Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

петак, 31. мај 2013.

Šokata (shokata) na domaći način - sok od zove sa mineralnom vodom :)

Sirup od zove - shokata

Evo mog recepta za sok od zove. U principu je sličan kao io svi drugi sirupi od zove. Ja samo posle sirup rastvorim mineralnom vodom i bude slična kao fanta šokata, dobro nije baš ista ali podseća :) Osvežavajuća je za leto je super. Naravno sirup se može razblažiti i običnom vodom ko ne voli gazirano.
A za sirup je potrebno:
  • 50 cvetova zove
  • 10 litara vode
  • 5 kg šećera
  • 1/2 kg limuna
  • 8 limontusa
Cvetove zove potopiti u vodu, naseći limun na kolutove i tako ostaviti da stoji 24 časa.

Posle procediti kroz gazu, pritisnuti da se dobro iscedi, dodati šećer i limontus i mešati dok se šećer ne rastopi.


 Sipati u staklene flaše i čuvati na hladnom mestu. Sirup po želji možete da rastvorite mineralnom ili običnom vodom.

понедељак, 27. мај 2013.

Dve torte



Evo dinosaurusa i torte za jedan 14. rođos.

четвртак, 16. мај 2013.

Med sa zelenim orasima.


Med sa zelenim orasima
Sada je vreme da napravite ovaj med jer ima malih oraha (zelenih). Inače treba da su veličine većeg lešnika i oko 20 komada a treba vam još pored toga i oko 400-500 gr meda ako je moguće nađite domaći.

Ovaj med je inače dobar jer sadrži dosta joda koji ispustaju orasi a takođe i vitamina C. Dobar je preko zime da se uzima kod prehlada i upale disajnih puteva po jedna kašičica posle jela. Mogu da ga koriste i malokrvne osobe jer popravlja krvnu sliku a dobar je i za imunitet.
Prijatnog je ukusa i možete ga lako napraviti sami. Moja mama je to stalno pravila pa sam preuzela recept i tradiciju :)


Operite orahe pa ih osušite, skinite po malo peteljke i stavite ih u teglu. Odozgo nalijte medom i dobro zatvorite. Tako ostavite oko mesec dva da stoji povremeno protresite teglu. Med će kada bude gotov dobiti tamno crnu boju. (slikaću kad bude gotovo). Orahe možete i podeliti na četvrtine (tako se brže rastope ali ja ih ne delim ovako mi je lepše a uz to kad se dele jako farbaju ruke i teško se skida boja). Mi smo pojeli naš od prošle godine. Možete kada pojedete pola da dodate malo meda da se jod razblaži.

понедељак, 06. мај 2013.

Čokoladna torta bez jaja!


Čokoladna torta bez jaja
Evo već novog posta pošto smo sa jajima završili do sledeće godine (mislim sa farbanim). Baš zato što nam je Uskrs bio ovako kasno pa onda i Đurđevdan 1. maj i sve to i mnogo jaja, šarenih u salatama, kao predjelo, ja sam rešila da napravim tortu bez jaja, ali ukusnu i čokoladnu. Izmozgam i sklopim dve tri kombinacije i evo super ukusne torte od koje nije ostalo ni parče. A evo sada sastojaka za tortu. Torta je prečnika 28 cm a visina oko 10-12cm. Dakle ovako. Za tri korice je potrebno:
  • 800 ml jogurta
  • 450 gr brašna
  • 370 gr šećera (a može i 400)
  • 180 ml ulja
  • 2 pune supene kašike kakao
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • za prelevanje korica
  • 100 gr margarina 
  • 100 gr čokolade
  • 100 ml mleka 
  • 150 gr šećera
  • fil:
  • 300 gr mlevenog keksa
  • 200 gr otopljene čokolade
  • 250 gr margarina ili maslaca (bolje je sa maslacem)
  • 100 ml mleka
  • 1 kesica čokoladnog sladoleda
  •  i šlag za ukrašavanje
Pomešajte jogurt, šećer, i ulje i mutite da se šećer istopi (samo pazite dosta prska mutite manjom brzinom u dubljem sudu. U posebnom sudu pomešajte "suve sastojke" brašno, kakao, sodu bikarbonu i to polako dodajte u smesu. Kad se izjednači od toga ispeći 3 korice u okruglom plehu od 28 cm.
Sada pripremiti fil. Prvo umutiti čokoladni sladoled po uputstvu. Zatim otopiti margarin ili maslac i čokoladu. Polako pomešati sve sastojke uz dodatak mleka da se dobije homogena masa.  Sada rastopiti za preliv korica margarin, čokoladu, mleko i šećer. Staviti koricu pa preliti polako odozgo. Savet je da koricama okrećete odozgo onu stranu koja je bila na dnu pleha za pečenje jer tako bolje upija preliv. Pa ređati korica preliv fil. Tortu filovati i sa strane i odozgo filom. Ukrasiti šlagom. Torta je sočna i ukusna. Moja je ovaj put bila Uskršnja i ukrašena u tom stilu. Presek torte:


