Sok od kopriva - žara.


Evo stiglo nam proleće,  (ali kobajagi) pošto je napolju još sneg, hladno brrr. Nego valjda će biti bolje a u međuvremenu da izbacimo neki receptić za jačanje organizma i prolećne šetnje. Naime prošlog vikenda kad je bilo toplije moja mama me snabdela koprivama tako da sam odlučila da napravim ovaj predivan sokić.
O vrednosti koprive možemo pročitati svuda npr.

Šta to sve kopriva ima da nam pruži? Jestivi delovi koprive su zapravo zapravo svi delovi biljke, ali se najčešće koriste koren i listovi. Podjednako se koristi kao napitak, bilo da je u pitanju sok ili čaj, i kao jelo pošto ima sličan sastav pa i ukus kao spanać i blitva pa je proces spremanja isti. Ali nije strano da ljudi protiv reumatskih bolova koriste i svežu koprivu u vidu obloga.
Ja dajem doprinos ovim sokom.

Potrebno je :
  • 150 vrhova kopriva (veličine kao na slici)
  • 4 litara vode
  • 3 kg šećera
  • 10 kesica limontusa (od 10 gr)
  • 1 ekstrat od kivija (15 ml)
Vrhove kopriva dobro oprati hladnom vodom i očistiti od trave ako je ima (radite to u gumenim rukavicama jer hoće da opeče). Zatim vodu stavite da provri pa preliti preko vrhova koprive i ostaviti 24 časa da odstoji.

Nakon toga procediti kroz gazu. Nemojte bacati koprivu već je možete iskoristiti za pljeskavice proju ili sl. A u proceđenu vodu dodati šećer, limontus i ekstrat kivija i mešati dok se šećer ne istopi. Sipati u flaše i rastvarati kao sirup pa piti. Ukus je izvanredan verujte. Možda se može limontus zameniti limunom bilo bi zdravije probaću sledećeg puta. Ovako dobijete oko 5 litara sirupa. 

Коментари

  1. Volim sve što je od kopriva, pite, čorbe,sok.....moram nazvati prijatelja koji nam daje koprive da vidim da li ih ima.

    ОдговориИзбриши
  2. Super recept! Spremam koprive na razne načine, ali sirup još nisam radila. Isprobati ću svakako.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Blog otvorenog ♥

Популарни постови