Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

среда, 26. јун 2013.

Tasos torta - noblica (ne peče se).

Torta Tasos - ne peče se

Evo tortice napravljene pred put na Tasos. Zato je ovako dekorisana. Inače je torta koja se ne peče i pogodna je za ove letnje vrućine. Recept je u osnovi sličan kao za noblicu od coolinarke ali sam je ja modifikovala. Evo sastojaka:
  • jedno malo pakovanje četvrtastog keksa oko 150 gr
  • jedno 1/2 pakovanje noblice
  • 1 čaša koka kole
  • 1 litar mleka
  • 5 pudinga od vanile
  • 350 gr margarina
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 200 gr šećera
  • 150 gr šećera u prahu
  • 500 ml slatke pavlake ili šlaga
Od litra mleka odvojiti malo oko 100 ml za rastvaranje pudinga a ostatak staviti sa šećerom 200 gr da provri pa sipati puding i skuvati. Kad se ohladi pomešati sa umućenim margarinom i prah šećerom. U to narendati čokoladu na krupnu stranu rendeta.
Poređati na tacnu keks topljen malo u koka kolu. Preko staviti pola fila. Poređati zatim noblice kvašene malo u koka koli pa preko staviti drugu polovinu fila. Odozgo ukrasiti slatkom pavlakom. Prijatno!

среда, 12. јун 2013.

Slatko od višanja - marela♥

Slatko od višanja

Vreme je odnosno sezona višanja. Pa ko voli da pravi slatka (kao ja) neka krene u akciju. Ja sam napravila slatko od višanja marelica mmm delim ga sa vama. Potrebno vam je:
  • 1 kg višanja opranih i očišćenih od koštica
  • 1 250 gr šećara

Višnje ređajte u dublji sud za kuvanje pa prekrijte šećerom ako treba u dva reda. Stavite na laganu vatru da se šećer istopi pa onda pojačajte na najjače i kuvajte da dobijete sirup kao med gust.

Probajte ga tako što ćete jednu kašiku sirupa staviti na tacnu da se prohladi pa vidite koliko je gust. Onda sklonite sa vatre na 10 min sa strane pa ponovo vretite i ukuvajte još malo da se opet zgusti. Sklonite sa vatre pa pokupite svu penu odozgo i povežite mokrom krpom. Ostavite tako da se potpuno ohladi pa sipajte u teglice i zatvorite dobro. Ako je dobro zatvoreno može da stoji više godina.

субота, 08. јун 2013.

Kremasto zadovoljstvo od jagoda ♥

Kremasti kolač od jagoda

Obožavam kremaste kolače a još ako su voćni. Evo pošto je sezona jagoda da podelim sa vama recept za ovaj predivan kolač. Osvežavajući i kremasti a uz njega naravno i liker od jagoda za koji imate recept u mom postu liker-jagode . Evo kako sam to napravila:
  • 250 gr nekog četvrtastog keksa
  • 1 lit mleka
  • 9 kašika običnog mekog brašna i 6 kašika griza
  • 2 vanilin šećera
  • 250 gr margarina
  • 250 gr šećera u prahu
  • 2 pakovanja piškota (ili jedno duplo)
  • 1 lit vode i 600 gr jagoda
  • 300 gr šećera
  • 2 pudinga od vanile
Poređajte četvrtasti kkeks po dnu pleha 40 x 20 cm. Zatim od litre mleka odvojite oko 150-200 ml za razbijanje brašna a ostatak neka zavri pa u to sipajte razmućeno brašno i griz i skuvajte 2-3 min u kašicu neprestano mešajući. Kad se prohladi pomešajte sa umućenim margarinom sa prah šećerom. Sjedinite mikserom i sipajte preko keksa pa izravnajte. Preko toga naređajte piškote. Zatim neka provri litar vode sa 300 gr šećera pa u to ubacite jagode oprane i samlevene u blenderu a možete ih i izgnječiti. kad se prokuva 5-10 min u to sipajte razmućen puding i mutite da se zgusne. Kad se prohladi smesu sipajte preko piškota i poravnajte. Ostavite u frižideru kolač je lepši kad se ohladi.