Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

среда, 21. децембар 2011.

Posna grilijaš torta.


Evo najzad i torte koja me je ove godine baš namučila, ali vredelo je savršeno je ukusna i svi su je pohvalili.
Recept sledi potrebno je :
  • 300 ml fante od narandže
  • 4 čaše šećera (od 2dl)
  • 3 čaše brašna
  • 3 kašike džema od kajsija
  • 1kafena kašičica sode bikarbone
  • 4supene kašike ulja
  • 30 supenih kašika mlevenih oraha
  • 200 čokolade za kuvanje sa kockicom margarina za prelevanje kora
  • 500 gr alve i 2 margarina
  • 6 kašika kakao
  • 300 gr posnog šlaga i 200 ml kisele vode
Fantu i šećer promešajte malo pa dodajte džem, brašno, ulje sodu bikarbonu i orahe. Sve sjedinite i pecite u pleh na peki papiru tačno 10 min na 200 stepeni zagrejanoj rerni.Od mase treba da ispadnu tri korice.
Pazite kad izvadite koru izgledaće vam kao totalno sirova ali ostavite je oko 5 min i dobiće potrebnu čvrstinu. Istresite je odjednom isto na peki papiru jer će se zalepiti na drugoj podlozi. Kad se ohlade svaku premazati sa čokoladom otopljenom sa kockicom margarina.
Za fil rastopiti alvu sa dva margarina i kakaom ali da ne provri i ohladiti da se stegne kao krem za mazanje. Umutiti šlag sa kiselom vodom. Filovati na sledeći način: korica prelivena čokoladom pa fil od alve i onda šlag. Na poslednju koru samo preliti fil od alve i kad se stegne ukrasiti šlagom.

9 коментара:

  1. Veco, torta je fenomenalna, zaista je vredelo truda, a ukus, mogu samo da zamislim...

    ОдговориИзбриши
  2. ЧЕСТИТА КОЛЕДА!
    ЗДРАВЕ ,КЪСМЕТ И УСМИВКИ!

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман19.3.12. 07:13

    Ovu tortu sam pravila po ovom receptu http://www.coolinarika.com/recept/grilijaz-torta-posna/, slican je tvom - razlikuju se samo u tome se se u ovom pravi grilijaz od secera. Torta za svaku preporuku. Mislim da je tvoja verzija odlicna. Hvala sto si je podelila sa nama. Pozdrav. Vesna BG

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман3.4.12. 11:11

    Nista ukusnije nisam probala,fenomenalno!

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман25.11.12. 03:27

    Da li vrucu koru skidati sa papira ili hladiti na papiru?Vidim da ste iz recepta izbacili grilijaz,molim vas recite mi da li imate lose iskustvo s njim,da li je pretvrd pri sjecenju?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Koru prevrnuti na peki papir pa oda polako skinuti papir na kome se pekla kora. A grilijaš nije bio u mom receptu samo se zbog ukusa zove grilijaš. :)

      Избриши
  6. Анониман2.10.13. 02:24

    БРАВО СВАКА ЧАСТ НА ОВАКВОМ ЈЕДНОСТАВНОМ И ПРЕЛЕПИМ ОБЈАШЊЕЊЕМ ПРАВИЛА САМ И ТОРТА ЈЕ ИЗВРСНА ...ИАКО САМ ДОБИЛА ВИШЕ НАЧИНА ПРАВЉЕЊА И ОВАЈ МИ СЕ ВИШЕ ДОПАО ...НАЈБИТНИЈЕ ЈЕ ОД СВЕГА ДА ЈЕ НАЈУКУСНИЈА ПОСЛЕДЊУ ШТО САМ ПРОБАЛА...СВЕ ПОХВАЛЕ ЗА ВАС <3 <3 <3

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман7.11.13. 02:09

    Ja bih da pravim ovu tortu, ali mi nije jasno koja je alva u pitanju (500 grama)??

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je alva grčka ili bilo koja druga ali bez dodataka (čokolade ili nečeg drugog). Znači klasična.

      Избриши

Blog otvorenog ♥