Domaća gibanica.
Domaća gibanica |
Ovo je gibanica kakvu je nekada pravila moja baka Todora. Kore se razvlače oklagijom (to sam naučila od tetke Ranke) a ukus da vam ne pričam...
Potrebno je za testo:
- 800gr brašna (600 gr za testo i još oko 200 za razvlačenje) .
- 300 gr vode -(da testo bude malo tvrđe nego za hleb)
- 2 kašičice soli
- 400 gr sira
- 5-6 jaja
- i ulje za premazivanje
Svaku jufku pre razvlačenja podeliti na pola, malo rastanjiti pa jednu premazati uljem
a odozgo zalepiti drugu jufku.
Posoliti dosta brašna i rastanjiti što više možete.
Potrebno je da se dosta posipa brašnom da se nebi lepilo testo.
Kad bude otprilike veličine većeg tanjira namotati na oklagiju i polako pritiskajući od sredine prema krajevima razvlačiti koru.
Oklagiju pomerati napred-nazad 2-3 puta pa razmotati i ponovo posoliti brašno. Kad bude dovoljno razvučena - otprilike prečnika oko 30-35 cm ili veličine oklagije onda premazati malo uljem
pa staviti fil .
Mota se tako što se skupe suprotni krajevi prema sredini pa se onda poklopi slobodnim krajevima i prevrne se naopako pre stavljanja u tepsiju.
Odozgo staviti po malo fila i peći oko pola sata na 180stepeni. Prijartno!
Ovako je pravila i moja baka,a i ova baba sad pravi svojim unucuma,koji su vise kod nje nego kuci,mozda zbog gubanice,haha
ОдговориИзбришиPredivno,jako mi se svida!!!!
ОдговориИзбришиPrvi puta ovako vidim da se pravi gibanica !!!BRavo!!!!:)
Hvala Mirjana. Probaj, vrlo je ukusna kad se ovako pravi.
ОдговориИзбришиJaaaako mi se dopada gibanica, vrlo interesantno je složena, bravo Veco :)
ОдговориИзбриши