Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

недеља, 12. август 2012.

Torta sa malinama i kakaom.


.Malo su utihnule ove vrućine i ja se bacih na isprobavanje novih recepata. Evo jedne tortice sa malinama , zanimljiva je i dobrog ukusa. Ako ne verujete probajte i sami :)
Od sastojaka je potrebno
Za jednu koru:
  • 3 jaja
  • 300 gr šećera
  • 150 gr putera
  • 200 gr brašna
  • 5 kašika kakaa
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica ekstrata vanile
  • 1/2 šolje vrele vode (Šolja je otpr. 200 ml-znači 100 ml vode)
  • 1 mala kisela pavlaka
Za voćni fil
  • 600 gr malina
  • 5 kesica želatina
  • 1 šolja hladne vode (za želatin)
  • 1 šolja šećera
  • 1/2 šolje vode (za šećer)
Čokoladni fil
  • 250 ml slatke pavlake
  • 200 gr čokolade za mešenje
  • 4 pune kašike šećera
  • 2 kašike maslaca
Priprema: Prvo sipati kakao u manju posudu i preliti ga vrelom vodom (1/2 šolje), izmešati. Dobićete masu koja podseća na otopljenu čokoladu, ostaviti da se prohladi.

 Za to vreme prvo umutiti tri belanca u čvrst sneg pa i to ostaviti. Zatim umutiti puter sa šećerom, dodati žumanca umutiti dobro pa dodati zatim pavlaku, ba brašno pomešano sa praškom za pecivo sodom bikarbonom i cimetom.

 Zatim dodati ekstrat vanile i pripremljeni kakao.

 Na kraju polako varjačom umešati umućena belanca.

Testo peći u plehu od šporeta obloženom sa peki papirom  na 180 stepeni oko 15-20 min (zavisi od rerne). Kad je pečeno i ohlađeno preseći koru na pola.Napraviti dve kore (sa presekom budu četiri).

Fil od malina. Potopiti želatin sa hladnom vodom i ostaviti da nabubri. 1 šolju šećera ušpinovati sa 1/2 šolje vode ( oko 10ak min da bude kao med gusto kad se ohladi isprobati kašikom na tacnu ) U to zatim ubaciti izgnječene maline pa dodati i želatin i mešati dok se ne rastopi želatin. Ostaviti da se ohladi.

Čokoladni fil. Staviti sve sastojke u šerpu i otopiti ali da ne provri. Ostaviti i to da se ohladi.

Filovati kora, fil od malina čokoladni fil. Poslednju koru ne filovati. Odozgo ukrasiti slatkom pavlakom ili šlagom.

1 коментар:

Blog otvorenog ♥