Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

уторак, 23. август 2016.

torta sa malinama i rozen koricama


torta sa malinama i rozen koricama
 Prava letnja tortica koja se ne peče. P.S. (zato što imate kupljene korice za rozen tortu). E sad potrebno vam je sledeće:
  • jedno pakovanje korica za rozen tortu ima 10 korica
  • 500 gr šlag krema
  • 400 ml hladne kisele vode
  • 100 gr margarina
  • 400ml kisele pavlake
  • 1 bela milka čokolada
  • 200 gr šećera u prahu
  • 6-7 kom  plazma keksova
  • 1/2 kg malina
  • 4-5 napolitanki
Znači prvo umutite šlag sa kiselom vodom.

Onda u drugoj posudi umutite kiselu pavlaku i šećer u prahu pa tu dodate omekšali margarin i omekšalu belu čokoladu i sve sjediniti. Sada 2/3 šlaga sipate u smesu sa pavlakom i to sjedinite, preostalu 1/3 ostavite za filovanje odozgo i sastrane.

Uzmete zatim jednu manju činijicu pa u nju stavite 5-6 kašika smese i u to dodate samlevene keksove plazme. (ja sam ih samlela u secku).


 Stavite onda prvu koricu pa na njoj fil sa plazmom. Zatim ide druga korica pa samo običan fil pa treća korica pa običan fil i preko stavite maline možete ih malo izdrobiti i preko stavite još malo fila da bi se zalepila sledeća korica.

Zatim sledeća korica pa sada opet stavite 5-6 kašika fila u posudicu i tu namrvite napolitanke. Tom smesom filujete koricu.


 Sada ide sledeća korica pa običan fil. Pa sledeća korica pa fil sa malinama i do kraja ide sada običan fil. Odozgo ukrasite šlagom. To bi bilo to. Najbolje je da se radi jedan dan ranije da se opuste korice.
Torta je bila za mog sina Aleksu za 19. rođendanac. Tu je i znak njegovog sadašnjeg auta :)


b:if cond='data:blog.pageType == "item"'> Print this post

петак, 19. август 2016.

Kus-kus sa piletinom i povrćem


kus-kus sa piletinom i povrćem
Evo recepta za kus-kus i mogu vam reći da je fenomenalan. Isprobano i dopada se celoj porodici :)
A potrebno vam je sledeće:
  • jedne pileće grudi (manje ili veće po izboru)
  • 2 glavice crnog luka
  • 3-4 paprike ako ima može zelene i crvene mešano
  • 2-3 šargarepe
  • 1 tikvica manja
  • 4-5 čena belog luka
  • 150 gr kus kus-a
  • masnoća za prženje (kod mene 2 kašike masti a može i ulja)
  • 4 dl.vode
  • peršun, bosiljak
  • so, kari, soja sos
Priprema ide ovako. Prvo nasecite piletinu na kockice veličine zalogaja i prelijte soja sosom 2-3 kašike pa to ostavite u frižideru dok pripremite povrće.

 Sada naseckajte šargarepu, papriku i tikvice na kockice, šargarepu na sitnije da pre omekša. Stavite sada masnoću da se zagreje pa ubacite u to piletinu da se prži.




 Za to vreme naseckajte sitno crni luk. Kada je piletina porumenela izvadite je u tanjir a u tu masnoću sada ubacite luk da se proprži da omekša.

 Sada stavite kus kus (150 gr) u činiju i prelijte šoljom vruće vode oko 2 dl.

 Kad je luk omekšao2-3 min dodajte u tiganj povrće pa poklopite da se malo dinsta isto 2-3 min. Zatim dodajte 2 dl vode u povrće i pržite da omekša dodajte i kašičicu soli.



Dok se dinsta povrće naseckajte beli luk i peršun i bosiljak po želji.

 Kad je omekšalo povrće a to proverite po šargarepi ako je ona gotova onda je dobro, sada dodajte kus-kus koji je nabubrio.


 Izmešajte sve dobro, dodajte beli luk peršun i bosiljak posolite još malo ako treba i onda vratite piletinu u tiganj. Izmešajte sve dobro, dodajte još malo soja sosa i poslužite toplo.
Prijatno






b:if cond='data:blog.pageType == "item"'> Print this post