Kako napraviti sir.
Mladi sir |
Ostaviti tako da stoji sat vremena. Onda kada se zgusti kao kiselo mleko iseći ga nožem na kocke i ostaviti još 15 min.
Zatim uzeti jednu krpu za ceđenje- najbolje deblju gazu i vezati čvorove na krajeve pa namaknuti na oklagiju. U tu gazu sipati smesu koja se zgustila i ostaviti tako da se cedi oko 4-5 sati . Ispod staviti posudu u koju se cedi surutka.
Kad prestane da kaplje onda sa gazom staviti u rešetku i pritisnuti nečim da se još iscedi oko 1-2 sata.
Onda otvoriti posoliti odozgo i preručiti najbolje u neku tepsiju manjeg obim pa posoliti i odozgo i poklopiti tanjirom i ponovo pritisnuti da se još iscedi. Kad odstoji tako preko noći ujutru ocediti surutku i iseći sir na felije. Probajte nije teško!
Hvala ti, pokusacu i ja da napravim :)
ОдговориИзбришиsavrseno
ОдговориИзбришиhvala ti mnogo ja vec pravim drugi put al je lepo videti ovaj postupak
svaka cast
ja sam sinoc pravio ali mi nije uspelo nisam imao maju pa sam stavio limuntus i dobio izvarednog jogurta ali pokusacu opet kad nadjem maju ovde kod nas u makedoniji se nema gde kupit ali poyrudicuse da nacem pozdrav
ОдговориИзбришиPa nemože sir sa limontusom mora maja. :)Nemogu da verujem da nema u makedoniji maja? Ako mogu da pomognem javi se možda da pošaljem odavde ima i u plastičnim flašicama.
ИзбришиDali moze da se koristi jogurt umjesto maje ili alkoholno sirce?
ИзбришиJabih zelio da napravim primorski sir?
Davor
Moze sirce.ali sirce se sipa u mleko kad pocne da vri i sir odmah bude tvrd zato mora brzo da se radi.ide 3 male rakiske casice sirceta na 10litara mleka
Избришиumjesto maje staviti se moze dvije kasike jogurta,samo je malo duzi postupak da se odvoji surutka od sira.pokusajte,meni je uspjelo.
ОдговориИзбришиVeeeliko hvala- pravim ga sama onako otprilike- jedino maja je na meru.
ОдговориИзбришиRecept je perfektan i jasan.
Milica
Hvala Milice baš mi je drago što ti je uspelo mi u kući obožavamo ukus ovog mladog domaćeg sira :)Ne pravim ga često samo kad dođem do dobrog domaćeg mleka.
ИзбришиSuper ste , ja pravim i od kupljenog mleka (kravica 2,8 ml. masti i umesto maje stavljam jogurt. Jeste duze vreme pripreme, ukus je jos prirodniji. Ako ne stavite sol, moze za kolace. Darinka
ОдговориИзбришиA koliko ti je ostalo surutke od tih 5 litara mleka.. jel ima bar 1l?
ОдговориИзбришиInace ja sam juce pravila sir fenomenalno ispadne, al mi je problem sto sam prosula surutku a moj muz to obozava da pije.
Pa ostane dosta surutke bar 2-3 litara
ИзбришиA može li surutka da se sipa umesto maje?
ОдговориИзбришиNisam probala, ali mislim da neće baš dobro da se usiri sa surutkom.
ИзбришиA može li surutka da se sipa umesto maje, mislim da je moja baka tako nekad pravila sir?
ОдговориИзбришиhvala puno na receptu sir je odlicno uradjen,samo da pitam jel dobro piti siritku posto se mjesa sa majom? hvala
ОдговориИзбришиbraco
Izvini Braco što kasnim sa odgovorom, ali nisam stigla do sada. Naravno da je dobro piti surutku, maja se stavlja uvek kod podsirivanja. Pozz :)
ИзбришиSurutka je mnogo zdravija od samog sira i treba da je piju alkoholicari i osobe koje imaju problema sa jetrom. I tacno je da se surutkom preliva stari sir koji stoji u drvenim posudama. Sir mora stajati u nekoj tecnosti a to je ustvari slana surutka. Pozdrav iz Melburna
ОдговориИзбришиZdravo moze so ovoj recept da pravim posni sir i so koja mleko treba da se pravi
ОдговориИзбришиNeznam za posni sir nisam nikada pravila.
ИзбришиMoze se i sa sirutkom praviti sir i bude fenomenalan.Ide na 5l mlijeka 1l sirutke.A pravi se kao sa sircetom
ОдговориИзбришиZasto se koristi nekuvano mleko? Zna se da ako se ne prokuva ima puno bakterija.... moze li i prokuvano?
ОдговориИзбриши