Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

недеља, 29. децембар 2013.

Pogača cvetna.

Pogača cvetna

Za ove tmurne zimske dane bez snega evo malo da obradujemo čula cvetnom pogačom. Mogu vam reći da smo se stvarno obradovali i smazali je za doručak :). Evo kako sam je napravila.
  • 1 kg brašna
  • 1 kašika (supena) kvasac suvi
  • 1 (kafena )kašičica šećera
  • 2 (kafene) kašičice soli
  • 1/2 litra mleka
  • 1 jaje i 1 žumanac
  • 5 (supenih) kašika ulja
  • malo lanenog semena
  • 1 kockica putera 25 gr
Stavite kvasac sa šećerom i malo tople vode i kašikom brašna da nadođe. U brašno sipati kvasac, ulje, razmućeno jaje, so, i mlekom sve zamesiti. Pokriti krpom i ostaviti da odstoji sat vremena. Posle testo izručiti na radnu površinu i podeliti na 3 dela i to ovako
I deo najveći
II deo za 1/3 manji
II deo najmanja kugla -veličine teniske loptice

Sada I deo podeliti na 6 jednakih delova pa razvlačiti male krugove premazati rastopljenim maslacem i staviti preko drugi pa premazati. Poslednji se ne premazuje.

 Razvući sada koru veličine tepsije u kojoj se peče. Podmastiti tepsiju pa staviti testo unutra i iseći iz sredine na 8 dela ali ne do kraja - kao na slici.

Zatim iz sredine krajeve - šiljke podvrnuti ka rubu tepsije.

Sada uzeti II deo i podeliti na 6 dela pa isto premazivati i ređati jedan na drugi. Razvući krug veličine kao unutrašnji deo koji je prazan u tepsiji i staviti testo unutra. Sada zaseći na 8 dela i to sada paziti da zasekotine idu do sredine latica prethodnog dela. Isto ih podvrniti iz sredine ka krajevima.

 Od najmanjeg dela napraviti lopticu da stane u sredinu tepsije.

Sada ostaviti pokriveno i uključiti rernu. Dok se rerna zagreje testo nadolazi. Kad se zagreje onda pogaču premazati žumancetom pa sredinu posuti lanenim semenom.

 Peći na 200 stepeni 10 min pa smanjiti na 180 prekriti pogaču peki papirom i peći još 15 min.
Posle toga kad se prohladi UŽIVAJTE!



Нема коментара:

Постави коментар

Blog otvorenog ♥