петак, 03. мај 2013.

Jaja farbana prirodom :)



Prirodno farbana jaja
Ove godine sam rešila da jaja ofarbam prirodnim bojama - pa kako ispadnu. I mogu vam reći da sam baš zadovoljna. Neke boje nisu baš intenzivne ali važno je da su sve zdrave, jer su potekle iz prirode. Sada ću vam opisati postupke za crvenu, plavu zelenu i žutu boju.
Crvena boja:
Za crvenu boju sam koristila cveklu. Jednu cveklu od oko 300 gr sam oljuštila i iseckala u secku.

Zatim sam stavila u oko 1 1/2 l vode i 1 supenu kašiku sirćeta i 1 kašiku soli. To se sve prokuva oko 10 min. Zatim se ocedi.

 A da propustila sam da kažem da jaja kuvate posebno u većoj šerpi oko 10 min. Treba da je dovoljno vode za oko 8-10 jaja. Prethodno možete da pričvrstite neke listiće od biljaka pomoću starog unihopa i vežete koncem.

E sad ta jaja ja polako vadim iz veće šerpe i spustam u posudu sa oceđenom vodom od cvekle. Ostaviti tu preko noći. ili oko 10 sati. I evo rezultata:
Crvena jaja u cvekli

Plava boja: 
Za plavu boju sam koristila plavi kupus. I baš su ispala intenzivno plava. Ja sam uzela manju glavicu kupusa i podelila je na pola. Prvu polovinu sam nasekla na komadiće a možete i da narendate ako želite i prelila sam sa oko 2 lit vode i naravno kašika sirćeta i soli.

 E sad kad kupus zavri ostavite ga da krčka još 10-15 min smanjite vatru. Sada kad ga sklonite sa vatre ocedite i u tu oceđenu vodu spustati ona kuvana jaja stanu oko 8-10 kom ostaviti ih oko 10 sati ili preko noći da stoje u vodi. I evo rezultata za plava jaja: 
 
Plava jaja u kupusu

Zelena jaja:
Sada uzmete onu preostalu polovinu glavice kupusa i ponovite postupak kao za plava jaja. Kada ocedite kupus onda u tu vodu kad se prohladi dodate 1 kašičicu sode bikarbone.

 Spustite jaja u tu vodu isto je količina za oko 8-10 jaja i ostavite preko noći. Ova boja je ispala najsvetlija, možda sam trebala duže da kuvam kupus ili su jaja trebala biti svetlija neznam. Uostalom evo rezultata:
Zelena jaja u kupusu i sodi


Žuta jaja:
Za žuta jaja sam koristila kurkumu. Prvo sipati vodu oko 2 llit u šerpu i kad provri dodati dve pune kašike kurkume (imata na merenje u prodavnicama zdrave hrane) i dobro promešati da se rastopi.

 Zatim naravno dodati sirće i so i staviti kuvana jaja da stoje oko 10 sati ili preko noći.  Dobila sam baš lepa žuta jaja, do sad nisam bojama uspevala da dobijem tako lepu žutu boju. Evo rezultata za žuta jaja: 
Žuta jaja u kurkumi


I konačno evo ih sva zajedno. 

Jaja farbana pirodom
Neke sam "obukla" zbog dečice da se raduju. Zrdava prirodom farbana jaja. SREĆAN USKRS SVIMA KOJI SLAVE!