Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

уторак, 05. јун 2012.

Limun kolač - pravo osveženje za leto.

Limun kolač

Davno nisam pravila ovaj kolač a ja ga baš volim jer ima tako dobar miris limuna kad ga zagrizete a on je prhak i odgovara mi za leto. Pogodan je i za one koji ne vole preslatke stvari taman je sladak kolioko treba :)
Prave se prvo mrvice pa kolač ali evo recepta pa pogledajte:)
Potrebno je:
  • za mrvice:
  • 120 gr margarina
  • narendana kora od jednog limuna
  • 80 gr šećera
  • 200 gr brašna
  • 1 žumanac
  • za testo:
  • 250 gr putera
  • 250 gr šećera
  • 5 jaja i 1 belanac (ostao od mrvica)
  • 250 gr brašna
  • 120 gr gustina
  • 1 prašak za pecivo
  • .isceđen sok od 3 limuna
 
Prvo se prave mrvice. U sud staviti brašno, šećer i narendanu koru od limuna.

Mutimo mikserom na najmanjoj brzini dodamo u to 120 gr rastopljenog margarina i 1 žumanac izmutimo još malo sasvim i ostavimo da stoji.









U drugi sud pravimo testo.

 Umutimo mikserom puter sa šećerom pa dodajemo po jedno jaje i preostali belanac. Dodamo polako i sok od 3 limuna. Onda dodajemo brašno pomešano sa praškom za pecivo i mešamo polako varjačom. Na kraju dodamo gustin. Smesu sipamo u podmašćen pleh pa onda odozgo pospemo one mrvice.

 Pečemo na 200 stepeni oko 15 min ili u zavisnosti od rerne.

5 коментара:

  1. Zamišljam miris i ukus ovog kolača na limun, verujem da je izuzetan...

    ОдговориИзбриши
  2. Ovakve kolače i ja obožavam, limun mi odgovara i ljeti i zimi, svakako bilježim recept !

    ОдговориИзбриши
  3. Me encanta la tarta de limón que rica luce y aromática,abrazos y abrazos.

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala svima na komentar kolač je stvarno poseban ko voli limun!

    ОдговориИзбриши
  5. Obozavam ovakve kolace, a pravila sam nesto slicno. Ovaj tvoj recept mi se svidja.

    ОдговориИзбриши

Blog otvorenog ♥