Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

понедељак, 18. април 2016.

"Lažne" knedle sa šljivama


E ljudi ovo je post za sve one koji vole knedle sa šljivama a mnogo im je komplikovano da ih prave. Fenomenalan kolač, samo se kuva ne peče se i mogu vam reći da baš podseća na knedle sa šljivom. Probajte iznenadićete se.
Kao prvo potrebni sastojci za prvi deo
  • 250 gr prezle, 
  • 4 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • malo ulja (koliko da pokrije dno tiganja)
Za drugi deo:
  • 600 gr šljiva zrelih i ha 1/4 isečenih (može svežih ili iz zamrzivača)
  • 3 kašika šećera
  • 4-5 kašika džema od šljiva
  • 5-6 kapi rum ekstrata
Za treći deo
  • 1 litar mleka
  • 200 gr griza
  •  10 kašika šećera
  • 70 gr maslaca
  • 1 jaje
Prvo na malo ulja prepržiti prezle, šećer  i vanilin šećer vrlo krartko samo da malo promene boju i ostaviti da se ohlade

Zatim pripremiti drugi deo. Šljive i šećer malo prodinstati oko 10-15 mini na kraju dodati džem i skloniti sa vatre. U to sipati i nekoliko kapi ruma.


Zatim spremiti treći deo. Prvo odvojiti oko 200 ml mleka u koji ćete razmutiti griz i 2 kašike šećera. Posebno razmutiti 1 jaje i 3 kašike šećera i sipati to u griz - promešati. A ostatak mleka 800 ml staviti na ringlu sa preostalih 5 kašika šećera da proključa i u to sipati smesu sa grizom i kuvati još 2-3 min. Na kraju naseckati maslac u vruće i dobro izmešati.





Sada ređati, može i u vatrostalnoj posudi dekorativnije je ili u običnu tepsiju. Ja sam u običnu br 28. Znači prvo podmažite posudu ili pleh maslacem pa po dnu posolite 1/2 od cele količine količine prezli. Preko toga rasporedite polako kašikom 1/2 kreme od griza. Zatim sipajte celu količinu sa šljivama i rasporedite ravnomerno. Zatim opet sipajte drugu polovinu kreme od griza i na kraju posolite preostale prezle. Ohladite u frižideru.



 

недеља, 10. април 2016.

Zelje sa pirinčem.


Evo super idejice za pripremanje zelja u proleće. Lako se sprema a veoma je ukusno. A potrebno vam je sledeće:

  • zelje  pa oko 20 kom većih listova
  • 1 šolja pirinča
  • 2 kocke za supu (koveđe ili pileće)
  • 1 litar vode
  • malo ulja ili masti ( 2 kašike)

Zelje prvo oprati pa onda očistiti od srednjeg tvrdog dela lista. Naseckati ga na sitno.



Zatim to zelje malo propržiti na ulju ili masti, samo koliko da promeni boju.

 Uzeti 1 šolju (za kafu veća) pirinča oprati i sipati u tepsiju gde ćete peći.

Preko toga nasipati zelje i promešati malo. U 1 litar vruće vode rastopiti kocke za supu. Tom tečnošću preliti pirinač i zelje.








Tepsiju prekriti folijom staviti u rernu i tek onda uključiti rernu na 220 stepeni Posle 15-20 min proveriti ispod folije ( pazite kad otvarate foliju da vas ne opeče para) ako je voda uvrila otvoriti foliju i isključiti rternu. Ostaviti još malo da se zapeče pa izvaditi iz rerne da se ne osuši previše.
Ja sam ga servirala sa kobajama a vi možete po želji.

уторак, 05. април 2016.

Pogačice sa čvarcima.



Ukoliko imate neke sitnije čvarke ili neke koji su možda tvrdi eto prilike da ih upotrebite. Ovi moji su bili malo više slani pa sam rešila da ih korisno upotrebim.
Potrebno vam je:
  • 250 gr samlevenih čvaraka (može i u secku)
  • 1/4 litra mleka, 3 jaja
  • 2 kašike masti, 
  • 600 gr belog i 200 gr speltnog brašna
  • 1 supena kašika suvog kvasca (sa malo mlake vode , 1 kašičicom šećera i 1 kašikom brašna)
  • 1-2 kašičice soli

Staviti kvasac da nadođe sa ostalim sastojcima. Brašna obadva staviti u posudu za mešenje pa dodati so, mlako mleko, jaja, 2 kašike masti zamesiti i na kraju dodati mlevene čvarke. Zamesiti testo i ostaviti ga 1 sat da nadođe u pokrivenoj posudi.

Kad nadođe razvući testo pa modlom vaditi pogačice i ređati ih u pleh. Tako da odstoje pola sata onda uključiti rernu na 220 i peći ih da porumene sasvim malo.