Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

понедељак, 18. април 2016.

"Lažne" knedle sa šljivama


E ljudi ovo je post za sve one koji vole knedle sa šljivama a mnogo im je komplikovano da ih prave. Fenomenalan kolač, samo se kuva ne peče se i mogu vam reći da baš podseća na knedle sa šljivom. Probajte iznenadićete se.
Kao prvo potrebni sastojci za prvi deo
  • 250 gr prezle, 
  • 4 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • malo ulja (koliko da pokrije dno tiganja)
Za drugi deo:
  • 600 gr šljiva zrelih i ha 1/4 isečenih (može svežih ili iz zamrzivača)
  • 3 kašika šećera
  • 4-5 kašika džema od šljiva
  • 5-6 kapi rum ekstrata
Za treći deo
  • 1 litar mleka
  • 200 gr griza
  •  10 kašika šećera
  • 70 gr maslaca
  • 1 jaje
Prvo na malo ulja prepržiti prezle, šećer  i vanilin šećer vrlo krartko samo da malo promene boju i ostaviti da se ohlade

Zatim pripremiti drugi deo. Šljive i šećer malo prodinstati oko 10-15 mini na kraju dodati džem i skloniti sa vatre. U to sipati i nekoliko kapi ruma.


Zatim spremiti treći deo. Prvo odvojiti oko 200 ml mleka u koji ćete razmutiti griz i 2 kašike šećera. Posebno razmutiti 1 jaje i 3 kašike šećera i sipati to u griz - promešati. A ostatak mleka 800 ml staviti na ringlu sa preostalih 5 kašika šećera da proključa i u to sipati smesu sa grizom i kuvati još 2-3 min. Na kraju naseckati maslac u vruće i dobro izmešati.





Sada ređati, može i u vatrostalnoj posudi dekorativnije je ili u običnu tepsiju. Ja sam u običnu br 28. Znači prvo podmažite posudu ili pleh maslacem pa po dnu posolite 1/2 od cele količine količine prezli. Preko toga rasporedite polako kašikom 1/2 kreme od griza. Zatim sipajte celu količinu sa šljivama i rasporedite ravnomerno. Zatim opet sipajte drugu polovinu kreme od griza i na kraju posolite preostale prezle. Ohladite u frižideru.



 

Нема коментара:

Постави коментар

Blog otvorenog ♥