Kornišoni - dva načina kišeljenja


Evo ja se bacila pomalo na zimnicu. Krastavčiće svi volimo pa sam ih sada stavila na dva načina. Jedan načina je pasterizovanje  - kuvanje u teglama. A drugi je kišeljenje sl. kao za turšiju. Evo vam obadva načina pa vi koristite koji je vama pruhvatljiviji. Od dodataka vam je potrebno osim krastavaca naravno sledeće:
  • biber u zrnu (oko 2 kesice po 5 gr)
  • slačica (oko 50 gr možda i manje po ukusu)
  • sušene stabljike mirodije
  • korijander ( oko 50 gr.ili po ukusu)
  • za I način alkoholno prirodno sirće 9% 1 litar
  • za II način eksencija 0.5 ml (jedna rakijska čašica od 0.5)
  • so
  • šećer
 
Evo dakle prvog načina: Krastavčiće prvo dobro oprati četkicom u 2-3 vode.

 Zatim ih poređati uspravno - dobro uglaviti krastavčiće. U svaku teglu (mera je za tegle od 700 gr) sipati po 1 supenu kašiku soli i 1 kašiku šećera, 7-8 zrna bibera, 1 kašičicu kafenu slačice, 1 kašičicu isto kafenu korijandera, ubaciti 1-2 grančice mirodije, sipati 1 malu šoljicu za kafu oko 1 dl alkoholnog sirćeta i do kraja naliti hladnom vodom.

Tegle zatvoriti poklopcima dobro i staviti ih u dublju šerpu. Zatim naliti vodu do visine poklopca. ( kod mene nije tako na slici jer su mi tegle od 1.5 lit pa nemam tako duboku šerpu :( . Staviti na ringlu i kad počne da ključa kuvati 15 min na 2. jačini , pa isključiti. Ostaviti tako da se potpuno ohlade.

A sad drugi način. (mera je za 5 kg krastavčića). Krastavčiće prvo oprati takođe četkicom pa u još 2 vode. Staviti ih u neku veću posudu - vanglu. U šerpu skuvati sledeće:
(4 litara vode, 8 supenih kašika soli, 2 kašike šećera, 1-2 kesice bibera u zrnu, 4-5 kašika slačice, 3 kašika korijandera, nekoliko grančica ruzmarina).

 Kad to provri skloniti sa vatre i dodati eksenciju. Izmešati i sa tako vrelom smesom preliti krastavčiće. Poklopiti nečim i ostaviti da se dobro ohlade.


 Uzeti malo od te vode kad se ohladi i u njoj razbiti 1 kesicu konzervansa 5g vratiti u krastavčiće. Sada krastavčiće ređati u tegle ili možete u neku kanticu - po želji. Preliti odozgo rastvorom u kome su bili sa začinima i zatvoriti dobro.

Коментари

Популарни постови