Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

уторак, 27. октобар 2015.

Čipkasta točak torta ;)



Točak torta
Evo odavno imam želju da odradim ovu točak tortu. Sada mi se pružila prilika za tetka Rankinu slavu. Odradila sam je i uradila čipku odozgo. Evo i recepta.
Potrebnio je:
  • za okruglu crnu koru (pleh prečnika 24 cm), kašike su supene
  • 4jaja
  • 4 kašika šećera
  • 4 kašika brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 3 kašike kakao
Penasto umutiti belanca sa šećerom, polako mutiti i dodavati jedno po jedno žumance, zatim polako dodatri brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo. Ispeći koru u okruglom kalupu ili tepsiji br 24. Kad se ohladi podeliti je na dva dela da se dobiju dve kore.



Beli fil:
  • 500 ml mleka
  • 5 kašika gustina
  • 5 kašika šećera
  • 125 gr maslaca
Od mleka odvadimo 100 ml da razmutimo gustin a ostatak mleka stavimo da zavri i onda sipamo razmućen gustin i skuvamo kašicu. Kad se ohladi, umutiti maslac pa pomešati sa filom. Fil ide u maslac. Sjediniti dobro.


Žute kore: (2 kom)
  • za ovu veličinu potrebne su dve ovakve kore ovo je mera za jednu.( Pleh 34 x 40)
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1/2 praška za pecivo i
malo rendane kore od limuna

Penasto umutiti belanca sa šećerom, zatim dodavati polako po jedno žumance i mutiti, dodati zatim brašno sa praškom za pecivo i narendati koru od 1/2 limuna. Peći u četvrtastom plehu. Kad je kora pečena i izvađena iz pleha izravnajte je malo sa strane po 1 cm pa isecite 4 kaiševa širine po 8 cm. Znači od dve kore treba da imate 8 kaiševa.

Tamni -crveni fil :
  • 600 ml vode
  • 200 gr šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 150 gr voća po želji ( ja sam stavila smrznute višnje, ali sam ih dok su još mrzle iseckala malo u blenderu).
Ukuvati šećer i voće u vodi 5-6 min pa onda dodati puding i mešati da zgusne. Ohladiti.

Sada filovati ovako:

Staviti prvo okruglu braon koru pa premazati belim filom, zatim uteti jedan kaiš premazati crvenim filom i uviti u rolnicu i staviti na sredinu kore.


 Sada motati sledeći kaiš i nastaviti motanje tamo gde je prethodni završen i tako dok ne istrošite 8 kaiševa. zatim odozgo ponovo premažite beli fil.

Sada stavite drugi deo odnosno drugu tamnu okruglu koru. Okolo premažite belim filom. Odozgo i okolo možete staviti šlag ili kao ja odozgo prelijte čokoladom a okolo urasite šlagom.
Ja sam odozgo preko čokolade crtala čipku  :D


уторак, 20. октобар 2015.

Gagine kiflice ;)



slatke kiflice

Slane kiflice

Evo recepta za kiflice od moje drugarice Gage. Ona ih pravi perfektne, ali liče :) i  super su ukusne i mekane. Ako se pridržavate recepta bićete prezadovoljni kao ja :)
Potrebno vam je sledeće:
  • 800 gr brašna
  • 250 ml mleka
  • 250 ml mlake vode
  • 1 supena kašika šećera
  • 1 supena kašika kvasca suvog
  • 1 supena kašika soli
  • 2 jaja
  • 2 supene kašike ulja
  • 2 kašike masti rastopljene
  • 100 gr sira ili džem po volji
Kiflice mogu biti slatke i slane po želji, odnosno nadevu.
Prvo potopite kvasac, šećer malo mlake vode i malo brašna i ostavite da nadođe. Sada stavite brašno u vanglicu, dodajte  nadošli kvasac, 2 kašike ulja, 1 jaje i 1 žumanac (belanac ostavite malo za sir i malo za premazivenje kifli), i sve zamesite sa mlekom i vodom 250 ml mleka i 250 ml vode. Ostavite da nadođe testo oko 1 sat Ali ne manje.

