Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

петак, 26. април 2013.

Grašak - u nesvakidašnjoj kombinaciji.Grašak predjelo

Grašak kao salata ili predjelo


Današnja kombinacija. Evo nemam još ni naslov posta, usput dok pišem post nadam se da ću smisliti nešto prihvatljivo. Dolazim sa posla i za ručak skoro ništa. Ostale dve "šniclice" i ništa spremljenog. Moji već kukaju šta ćemo sad. Ali tu ja upotrebim čarobnu varjaču, i kuvarica Veca stupa na poso. Hahaha baš sam nasmejala i samu sebe ovim pisanjem. Obično nemam puno vremena za pisanje postova pa samo napišem ono osnovno i materijal, recept i fotkice. Sad mi nešto došla inspiracija, verovatno proleće, sunce itd itd... Daklem materijal: moje količine ću prepoloviti jer je to sasvim dovoljno ja sam preterala :) ali ostaće za sutra ;)
  • makarone orhideje  250 gr
  • grašak  200 gr
  • 1 konzerva tunjevina komadi od 180 gr
  • jedna manja šargarepa
  • 1 pavlaka
  • 3-4 kašika prezli (hlebnih mrvica)
  • oko 150 gr nekog slanijeg tvrdog sira
  • 1-2 kašičice senfa
  • začini so, beli biber, đumbir, mirodija
Skuvati makarone u slanoj vodi kao i grašak, zatim prohladiti i ocediti i onda pomešati sve sastojke u činiji.Na ulju propržiti malo hlebne mrvice i sipati preko sastojaka).


Šargarepu narendati sirovu.

 Sve lepo izmešati i konzumirati. Ko posti može da izbaci pavlaku i sir i da doda kečap. Eto ručak je gotov!!!

субота, 13. април 2013.

Meda i zeka!


Evo jedne tortice koju sam ukrašavala za malog Gavrila. Meda i zeka došetali na tortu. Nadam se da će vam se dopasti.

четвртак, 11. април 2013.

Luda kombinacija !


Jednostavno nisam znala kako da nazovem ovu "ludu" kombinaciju, jer stvarno je luda a vrlo osvežavajuća. Mogu vam reći da sam pojela punu činiju i baš mi je prijala. Evo da vam nabrojim sastojke pa ćete i sami videti kako vam se čini.
  • 1 manja kiselkasta jabuka
  • 1 šargarepa
  • 1 manja cvekla
  • 100 gr višanja bez koštica
  • sok od pola limuna ili po ukusu i 
  • malo soli
Narendajte očišćenu cveklu, jabuku bez kore, šargarepu pa dodajte višnje , malo posolite i zakiselite limunovim sokom. Izmešajte i služite.

Pored toga što je osvežavajuća ova da je nazovem salata je i vrlo zdrava jer su sve sveži sastojci bez termičke obrade. Naravno može se jesti i kao užina ili doručak - ko voli.

петак, 05. април 2013.

Mafini :) ♥


mafini
Evo i ja konačno da napravim mafine. Nikako da dođu na red. Tražila sam recepte po netu ali ipak je najbolje da uzmete nešto isprobano, tako da sam ja uzela od drugarice koja je isprobala. I rezultat : ispali su extra na oduševljenje cele porodice.
Od mase ispadnu 18 komada velikih mafina, a mi smo naravno zaključili da nam je to malo pa ja pravim dve mere. Ovoga puta sam napravila drugu malo izmenjenu varijantu, ali tu sad slede različite varijante, kad imate dobro testo možete da kombinujete sa raznim dodacima. Naravno obavezno ću probati i voćne ali kad dođe sveže jer više volim sa svežim nego sa smrznutim voćem.
Ah da zaboravih da kažem da je ovo odlično i kad imate banane koje već niko neće da jede jer su pocrnele to jest prezrele evo načina da ih upotrebiite.
Evo sada recepta u zagradama su izmenjene stavke za bele a osnovni je za čokoladne.
  • 3 zrele banane
  • 2 jaja
  • 150 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 ml ulja
  • 50 ml kisele vode
  • 1 kašika eurokrema crni deo (za bele ide beli deo)
  • 250 gr brašna
  • 2 pune kašike kakao (za bele ne ide kakao)
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 gr seckane čokolade
  • samo za bele ide-100 gr suvo grožđe potopljeno ranije u malo ruma i vode da nabubri.


Umutiti jaja sa šećerom i vanilom pa dodati izgnječene banane, eurokrem(crni deo za crne mafine a beli za bele), ulje, kiselu vodu a zatim dodati brašno u koje je umešan prašak za pecivo a za crne i kakao. Sada polako mešati kašikom i dodati seckanu čokoladu, a za bele i suvo grožđe. Sipati u korpice otprilike 2/3 ih napunite i pecite oko 10-15 min u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.