Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

уторак, 20. октобар 2015.

Gagine kiflice ;)



slatke kiflice

Slane kiflice

Evo recepta za kiflice od moje drugarice Gage. Ona ih pravi perfektne, ali liče :) i  super su ukusne i mekane. Ako se pridržavate recepta bićete prezadovoljni kao ja :)
Potrebno vam je sledeće:
  • 800 gr brašna
  • 250 ml mleka
  • 250 ml mlake vode
  • 1 supena kašika šećera
  • 1 supena kašika kvasca suvog
  • 1 supena kašika soli
  • 2 jaja
  • 2 supene kašike ulja
  • 2 kašike masti rastopljene
  • 100 gr sira ili džem po volji
Kiflice mogu biti slatke i slane po želji, odnosno nadevu.
Prvo potopite kvasac, šećer malo mlake vode i malo brašna i ostavite da nadođe. Sada stavite brašno u vanglicu, dodajte  nadošli kvasac, 2 kašike ulja, 1 jaje i 1 žumanac (belanac ostavite malo za sir i malo za premazivenje kifli), i sve zamesite sa mlekom i vodom 250 ml mleka i 250 ml vode. Ostavite da nadođe testo oko 1 sat Ali ne manje.

Zatim podelite testo prvo na dva dela. Zatim prvi deo podelite na 8 loptica. Svaku lopticu razvucite oklagijom na veličinu otprilike 10 cm prečnika.


Onda premažite preko rastopljenom mašću. Sada razvucite sledeću lopticu i stavite preko prve pa premažite i tako do osme. Poslednju ne premazujete odozgo.


Sada razvucite testo u veliki krug. Znači sve spojene loptice ne mesite već ih samo razvučete oklagijom. Prečnik otprilike 50 cm. Što tanje to bolje. Icecite sada krug prvo na četvrtine a zatim na osmine i zatim svaku osminu na po tri dela. Znači treba da imate ukupno 24 kifli od pola testa.






Možete ih seći i na 16 delova ali su onda veće kifle ako tako volite. Stavite unutra nadev sir pomešan sa malo belanceta koje ste odvojili ili džem ako su slatke. Zamotajte kiflice od šireg ka užem delu i ređajte ih u pleh.


Ostavite ih tako da stoje 45 min. Onda uključite rernu da se zagreva i posle 15 min ih premažite belancetom i pecite. Nemojte ih dugo peći samo da porumene malo jer brzo budu gotove. I evo gotove su :D

Нема коментара:

Постави коментар

Blog otvorenog ♥