Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

уторак, 28. јануар 2014.

Školjke kolači i miris mora mmmm (usred zime :)


Školjke kolačići
Napolju sneg, hladno brrr, mrzim zimuuuu!. U znak protesta zato pravim školjke da me podsete na more, sunce toplotu. Izvinjavam se ljubiteljima zime ali ja sam valjda letnje "dete" pa zato više volim leto. U to ime pravim ove kolačiće. Jedva sam uspela da slikam ovo par komada nestali su u vidu magle.
Evo sastojaka:
  • 160 gr masti
  • 1 kašičica kvasca suvog ili 1/2 kockice svežeg
  • 1 šolja 2 dl mleka
  • 500 gr brašna 
  • prah šećer 100-200 gr
  • nekoliko kašičica džema i mlevenih oraha
Mast umutiti da bude panasta pa dodati kvasac ukisli (znači staviti kvasac u malo mleka sa kašičicom šećera i kašikom brašna da nadođe) takođe dodati mleko i polako dodavati brašno i mesiti testo. Ostaviti oko 15-20 min da malo nadođe. Zatim razvući oklagijom na oko 1 cm debljine i vaditi krugove prečnika oko 8 cm. Na svaki staviti po malo džema i malo mlevenih oraha. Preklopiti na pola i pritisnuti viljuškom krajeve da ne curi džem i da dobiju oblik školjke. Peći oko 20 min u rerni na 200 stepeni- da porumene. Gotove školjkice uvaljati u prah šećer.

недеља, 26. јануар 2014.

Torta Sveti Sava.



Evo jedne torte u obliku knjige za Sv. Savu. Torta je napravljena za slavu u domu učenika srednjih škola u Zaječaru. Zadovoljna sam kako je ispala i evo delim to sa vama.



четвртак, 16. јануар 2014.

Sok od jabuke, šargarepe i limuna.♥


Sok od jabuke, šargarepe i limuna
Odavno mi se pije neki ovakav domaći sok. Tražila sam recepte po netu i to je otprilike to samo sam sastojke povećala ili smanjila. Sok je super i deca su oduševljena. Sastojaci su sledeći:
  • 7.5 litara vode
  • 1 kg i 200 gr jabuka - neočišćenih
  • 1/2 kg šargarepe
  • 3 limuna
  • 1 kg šećera
  • 1 limontus
Očistite jabuke i šargarepe nasecite na kocke i  stavite ih u posebne šerpe da se kuvaju. I to u šerpu sa jabukama sipati 1.5 lit vode a u šerpu sa šargarepama 1 litar vode. Kuvati dok ne omekšaju. Obično su prvo jabuke gotove. Njih samleti u blenderu zajedno sa vodom u koju su kuvane. Takođe samleti i šargarepu sa svojom vodom. U veliku šerpu sipati 5 litara vode i dodati samlevene mase. Sipati šećer i staviti na ringlu da zavri.Kad zavri kuvati oko 15 min. Skloniti sa vatre i posle 10 min. dodati isceđen sok od limuna i limontus. Promešati i ostaviti poklopljeno preko noći da se ohladi. Ujutru sok sipati u flaše i čuvati na hladnom mestu. Sok nema konzervansa i nemože dugo da stoji. Dobijate oko 8 litara gustog soka. Uživajte!