Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

понедељак, 30. септембар 2013.

Dolaze rode i bebe!


Roda i beba
Našoj instruktorki Ani danas je rođendan. A pošto će uskoro imati bebu ja pravila jedno iznenađenje tortu za nju. I evo kako je ispala tortica. Ja sam zadovoljna nadam se da će biti i ona. Pogledajte moju rodu koja nosi bebe. :)

среда, 18. септембар 2013.

Kuvano vino!♥


kuvano vino
Kuvano vino se od davnina koristilo kao božansko piće i kao lek protiv prehlade. Dodavanjem pojedinih začina i aroma taj napitak postaje prava čarolija ukusa. Najbolje je ako imate neko domaće dobro crno vino, a ako nemate dobro dođe neko polusuvo crno vino. Razblažuje se vodom uz dodatak šećera i začina. Kako kažu najbolje ga konzumirati u društvu i uz dobro raspoloženje jer je vino piće koje ne trpi nervozu i samoću. Zato ja sa Vama svima koji čitate delim ovaj recept sa namerom da svi uživamo u dobrom raspoloženju.
Ja za moje kuvano vino koristim sledeće:
  • 1 supena kašika šećera
  • 1 dl vode
  • 2 dl crnog vina
  • 1 kačičica kafena đumbira u prahu
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 6-7 karanfilića
Šećer malo karamelisati pa dodati vodu i čekati da se šećer otopi.



 Dosipati vino i zagrevati, dodati začine  paziti da ne provri. Skloniti sa vatre i uživati u napitku! Podignimo pehar i živeli!

недеља, 01. септембар 2013.

Da iskoristite bajati hleb!


od bajatog hleba


Verovatno vam se desilo da posle neke proslave ili sl. sutradan imate bajatog hleba i ostatke od prdjela a ne jede vam se više tako predjelo a treba vam doručak. Evo jedne ideje kako da upotrebite hleb i još ponešto što vam ostane od hrane. Sastojci su promenljivi u zavisnosti od onoga šta trenutno imate. Ja ću da stavim ono šta sam ja upotrebila a vi možete dati mašti na volju i upotrebiti ono što imate :)
  • bajat hleb (ja sam imala skoro ceo hleb)
  • mleko 1 litar na tu količinu hleba
  • 4 jaja
  • margarin oko 60 gr
  • ostaci čajne ili salamice po želji
  • kačkavalj 200 gr
  • origano
  • malo soli
  • čeri paradajz za dekoraciju
Prvo hleb nasitniti na manje komadiće. Preliti ga mlekom i izmešati.


 U to naseckati salamicu narendati margarin pa izmešati.


 Zatim dodati jaja i posoliti.

 Smesu sipati u podmazan pleh pa posoliti malo origana i narendati kačkavalj odozgo. Ukrasiti čeri paradajzom i peći oko 15-20 min u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Prijatan vam doručak ili večera :)