Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

уторак, 29. јануар 2013.

Medini medenjaci mmm♥

medenjaci

Nisam skoro pravila ove medenjake pa rekoh evo sad je vreme. Recept mi je dala sestra Raca i stvarno su ko kupljeni medenjaci. A nekako mi uz ovo zimsko vreme idu medenjačići za grickanje u toploj sobi dok je napolju sneg, hladno brrr. Nego evo da vam dam ja sastojke i postupak možda ćete se i vi odlučiti da ih napravite.
  • 250 gr šećera
  • 250 ml mleka
  • 2 kašičice(kafene) sode bikarbone
  • 1 kašičica (kafene)cimeta
  • 2 žumanca
  • 2 kašike(supene) ulja
  • 2 kašike(supene) meda
  • 500 gr brašna
  •  2 belanca i 4 kašike prah šećera za premazivanje
Šećer karamelisati - rastopiti na laganoj vatri da dobije boju karamele pa u to sipati polako toplo mleko i mešati. Držati na vatri dok se ne rastopi šećer skroz.

 Skloniti sa vatre pa prohladiti zatim dodati u to 2 kašičice sode bikarbone, kašičicu cimeta, žumance, 2 kašike ulja i 2 kašike meda.



Sa tom smesom zamesiti testo sa 500 gr brašna pa ga izručiti na sto dobro pobrašnjen. Razvući testo na oko 1.5 cm debljine i modlom vaditi medenjake. Vodite računa da vam bude ispod testa dobro pobrašnjeno jer se lepi testo. Medenjake peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni samo 10 min. Nekad i manje 7-8 min. zavisi od rerne. Ne brinite ako vam izgledaju malo više mekani kad ih izvadite jer će ubrzo da se stegnu.


Odozgo ih možete premezati belancima umućenim sa prah šećerom a i nemorate ali meni su ovako lepši. Još jedna napomena: ako ih premazujete belancima ne stavljajte ih jedan preko drugog nego ih rasporedite na poslužavnik dok se ne osuše belanci. Epa sada možete da uživate. Prijatno.


четвртак, 24. јануар 2013.

Čeri kocke - cherry cubes

Čeri kocke

Recept je oduševio moje ukućane. Kolač je mekan a višnje mu daju kiselkast ukus i baš je dobra kombinacija. Recept sam dobila od drugarice. Evo sastojaka pa probajte:
  • 6 jaja
  • 2 šolje šećera (šolja za čaj)
  • 1 1/2 šolja ulja
  • 3 šolje brašna 3 kašike kakao
  • 1 prašak za pecivo
  • i kašika ruma ekstrata
  • 150 gr čokolade i 4 kašika ulja za preliv
  • 800 gr višanja
  • 4 kašika griza i 
  • 5kašika šećera
Prvo višnje propržiti na malo ulja sa 3 kašike šećera oko 7-8 min i na kraju dodati 1 kašiku ruma, 4 kašika griza pa skloniti sa vatre.

Dobije se masa slična želiranoj zbog griza. Umuititi jaja sa šećerom pa dodati ulje brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom.

 Sipati pola mase u pleh veličine 40 x 23 cm ili veći i zapeći malo 3-5 min najviše pa preko staviti fil od višanja i drugi deo mase sipati preko.


 Peći oko 20 min na 180 stepeni. Proveriti čačkalicom kad je pečeno unutra. Kad izvadite pleh odozgo prelijte otopljenom čokoladom sa 4 kašike ulja. Služite kad se ohladi.

недеља, 13. јануар 2013.

Čoko-moko super brza torta!

Čoko-moko tzorta
Super brza čoko moko torta

Ako vam treba da nekad napravite ukusnu tortu a nemate puno vremena a još uz to želite da bude ukusna ja vam preporučujem ovu tortu. Od sastojaka vam je potrebno sledeće:
  • 1 pakovanje kora za tortu - okrugle male
  • 1 margarin
  • 300 gr čokolade
  • 300 gr mlevenog keksa
  • 1 lit čokoladnog mleka
  • 150 gr šlag krema
Prvo umutiti šlag sa 250 ml čokoladnog mleka. Omekšali margarin umutiti  pa dodati otopljenu čokoladu, keks i 250 ml čokoladnog mleka.

