Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

уторак, 29. јануар 2013.

Medini medenjaci mmm♥

medenjaci

Nisam skoro pravila ove medenjake pa rekoh evo sad je vreme. Recept mi je dala sestra Raca i stvarno su ko kupljeni medenjaci. A nekako mi uz ovo zimsko vreme idu medenjačići za grickanje u toploj sobi dok je napolju sneg, hladno brrr. Nego evo da vam dam ja sastojke i postupak možda ćete se i vi odlučiti da ih napravite.
  • 250 gr šećera
  • 250 ml mleka
  • 2 kašičice(kafene) sode bikarbone
  • 1 kašičica (kafene)cimeta
  • 2 žumanca
  • 2 kašike(supene) ulja
  • 2 kašike(supene) meda
  • 500 gr brašna
  •  2 belanca i 4 kašike prah šećera za premazivanje
Šećer karamelisati - rastopiti na laganoj vatri da dobije boju karamele pa u to sipati polako toplo mleko i mešati. Držati na vatri dok se ne rastopi šećer skroz.

 Skloniti sa vatre pa prohladiti zatim dodati u to 2 kašičice sode bikarbone, kašičicu cimeta, žumance, 2 kašike ulja i 2 kašike meda.



Sa tom smesom zamesiti testo sa 500 gr brašna pa ga izručiti na sto dobro pobrašnjen. Razvući testo na oko 1.5 cm debljine i modlom vaditi medenjake. Vodite računa da vam bude ispod testa dobro pobrašnjeno jer se lepi testo. Medenjake peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni samo 10 min. Nekad i manje 7-8 min. zavisi od rerne. Ne brinite ako vam izgledaju malo više mekani kad ih izvadite jer će ubrzo da se stegnu.


Odozgo ih možete premezati belancima umućenim sa prah šećerom a i nemorate ali meni su ovako lepši. Još jedna napomena: ako ih premazujete belancima ne stavljajte ih jedan preko drugog nego ih rasporedite na poslužavnik dok se ne osuše belanci. Epa sada možete da uživate. Prijatno.


Нема коментара:

Постави коментар

Blog otvorenog ♥