Domaća gibanica.

Domaća gibanica

Ovo je gibanica kakvu je nekada pravila moja baka Todora. Kore se razvlače oklagijom (to sam naučila od tetke Ranke) a ukus da vam ne pričam...
Potrebno je za testo:
  • 800gr brašna (600 gr za testo i još oko 200 za razvlačenje) .
  • 300 gr vode -(da testo bude malo tvrđe nego za hleb)
  • 2 kašičice soli
za fil
  • 400 gr sira 
  • 5-6 jaja
  • i ulje za premazivanje
Postupak je sledeći. Zamesiti testo od brašna soli i vode i podeliti na jufkice veličine loptice za tenis.

Svaku jufku pre razvlačenja podeliti na pola, malo rastanjiti pa jednu premazati uljem

  a  odozgo zalepiti drugu jufku.
Posoliti dosta brašna i rastanjiti što više možete.
Potrebno je da se dosta posipa brašnom da se nebi lepilo testo.

Kad bude otprilike veličine većeg tanjira namotati na oklagiju i polako pritiskajući od sredine prema krajevima razvlačiti koru.

Oklagiju pomerati napred-nazad 2-3 puta pa razmotati i ponovo posoliti brašno. Kad bude dovoljno razvučena - otprilike prečnika oko 30-35 cm ili veličine oklagije onda premazati malo uljem

pa staviti fil .

Mota se tako što se skupe suprotni krajevi prema sredini pa se onda poklopi slobodnim krajevima i prevrne se naopako pre stavljanja u tepsiju.





Odozgo staviti po malo fila i peći oko pola sata na 180stepeni. Prijartno!

I naravno nisam stigla da je slikam celu pečenu - već su je raskomadali :-)))

Коментари

  1. Ovako je pravila i moja baka,a i ova baba sad pravi svojim unucuma,koji su vise kod nje nego kuci,mozda zbog gubanice,haha

    ОдговориИзбриши
  2. Predivno,jako mi se svida!!!!
    Prvi puta ovako vidim da se pravi gibanica !!!BRavo!!!!:)

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala Mirjana. Probaj, vrlo je ukusna kad se ovako pravi.

    ОдговориИзбриши
  4. Jaaaako mi se dopada gibanica, vrlo interesantno je složena, bravo Veco :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Blog otvorenog ♥

Популарни постови