Kućica od medenjaka



Konačno sam rešila da napravim kućicu od medenjaka :D. Ispala je super i sada delim sa vama recept i način izrade.
Potreban materijal:

  • 150 gr meda
  • 70 gr putera
  • 2 jaja
  • 150 gr prah šećera
  • 1 kafena kašičica sode bikarbone
  • začini (ja sam dodala po jednu kašičicu cimeta, i kakao i 1/2 kašičice đumbira u prahu)
  • 2 kašike vode
  • 500 gr prosejanog brašna
  • i za ukrašavanje 1 belanac , 250 gr prah šećera i 1 kašičica limunovog soka
Od istog testa možete raditi i medenjake. A posle isecanja kućice ostaće vam testo i za  neki medenjak (10-15)
Testo se umesi jedan dan ranije i ostavi u frižideru preko noći.
Rastopiti na laganoj vatri med i puter- nesme da provri, ostaviti da se prohladi. Mikserom umutiti 2 jaja sa šećerom u prahu pa dodati sodu bikarbonu , začine i 2 kašike vode. Onda dodati rastopljeni med i puter i polako dodavati brašno. Sve lepo umesiti i ostaviti u frižider da prenoći.
Kad izvadite iz frižidera testo je stegnuto ali kako ga mesite ono se opušta. Izmesite ga dobro i pobrašnite površinu jer se lepi.
Onda razvucite testo na 1 cm debljine pa po šemi iscrtajte delove kućice. Šema je OVDE. A vi možete smanjivati dodavati prozore i slično.  Sada ispecite delove 10 min na 180 stepeni ili ako je jača rerna na 150. Kad izvadite treba da bude mekano testo ali se ono stegne za 10ak min.


Sada pripremite masu za spajanje i šaranje. Umutite RUČNO belanac sa polaganim dodavanjem 250 gr prah šećera, na kraju dodajte malo soka od limuna i ako treba još malo šećera jer masa nesme previše da curi. Sada možete ukrašavati delove. Odsecite vrlo mali otvor na ćošku kesice i napunite je masom ili možete špricem ako imate dobar nastavak. Ukrasite delove po želji. Kad se osuši masa za pola sata onda polako spojite kućicu.


Prvo stavite karton ili papir za odozdo. Na njemu nacrtajte liniju masom od belanaca za zadnju stranu kuće pa zalepite tu stranu uspravno, onda nacrtajte liniju za stranicu i spojte masom na ćošku. Podglavite sa strane da ne padne dok se ne zalepi. Ojačajte ivice masom. Onda lepite krov. Prvo jednu stranu pa podglavite odozdo šoljicom ili čašicom, pa onda drugu stranu i nju podglavite.

 Ojačajte masom od belanca na vrhu krova i ostavite sat vreme da se zalepi skroz.
Posle možete posuti prah šećerom da bude kao sneg.
Uživajte





b:if cond='data:blog.pageType == "item"'> Print this post

Коментари

Популарни постови