Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

недеља, 01. јун 2014.

Piramida torta ♦


piramida torta
E danas sam pravila piramidu. Nije teška za pravljenje a jelo nam se nešto slatko. Evo tu je i sfinga ... mislim red je da stoji uz piramidu :)
Recept je sledeći. (osnovni recept je za pleh  30 x 30cm a za moj pleh koji je 40 x 40cm ide mera ipo).
za koricu:
  • 6 belanca
  • 200gr šećera
  • 200 gr mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
za fil
  • 6 žumanca
  • 6 kašika šećera
  • mala šoljica jake crne kafe (skuvane i proceđene)
  • 250 gr margarina
preliv
  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 2 kašike ulja
Umutiti malo belanca pa polako dodavati šećer dok se ne istroši sve. Onda isključiti mikser i uzei drvenu varjaču pa polako dodavati orahe i polako mešati dodati i brašno i sve lepo izmešati. rasporediti lepo u peki papirom obložen pleh i peći na 180 stepeni 10-15 min. Istresti koru i kad se prohladi seći ovako: ako je pleh 30 x 30 onda idu mere  9cm, 7cm, 5cm, 3cm, 1cm a ako je pleh 40 x 40cm onda ide ovako : 11 cm, 9cm, 7 cm, 5cm, 3cm, 2cm ostaće još malo pa možete da malo odsečete krajeve ako su neravni pre početka sečenja.

Kada ste to uradili sada ide fil. 6 žumanca umutiti sa 6 kašika šećera i u to polako dodati skuvanu i oceđenu šoljicu kafe. Sada taj fil na pari skuvati oko 10-15 min da se zgusti. Ohladiti ga i onda ga polako sipati u umućen margarin i miksati.


Filovati tako što se stavi najveća korica na dnu pa zatim sve manja i manja do vrha. Premazivati svaku koru a i namazati okolo tortu istim filom.


Na kraju preliti čokoladom 200 gr rastopiti sa 2 kašike ulja.

 

Нема коментара:

Постави коментар

Blog otvorenog ♥