Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

субота, 18. фебруар 2017.

Vranjanski PROPEĆ


Vranjanski propeć
I evo fenomenalnog vranjanskog recepta. Preuzela od nekih prijatelja. Probajte dopašće vam se. Odlično je i brzo se sprema. Potrebno vam je : P.S. ja spremala u tepsiju br 34 jer smo mnogo a vi možete smanjiti :D
  • 1 kg brašna
  • 1 kašika suvog kvasca ili 1 kesica 10gr
  • 400-500 ml mlake vode
  • 4 jaja 
  • 2 supene kašike masti
  • 250 gr sira - po želji
  • 200 ml mleka
  • 2 kafene kašičice soli 
  • 1 kafena kašičica šećera
           Staviti u posudu za mešenje brašno, kvasac so, šećer i zamesiti vodom. Treba da bude tvrđe nego za hleb. Testo se ne čeka da nadolazi već se odmah izvadi iz posude i još malo mesi. Sada se podeli na tri dela i to prvo na pola pa onda jedna polovina još na pola. Znači treba da imate jednu veću jufku i dve manje.
          Sada onu veću razvučete oklagijom da bude veća od obode tepsije. Stavite preko tepsije da viri sa strane.

Sada napravite fil od dva jaja i sira. a prethodno rastopite mast da bude vruća. Pa 1/3 prelijete preko kore malo i razmažete. Zatim stavite 1/2 fila . Onda razvučete manju jufku na veličinu tepsije i stavite preko toga. Izbodete viljuškom odozgo.


 Pa ponovo stavite mast 1/3 pa fil 1/2 i razvučete i drugu jufku pa stavite preko. E sad ne stavljate ništa preko nje. Samo izbodete viljuškom. Sada umutite još dva jaja i mleko i to sipate odozgo. Posle toga krajeve koji vire iz tepsije savijete unutra, kao na slici.


Prelijete sa još malo masti i pečete na 200 stepeni oko pola sata ili dok ne porumeni.



b:if cond='data:blog.pageType == "item"'> Print this post