Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

среда, 28. новембар 2012.

Posne punjene paprike.

Posne punjene paprike

Počinje sezona posnih jela (ko posti ceo post). Ja ne postim ceo post ali zato imam posnu slavu i već je vreme da se isprobaju recepti. Ovo je jedan od isprobanih i veoma ukusnih. Istim filom mogu da se prave i sarme.
Ovaj put sam se odlučila za paprike jer list za sarmu još nije ukišeljen :(. Punila sam pola suvih paprika pola smrznutih iz zamrzivača. Mogu vam reći da su one suve ukusnije. Dakle pre nego što počnete sa pripremom vi spremite paprike to jest izvadite ih iz friza ili ako su suve očistite ih od semenki i potopite u toplu vodu da omekšaju. Za fil vam je potrebno za oko 20-22 paprike srednje veličine:

  • 1 veći ili kao kod mene 3 sitnija prazi luka
  • 1 glavica većeg crnog luka
  • 1 šolja pirinča (šolja od 2 dl)
  • 2-3 šargarepe (ja sam imala samo jednu)ali bolje je sa više
  • 3 kašike mlevenih oraha
  • 2 konzerve tunjevine komadići od 180 gr neto
  • začini ( so, biber, aleva paprika, mirodija)
Postupak je sledeći. Usitniti prazi i crni luk i upržiti ga na malo ulja. kad omekša dodati šargarepu pa pržiti još malo.

Dodati zatim opran pirinačpa propržiti još malo, mešati da se ne zalepi pirinač. Skloniti sa vatre pa dodati tunjevinu (ako ima mnogo ulja ocedite ga) mlevene orahe i začine po ukusu, soli bibera, aleve paprike i mirodije. Izmešati da se izjednači.

Kad se malo prohladi smesa njome puniti paprike. Pre pečenja naliti ih sa 2 1/2 šolje vode od 2 dl. Gurnuti u rernu na 180 stepeni i peći oko 35-40 min. Kad se zapeku odozgo izvaditi začas iz rerne i preliti smesom od 1 kašike brašna i 1 kašičice (kafene) aleve paprike rastopljenog u 1/2 šolje vode.

Vratiti još 5 min da se zapeku.
Posne punjene paprike

Нема коментара:

Постави коментар

Blog otvorenog ♥