U to dodati 5 kašika umućenog šlaga. Koricu staviti na tacnu pa kvasiti preostalim čokoladnim mlekom ali nemojte puno jer se mnogo omekšaju. Filovati kora fil šlag kora fil šlag, ukrasiti preostalim šlagom.


 Stvarno brzo zar ne a probajte i vrlo je ukusna. Ljubi vas vaša Kuvarica Veca ♥

понедељак, 07. јануар 2013.

HRISTOS SE RODI-SREĆAN BOŽIĆ!


Srećan Božić svim blogerima koji slave, a i svim ostalima koji su već slavili želim puno zdravlja, sreće, ljubavi jer to je najvažnije u životu, sve ostalo dođe samo po sebi. Drage blogerke i blogeri želim vam takođe puno dobrih postova i puno pregleda ove godine, takođe puno dobrih komentara na postove jer znam da je svakom drago kad vidi komentar na svom postu :)
Puno vas voli vaša KUVARICA VECA!♥

уторак, 01. јануар 2013.

Žerbo torta novogodišnja!♥

Novogodišnja žerbo torta

Rešila ja da mi nova 2013. počne slatko i čokoladno. A kako će drugačije nego tortom. I kod mene evo pao čokoladni sneg, čokoladni je i Deda Mraz a jelke snežne!
Čokoladni deda mraz

To je da razbijem maler ove 13 god, ko veruje u malere :) ja se naravno samo šalim. Svim čitaocima mog bloga želim SREĆNU ZDRAVU I VESELU OVU 2013!
Pa da pređemo na tortu. Jedna od "jačih" mislim ukusnijih torta koju obožavam je žerbo. Jeste da je malo komplikovana za pravljenje ali isplati se trud na kraju. Nju je najbolje praviti zimi jer se slojevi brže hlade. A evo potrebnog materijala:
  • 15 belanca
  • 15 kašika prah šećera
  • 300 gr mlevenih oraha
  • 3 kašike brašna
  • 350 gr šećera - zapreliv
  • 200 gr čokolade - za preliv
  • fil 15 žumanca
  • 15 kašika šećera
  • 7 kašika jake turske kafe
  • 250 gr putera
  • 100 gr čokolade
Prave se tri korice. Neko muti celu smesu pa peče 3 korice ali ja više volim posebno. Dakle umutiti 5 belanca, 5 kašika prah šećera u šne pa dodati 1 kašiku brašna i onda varjačom polako umešati 100 gr mlevenih oraha.


Tako ispeći tri kore na 150 stepeni oko 15-20 min. Rastopiti zatim na laganoj vatri  350 gr šećera da bude tečan i karamel boje pa brzo preliti i razvući preko svake kore.

Samo pazite veoma se brzo steže i vreo je do besvesti nemojte da vam slučajno kapne po ruci opekotine su tu. Nego da vas ne plašim samo brzo razvucite po kori i to je to. Kad se stegne rastopiti čokoladu 200 gr i preliti preko toga naravno preko svake kore.

 Kad se i to stegne spremni smo za fil. Umutiti žumanca sa šećerom pa to skuvati na pari. To možete i ovako kao ja u tepsiju sipate vodu 1/3 pa stavite trulex krpu na dno i onda u to šerpu sa žumancima. Naravno morate stalno mešati i kad se malo zgusne dodati u to 7 kašika jake skuvane i proceđene kafe.


Kad se fil zgusne ohladiti ga pa pomešati sa umućenim puterom. Time filovati koru pa fil i koru fil

 a za spolja i odozgo ostaviti malo fila (koliko pricnite da će vam trebati) i u to dodajte otopljenih 100 gr čokolade. Premažite i ukrasite po želji. Torta je extra krckava i ukusna a evo i preseka!

Žerbo torta ♥