Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

недеља, 31. март 2013.

Posna salata ili predjelo sa pšenicom.

posna salata sa pšenicom

Evo moje današnje kombinacije koja je poslužila i kao glavno jelo. Najeli smo se prosto od toga i ništa nam drugo nije trebalo. Zgodna je za vreme postova, a leti možete praviti i razne varijacije sa svežim povrćem. Kuvala sam pšenicu jer mi se jela pa pogledam šta još imam od sastojaka i napravim ovu salatu. Ukusna je mmm. Evo sastojaka.
  • kuvana pšenica (oko 50 gr)
  • sos od pečuraka (pečurke, malo partadajza iz flaše ili tomatela, so biber, origano, bosiljak, 2 kafene kašičice brašna)
  • grilovane tikvice
  • riba (može i tunjevina a ja sam imala pripremljenog oslića u foliji pa sam dodala njega sa povrćem - šargarepa i krompir)
  • 2 kašičice senfa
  • peršun sveži
Prvo skuvajte pšenicu na laganoj vatri i ostavite da lepo nabubri. Ja sam uzela tucanu kod nas je ima a vi možete ako ne volite cela zrna da je sameljete.

Zatim napravite sos. Naseckajte šampinjone na listiće pa propržite dodajući so i biber a onda dodajte paradajz ili tomatelo i ukrčkajte još malo. Na kraju dodajte origano, bosiljak i brašno razmutite u malo vode  (1/4 šoljice za kafu.)pa sipajte u sos da se zgusti.

  Zatim operite tikvice i izgrilujte na tiganju.

Spremite ribu tunjevinu ili sl.

Pomešajte sve sastojke (tikvice isecite na kockice) pa dodajte senf i soli po ukusu. Ukrasite po želji.

петак, 29. март 2013.

Sok od kopriva - žara.


Evo stiglo nam proleće,  (ali kobajagi) pošto je napolju još sneg, hladno brrr. Nego valjda će biti bolje a u međuvremenu da izbacimo neki receptić za jačanje organizma i prolećne šetnje. Naime prošlog vikenda kad je bilo toplije moja mama me snabdela koprivama tako da sam odlučila da napravim ovaj predivan sokić.
O vrednosti koprive možemo pročitati svuda npr.

Šta to sve kopriva ima da nam pruži? Jestivi delovi koprive su zapravo zapravo svi delovi biljke, ali se najčešće koriste koren i listovi. Podjednako se koristi kao napitak, bilo da je u pitanju sok ili čaj, i kao jelo pošto ima sličan sastav pa i ukus kao spanać i blitva pa je proces spremanja isti. Ali nije strano da ljudi protiv reumatskih bolova koriste i svežu koprivu u vidu obloga.
Ja dajem doprinos ovim sokom.

Potrebno je :
  • 150 vrhova kopriva (veličine kao na slici)
  • 4 litara vode
  • 3 kg šećera
  • 10 kesica limontusa (od 10 gr)
  • 1 ekstrat od kivija (15 ml)
Vrhove kopriva dobro oprati hladnom vodom i očistiti od trave ako je ima (radite to u gumenim rukavicama jer hoće da opeče). Zatim vodu stavite da provri pa preliti preko vrhova koprive i ostaviti 24 časa da odstoji.

Nakon toga procediti kroz gazu. Nemojte bacati koprivu već je možete iskoristiti za pljeskavice proju ili sl. A u proceđenu vodu dodati šećer, limontus i ekstrat kivija i mešati dok se šećer ne istopi. Sipati u flaše i rastvarati kao sirup pa piti. Ukus je izvanredan verujte. Možda se može limontus zameniti limunom bilo bi zdravije probaću sledećeg puta. Ovako dobijete oko 5 litara sirupa. 

понедељак, 18. март 2013.

Kolač sa rogačem.


Evo juče sam pravila ovaj kolač prvi put i dobar je. Sočan  nije presladak a ukusan. Evo sastojaka pa procenite sami.
  • 2 jaja
  • 600 ml mleka
  • 400 gr šećera
  • 2 šoljice ulja
  • 2 vanilin šećera
  • 100 gr suvog grožđa
  • 100 gr mlevenog rogača
  • 2 kašike kakao
  • 500 gr brašna
  • 2 kašičice sode bikarbone ili 1 prašak za pecivo (šta imate) ali je bolje soda :)
za preliv
  • 250 gr šećera 
  • 300 ml vode
  • sok od jednog manjeg ili 1/2 većeg limuna
  • i grazura od 100 gr čokolade i 2 kašike ulja
Umutiti jaja sa šećerom vanilom uljem pa polako dodoavati pomešane suve sastojke (brašno, rogač, kakao, sodu) i mleko i mešati mikserom. Na kraju dodati suvo grožđe koje ste malo ranije potopili u vodu da nabubri (oko pola sata). Pre nego što ga dodate ocedite vodu. Sjediniti sve i peći u podmašćenom plehu na 180 stepeni oko 15-20 minuta. Dok se peče kolač napraviti preliv. Od vode šećera i limunovog soka- samo da provri. Vruć kolač preliti prohlađenim prelivom pa kad upije preliti glazurom od čokolade.

петак, 08. март 2013.

Mirisno testo sa vanilom i margarete.

Testo sa vanilom i margarete

Kod drugarice sam probala ovo testo i jako me oduševilo. U testu se stavlja vanilin šećer i predivno miriše. Ona je pravila ove margarete kao što je ovaj post ali mogu se praviti i slatke kiflice i slično. A samo da osetite miris dok se peku... mmm fenomenalno, cela kuća miriše na vanilu. Prošle nedelje sam pravila picu sa ovim testom i svi su rekli da je extra. Slatke kiflice tek nameravam da probam :)
Evo sada sastojaka za testo:
  • 1 kg brašna
  • 500 ml mleka
  • 1 supena kašika suvog kvasca
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 mala šoljica za kafu ulja
  • 1 kašika supena sirćeta
  • 1 prašak za pecivo
  • 1-2 kašičice soli
  • za fil:
  • oko150 gr salamice rendane -može neka pileća
  • 100 gr sira
  • 1 jaje - (žumanac za premazivanje a belanac za fil)
Zamesiti testo od svih sastojaka (mleko sobne temperature) i ostaviti pola sata da nadođe. Razvući na 1.5 cm debljine i vaditi modlom kružiće.


Odozgo premazati žumancetom. A za fil narendati malo salamicu staviti sir i pomešati sa belancetom. Stavljati fil odozgo pa možete posoliti susam, origano, laneno seme i slično po ukusu. Peći na 200 stepeni 15-20 min u zavisnosti od rerne.