"Lažne" knedle sa šljivama
E ljudi ovo je post za sve one koji vole knedle sa šljivama a mnogo im je komplikovano da ih prave. Fenomenalan kolač, samo se kuva ne peče se i mogu vam reći da baš podseća na knedle sa šljivom. Probajte iznenadićete se.
Kao prvo potrebni sastojci za prvi deo
- 250 gr prezle,
- 4 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- malo ulja (koliko da pokrije dno tiganja)
- 600 gr šljiva zrelih i ha 1/4 isečenih (može svežih ili iz zamrzivača)
- 3 kašika šećera
- 4-5 kašika džema od šljiva
- 5-6 kapi rum ekstrata
- 1 litar mleka
- 200 gr griza
- 10 kašika šećera
- 70 gr maslaca
- 1 jaje
Zatim pripremiti drugi deo. Šljive i šećer malo prodinstati oko 10-15 mini na kraju dodati džem i skloniti sa vatre. U to sipati i nekoliko kapi ruma.
Zatim spremiti treći deo. Prvo odvojiti oko 200 ml mleka u koji ćete razmutiti griz i 2 kašike šećera. Posebno razmutiti 1 jaje i 3 kašike šećera i sipati to u griz - promešati. A ostatak mleka 800 ml staviti na ringlu sa preostalih 5 kašika šećera da proključa i u to sipati smesu sa grizom i kuvati još 2-3 min. Na kraju naseckati maslac u vruće i dobro izmešati.
Sada ređati, može i u vatrostalnoj posudi dekorativnije je ili u običnu tepsiju. Ja sam u običnu br 28. Znači prvo podmažite posudu ili pleh maslacem pa po dnu posolite 1/2 od cele količine količine prezli. Preko toga rasporedite polako kašikom 1/2 kreme od griza. Zatim sipajte celu količinu sa šljivama i rasporedite ravnomerno. Zatim opet sipajte drugu polovinu kreme od griza i na kraju posolite preostale prezle. Ohladite u frižideru.
Коментари
Постави коментар
Blog otvorenog ♥