Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

недеља, 22. новембар 2015.

Mađarica sa rozen korama


 mađarica
Fenomenalni kolač svi ga obožavaju. Potrebno vam je:
  • jedno pakovanje rozen korica za tortu
  • 500 gr šećera
  • 1 litar mleka
  • 120 gr brašna
  • 250 gr maslaca
i za preliv:
  • 100 gr čokolade za kuvanje i
  • 3 kašika ulja
Odvojite malo mleka oko 200 ml za razmućivanje brašna. Šećer stavite u šerpu na ringlu i rastopite ga na laganoj vatri da dobije lepu rumenu boju zatim u njega nalijte mleko i kuvajte da se šećer rastopi onda dodajte brašno razmućeno u mleku i kuvajte da se zgusne kašica. Kad se prohladi kašica pomešajte je sa umućenim maslacem i izmiksajte dobro. Time filujte rozen korice i pritisnite svaku pomalo da se zalepi. Odozgo preliti čokoladom rastopljenom sa malo ulja. Najbolje je da se pravi dan - dva ranije da se rastope dobro kore.

уторак, 10. новембар 2015.

Šarena slana torta.

Šarena slana torta

Evo jedne predivne šarene slane torte. I dekorativna je i ukusna..
Za tri kore i fil vam je potrebno:
  • 9 jaja
  • 375 gr jogurta
  • 3 kašika ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • malo soli
  • 15 kašika brašna
  • 100 gr seckanog spanaća
  • malo kečapa ili kašika ajvara
  • 300 gr četvrtaste ili pravougaone šunke sečene na tanko
  • 1/2 margarina -125 gr
  • 1 velika pavlaka 400 gr
  • 300 gr sitnog sira
ŽUTA KORA
Umutiti 3 jaja sa malo soli dodati 125 gr jogurta, 1 kašiku ulja, dodati 5 kašika brašna pomešanih sa 1/3 praška za pecivo. Ako hoćete jaču boju dodajte malo jestive boje u prahu vrlo malo.
ZELENA KORA: 
Istaje kao žuta samo na kraju dodati seckani spanać.
CRVENA KORA: 
Ista kao žuta kora samo na kraju dodati kašiku ajvara ili malo kečapa ( bolje ajvara lepša je boja)
Za fil umutiti sir sa razmekšalim margarinom pa dodati pavlaku i sve izmešati.
Ređati





Žuta kora, fil, šunka, fil, zelena kora fil,šunka, fil crvena kora, fil i odozgo možete pre služenja narendati kačkavalj. Seći na kockice ili štanglice po želji.