Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

субота, 09. јун 2012.

Slatko od jagoda♥

Slatko od jagoda

Pošto je sezona jagoda na izmaku evo i mog slatka od jagode dok ih još ima. Ja inače volim da pravim slatka ali volim i da ih jedem :) Inače više volim od šumskih jagoda ali nisam išla da ih berem a mislim da stižu kasnije pa ću se potruditi da i od njih napravim jer je savršenog ukusa! Za sada evo od domaćih koje ništa manje ne zaostaje po ukusu. Potrebno vam je:
  • l kg očišćenić jagoda
  • 1.5 kg šećera
  • 3 limuna
  • 1 čaša 2 dl vode
Zrele i čvrste jagode operite i očistite pa ih ocedite. Stavite ih zatim u tepsiju i prelijte sokom od 3 limuna i ostavite da stoje.

 U dublju šerpu 7-8 lit (zbog podizanja pene dok se kuvaju) sipati šećer i vodu i na srednjoj vatri otopiti šećer do gustine meda. Jagode polako spustiti u šećer i kuvati 10 min zatim polako dosipati sok koji su jagode pustile zajedno sa limunovim sokom u koji su stajale.






 Sa površine skidati penu koja se skuplja ali ne mešati slatko. Kuvati dok sirup ne dostigne gustinu meda. Proba se tako što se povremeno vadi kašičicom sirup na tacnu i kad se malo prohladi vidi se gustina. Vodite računa jer slatko veoma brzo "napuni "šeršu pa treba da se smanji vatra ili da se malo odmakne sa ringle da nebi iskipelo! Kad se dostigne gustina skloniti slatko sa vatre i pokupiti svu penu, pokriti zatim šerpu nakvašenom krpom i ostaviti da se potpuno ohladi. Onda staviti u tegle i zatvoriti. Konzumirati u društvu !:)

1 коментар:

  1. Volim slatko od jagoda ali ove godine ne pravim slatko ni od jednog voća jer ga moji ne jedu i tegle mi se vuku po špajzu od pre godinu-dve dana...

    ОдговориИзбриши

Blog otvorenog ♥