Zatim podelite testo prvo na dva dela. Zatim prvi deo podelite na 8 loptica. Svaku lopticu razvucite oklagijom na veličinu otprilike 10 cm prečnika.


Onda premažite preko rastopljenom mašću. Sada razvucite sledeću lopticu i stavite preko prve pa premažite i tako do osme. Poslednju ne premazujete odozgo.


Sada razvucite testo u veliki krug. Znači sve spojene loptice ne mesite već ih samo razvučete oklagijom. Prečnik otprilike 50 cm. Što tanje to bolje. Icecite sada krug prvo na četvrtine a zatim na osmine i zatim svaku osminu na po tri dela. Znači treba da imate ukupno 24 kifli od pola testa.






Možete ih seći i na 16 delova ali su onda veće kifle ako tako volite. Stavite unutra nadev sir pomešan sa malo belanceta koje ste odvojili ili džem ako su slatke. Zamotajte kiflice od šireg ka užem delu i ređajte ih u pleh.


Ostavite ih tako da stoje 45 min. Onda uključite rernu da se zagreva i posle 15 min ih premažite belancetom i pecite. Nemojte ih dugo peći samo da porumene malo jer brzo budu gotove. I evo gotove su :D

четвртак, 08. октобар 2015.

Pikaso :D


Pikasso - imaginacija-
I evo jednog izazova za mene. Trebala sam da slikam tortu... Stvarno je izazov. Još sam imala sliku kao motiv... da bude slično ... imaginarno ...
Hm. kad sam dobila sliku zamislila sam se ohoho. Ali ja nebi bila ja kad nebih prihvatila takav izazov. I evo ga rezultat. Slika malo prilagođena slavljenici :D, i sa vedrijim bojama.
 Ja zadovoljna nadam se da će i Kaća :D

evo i slike prema kojoj sam radila

недеља, 04. октобар 2015.

Tostovi gril.

Tostovi gril

Ovaj fenomenalni recept sam našla na sajtu "moje grne". Fenomenalan je, naročito za doručak. Od ove količine meni ispadne 16 tostova, a vi možete praviti i sa pola mere.
Potrebno je:
  • 1 kg mekog brašna
  • 1 supena kašika suvog kvasca
  • 2 kafene kašičice šećera
  • 2 kafene kašičice soli
  • 500 ml mleka
  • 2 jaja
  • 200 gr masti
  • 50 ml ulja
Za fil:
  • 50 gr rendane salamice,
  •  malo kečapa oko 100 gr, a možete ga pomešati sa malo ajvara 
  • 100 gr narendanog kačkavalja
  • malo sira
  • origano, može i maslinke narendane 4-5 kom
Kvasac staviti sa šećerom, malo mleka i brašna da nadođe. Brašno staviti u posudu za mešenje pa dodati so, jaja (ukoliko su iz frižidera malo ih razmutiti sa toplim mlekom,) kvasac, rastopljenu mast i ulje, mleko i sve zamesiti u glatko testo.
potrebni sastojci


Testo ostavoti na toplom pokriveno da nadođe oko 45 min.
Sada uključite toster da se greje. Od testa pravite male loptice malo manje od teniske loptice i razvucite ih na krugove veličine otprilike 10-12 cm prečnika. Po dve razvlačite i na jednu stavite kečap salamicu kačkavalj ili šta već imate od nadeva, a drugim krugom poklopite.Kao na slici. Pritisnite malo krajeve i ne stavljajte mnogo nadeva jer će da curi dok se peče.




Stavi te po dva priprmljena tostića u toster i pritisnite. Pecite oko 5-6 min. i tostovi su gotovi.
Ukus je fenomenalan, proverite sami.


Ja sam pravila i tostiće sa speltnim i crnim brašnom i evo sličice. Sve je isto samo se stavi 1/3 belo brašno, 1/3 crno i 1/3 speltno brašno.
Od testa sa speltom i crnim brašnom

Takođe spelta i crno brašno tost