40 min na 150 stepeni.
Umutiti žumanca sa šećerom pa dodati griz i sjediniti. To skuvati u provrelom mleku kao kašicu.
Kad se prohladi sjediniti sa jednim umućenim margarinom i dobro izmiksati. To sipati preko ohlađene kore a odozgo staviti šlag i ukrasiti. Ja sam se za ukrašavanje potrudila da napravim ukrase od topljenog šećera (prvi put pravim) i dopali su mi se strašno.
Njih sam pravila tako što sam šećer otopila na manjoj temperaturi dok ne dobije svetlu prozirnu boju a onda šerpu u koju se topio naglo na trenutak spustim u hladnu vodu samo pazite da ne isprska unutra. Kada dobije gustinu meda - vrlo brzo skoro odmah - kašikom praviti razne oblike na peki papiru. Kada se ohlade odlepiti ih i ukrašavate. Samo pazite šećer je strašno vreo dok sipate da se ne ispečete.Naravno uz kolač sam poslužila sok: Jecin ljubavni napitak :)
I za kraj ovog mog jubilarnog posta kafica za drage goste po želji: turska, 3 u 1 ili 2 u 1, pa izvolite :))
Veco, čestitam ti 100-ti post i želim ti još puuuuno tako lepih i interesantnih. Ovaj tunis kolač me je oduševio, jer najviše volim, upravo ovako kremaste dezerte. Predivan je a i šećerni ukras im daje posebnu čar, a tek ljubavni napitak od cvekle, pa još kafe po želji (ja uzimam 2 u 1, ma nemam reči, lepo sam se počastila. Hvala!
ОдговориИзбришиHvala Zoro, tvoji komentari mi uvek ulepšaju dan i obraduju me :) Pozzz
ИзбришиCestitke za jubilarni post! Velik broj, ja sam jos daleko od toga... :) Ovo je predivan kolac!
ОдговориИзбришиHvala Miki, ali ne brini brojka se brzo dostigne ni ne primetiš?
ИзбришиJa sam ovaj kolac pravila odavno ,al fil sam kuvala od puding vanilu i cokoladu i bas je ukusan.pravicu uskoro da se podsetim.
ОдговориИзбриши