Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

понедељак, 06. мај 2013.

Čokoladna torta bez jaja!


Čokoladna torta bez jaja
Evo već novog posta pošto smo sa jajima završili do sledeće godine (mislim sa farbanim). Baš zato što nam je Uskrs bio ovako kasno pa onda i Đurđevdan 1. maj i sve to i mnogo jaja, šarenih u salatama, kao predjelo, ja sam rešila da napravim tortu bez jaja, ali ukusnu i čokoladnu. Izmozgam i sklopim dve tri kombinacije i evo super ukusne torte od koje nije ostalo ni parče. A evo sada sastojaka za tortu. Torta je prečnika 28 cm a visina oko 10-12cm. Dakle ovako. Za tri korice je potrebno:
  • 800 ml jogurta
  • 450 gr brašna
  • 370 gr šećera (a može i 400)
  • 180 ml ulja
  • 2 pune supene kašike kakao
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • za prelevanje korica
  • 100 gr margarina 
  • 100 gr čokolade
  • 100 ml mleka 
  • 150 gr šećera
  • fil:
  • 300 gr mlevenog keksa
  • 200 gr otopljene čokolade
  • 250 gr margarina ili maslaca (bolje je sa maslacem)
  • 100 ml mleka
  • 1 kesica čokoladnog sladoleda
  •  i šlag za ukrašavanje
Pomešajte jogurt, šećer, i ulje i mutite da se šećer istopi (samo pazite dosta prska mutite manjom brzinom u dubljem sudu. U posebnom sudu pomešajte "suve sastojke" brašno, kakao, sodu bikarbonu i to polako dodajte u smesu. Kad se izjednači od toga ispeći 3 korice u okruglom plehu od 28 cm.
Sada pripremiti fil. Prvo umutiti čokoladni sladoled po uputstvu. Zatim otopiti margarin ili maslac i čokoladu. Polako pomešati sve sastojke uz dodatak mleka da se dobije homogena masa.  Sada rastopiti za preliv korica margarin, čokoladu, mleko i šećer. Staviti koricu pa preliti polako odozgo. Savet je da koricama okrećete odozgo onu stranu koja je bila na dnu pleha za pečenje jer tako bolje upija preliv. Pa ređati korica preliv fil. Tortu filovati i sa strane i odozgo filom. Ukrasiti šlagom. Torta je sočna i ukusna. Moja je ovaj put bila Uskršnja i ukrašena u tom stilu. Presek torte:


Нема коментара:

Постави коментар

Blog otvorenog ♥