Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

среда, 30. април 2014.

Vasina torta sa ružom ♥


Vasina torta sa ružom
Evo moje prve "Vasine torte". Moram da vam priznam da sam se bojala kako će ispasti a ispala je super. Savršena. Za to sam najviše zahvalna Jeleni i njenom receptu. Dakle recept neću pisati ponovo jer ga ima ovde kod Jece .
Samo sam izmenila malo vrlo mućenje šama i malo ga uprostila. Naime nisam ga kuvala na pari već sam samo sipala kašiku po kašiku ušpinovanog šećera u belanca već malo imućena i mutila dalje dok ne istrošim sav šećer. A onda sam mutila još 2-3 min. I ispalo je savršeno :) HVALA  JECO !
A ružu koju sam stavila odozgo sam pravila od šećerne mase odn. belanca i prah šećera. I evo kako je ispalo prvo na peki papiru . Leptiriće nisam stavila jer su mi bili suvišni :(. Ovo slikano je rezerna ruža za slučaj da prva pukne ... ali nije :)
Da se vidi iz profila

понедељак, 28. април 2014.

Maca u cveću.



Evo jedne mace za jednu Anju :)

петак, 18. април 2014.

Uskršnja čipkasta tortica :) I naravno jajaaa!



Uskršnja torta - čipkasta

Evo moje ovogodišnje "heklane" tortice. Baš sam imala želju da napravim nešto tako otkad samo nisam imala prilike i vremena. I evo sada za Uskrs!!! Torta ja saher, a iscrtana je rojal masom od belanca, prah šećera i malo limunovog soka.
Prvo sam nacrtala osnovu odnosno kvadratiće a onda sam ih punila masom i evo rezultata . ♥


A tu su naravno i farbana jaja. Kao i svake godine
" Kad Nadalina farba jaja,
onda farba sve po kući... :)"
Znači i ove godine sam kao prošle dosta u prirodne boje prirodne farbe sem zelene koju nisam uspela da dobijem prirodno pa sam uzela farbu :(
A tu su i nekoliko jaja tačnije 4 koja sam farbala krep papirom i sirćetom. To su ova zelena i plava vrlo šarena. Inače postupak je sledeći:
Jaja se prvo skuvaju pa se onako topla umotaju u parče krep papira 10x10cm i onda poprskaju sirćetom. Onda se stave u teglu jedno na drugo. Kad imate više boja papirta onda se boja sliva pa su lepša. A inače sam to videla ovde .
Jaja za Uskrs

farbana jaja

субота, 12. април 2014.

Džunglaaaa!

totra dzungla

zivotinje

Evo jedne tortice za Gavrila. Životinjice iz džungle... dobro sad umešala se tu i jedna ovčica ali mnogo je lepo ispala pa mi bilo žao da je ne stavim na tortu :)
Evo sada sličica cele torte i životinjica pojedinačno.
lisica- lija
žirafica

majmunče

kroka i ribica

slonče i ovčica

i ovčica s preda :)

среда, 09. април 2014.

Jošta kolač :)

Jošta kolač

E evo sada kolač od vrlo neobičnog voća. Pravo da vam kažem i ja sam prvi put čula za njega. Htela sam da napravim neki voćni kolač sa višnjom ali nisam imala višnju.
Komšija koji živi pored mene inače se poznat po uzgajanju svakakvih retkih vrsta žbunova ili voća kao što su: godži bobice, aronija, jošta, ogrozdi i sl. Epa on mi je ponudio da uzmem joštu kaže slična je višnji manje više. Imao je jednu kutijicu u zamrzivaču. I ja reših da probam :) Naravno prvo sam probala plodove kad su se odmrzli i utvrdila sam da su o.k.. Podsećaju na višnju ali nisu toliko kiseli. Onda sam naravno izguglala da vidim šta je to jošta. I našla sam da je hibrid  crne ribizle i ogrozda. Uostalom evo vam link pa pogledajte ukoliko vas interesuje ovde . A evo kako sam napravila moj voćni kolač.
P.S. deci sam rekla da je od višanja i dobro je prošao jer da sam pomenula  joštu odmah bi počeli sa pitanjima tipa: šta ti je sad to? odakle ti? neću to da jedem i sl. Znači idemo:
  • 6 jaja
  • 400 gr šećera
  • 250 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 400 gr brašna
  • 1 vanilin šećer
  • a za fil
  • oko 400 gr jošte
  • 4-5 kašika šećera
  • 4-5 kašika griza
  • malo ekstrata ruma 
  • malo cimeta
  • i za preliv 100 gr čokolade i malo ulja za rastapanje -oko 1-2 kašike
Priprema: jaja i šećer, vanilu, umutiti, dodati ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo.

 Sada prvo stavite joštu u sud sa zagrejanim uljem da se malo prži, stavite 4-5 kašika šećerapa pržite 2-3 min. Ako je smrznuta kao kod mene onda malo duže 4-5 min.


Zatim stavite polovinu testa u pleh i stavite da se malo zapeče. U međuvremenu u fil dodajte 4-5 kašika griza i rum i cimet.

Onda izvadite malo zapečeno testo pa preko njega sipajte fil pa drugu polovinu testa.

Vratite u rertnu da se zapeče. Smanjite malo temperaturu da ne izgori. Kad je pečeno onda rastopiti čokoladu sa malo ulja i preliti preko. Reziltat je odličan.

недеља, 06. април 2014.

Piroške.

Piroške

Kao ukusan doručak su uvek dobrodošle. Piroške nisam pravila skoro ali evo podsetila sam se. Kad se prave na ovaj način ne upijaju mnogo masnoće i super su.
Potrebno vam je za oko 30 kom piroški.
  • 600 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 ml jogurta
  • 3 jaja
  • 1 kafena kašičica soli
  • 200 gr sira
U brašno sipati prašak za pecivo i promešati. U drugu posudu razbiti i malo lupati jaja pa dodati jogurt i izmešati. Sve to sipati u brašno i zamesiti testo. Dodati sir, so i lepo umesiti. Ako je mako dodati još malo brašna.
Sada testo razvući oklagijom na debljinu od oko 1-2 cm i seći na pravougaonike. Testo je malo lepljivo pa je potrebno dodavati brašno dok se razvlači. Sada motati rolnice ali počev od jedne šire strane ka drugoj da budu duguljaste. Pržiti u zagrejanom ulju da plivaju jer se same okreću kad se isprže. Pržiti da porumene a zatim izvaditi na ubrus ili salvetu da se ocede. Prijatno