Čipkasta točak torta ;)
Točak torta |
Potrebnio je:
- za okruglu crnu koru (pleh prečnika 24 cm), kašike su supene
- 4jaja
- 4 kašika šećera
- 4 kašika brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 3 kašike kakao
Beli fil:
- 500 ml mleka
- 5 kašika gustina
- 5 kašika šećera
- 125 gr maslaca
Žute kore: (2 kom)
- za ovu veličinu potrebne su dve ovakve kore ovo je mera za jednu.( Pleh 34 x 40)
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1/2 praška za pecivo i
malo rendane kore od limuna
Penasto umutiti belanca sa šećerom, zatim dodavati polako po jedno žumance i mutiti, dodati zatim brašno sa praškom za pecivo i narendati koru od 1/2 limuna. Peći u četvrtastom plehu. Kad je kora pečena i izvađena iz pleha izravnajte je malo sa strane po 1 cm pa isecite 4 kaiševa širine po 8 cm. Znači od dve kore treba da imate 8 kaiševa.
Tamni -crveni fil :
- 600 ml vode
- 200 gr šećera
- 2 pudinga od vanile
- 150 gr voća po želji ( ja sam stavila smrznute višnje, ali sam ih dok su još mrzle iseckala malo u blenderu).
Sada filovati ovako:
Staviti prvo okruglu braon koru pa premazati belim filom, zatim uteti jedan kaiš premazati crvenim filom i uviti u rolnicu i staviti na sredinu kore.
Sada motati sledeći kaiš i nastaviti motanje tamo gde je prethodni završen i tako dok ne istrošite 8 kaiševa. zatim odozgo ponovo premažite beli fil.
Sada stavite drugi deo odnosno drugu tamnu okruglu koru. Okolo premažite belim filom. Odozgo i okolo možete staviti šlag ili kao ja odozgo prelijte čokoladom a okolo urasite šlagom.
Ja sam odozgo preko čokolade crtala čipku :D
Čipka me je oduševila, stvarno treba strpljenja da je uradiš. Videla sam ovakve i slične čipke na netu. Bravo!
ОдговориИзбришиHvala Zoko, treba strpljenja i dobre volje :D
ИзбришиKako se pravi čipka?
ИзбришиPredivno izgleda. Narocito mi se svidja ukras u vidu cipke. Prelijepo!
ОдговориИзбриши