Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

уторак, 25. децембар 2012.

Sitni slavski kolačići :)♥

Sitni kolači - posni

Ove godine sam pravila sitne kolačiće za slavu a prošle godine tortu. Sve ima svoje čari ali nekako posni kolačići baš prijaju na ovim posnim slavama i onako mame da se probaju svi :) Prvo stavljam sliku a onda i recepte za kolačiće:


Prvo POSNE VANILICE:
  • 250 gr margarina
  • 800 gr brašna
  • 1 dl belog vina
  • sok od 1/2 limuna
  • 100 gr mlevenih oraha 
  • 100 gr prah šećera
  • džem za spajanje
Umesiti testo od svih sastojaka pa razvući koru debljine 1-1.5 cm i vaditi cele krugove i one sa rupom u sredini. Koliko celih toliko sa rupom. Ispeći u plehu na 200 stepeni oko 15-20 min. Spajati džemom (ja sam džemom od šipka) po jedan ceo i jedan sa rupom. Uvaljati u prah šećer.
Vanilice-posne



Drugo PIVČIĆI : 
  • 2 dl piva
  • 2,5 dl ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 500 gr bašna
  • za sirup 300 gr šećera i 3 dl vode
Od svih sastojaka umesiti testo praviti kiflice i peći. Od vode i šećera skuvati sirup - samo da provri. U hladan sirup namakati kiflice. Uvaljati ih u mlevene orahe.

Pivčići - kolačići s pivom

Treće ČOKOLADNE KORPICE : 
  • 200 gr čokolade
  • 100 gr margarina
  • 4 kašike gustina
  • 1 dl vode
  • 100 gr margarina i 100 gr prah šećera
Čokoladu i margarin 100 gr otopiti na pari ali da nije previše tečna. četkicom premazivati papirne korpice i staviti ih na led da se stegnu, ako treba premazati još jednom da bude deblji sloj. Kad se stegnu skinuti papir i ostaviti ih na hladnom. Skuvati gustin razmućen u malo vode u 1 dl kipuće vode i ostaviti da se ohladi pa pomešati sa margarinom umućenim sa prah šećerom - izmiksati dobro. Kad je krem skroz hladan špricem puniti korpice. Odozgo ukrasiti žele bombonama ili po želji. Ja sam pravila čokoladna dugmeta :)

Čokoladne korpice



Četvrto POSNA BAJADERA: 
  • 700 gr šećera
  • 2 dl vode
  • 300 gr mlevenih oraha
  • 300 gr mlevenog posnog keksa
  • 250 gr margarina
  • 200 gr čokolade
Šećer i vodu staviti u posudu i kad zavri kuvati 3 min, ubaciti margarin i kad se istopi skloniti sa vatre pa dodati keks i orahe. Podeliti smesu na dva dela i u jedan ubaciti 100 gr čokolade. Nauljiti četvrtastu tepsiju ili staviti peki papir pa rastanjiti čokoladni deo malo sačekati da se stegne ali ne mnogo 2-3 min pa onde beli deo. Kad se stegne odozgo preliti čokoladom. 
Bajaderu nisam posebno slikala jer nisam stigla ali vidi se na početnoj slici :) a i smatram da većina zna kako izgleda :)


Peto POSNA MAĐARICA:
  • 1 pakovanje korica za rozen tortu
  •  400 gr šećera
  • 800 ml. sojinog mleka
  • 80 gr brašna i 200 ml mleka
  • 150 gr margarina
  • 1 kašika kakao
  • 150  gr prah šećera 
  • 100 gr čokolade
staviti šećer da se karamelizuje na laganoj vatri. Kad postane tečan polakododati mleko i kuvati da se otopi karamel. Dodati brašno razmućeno sa  malo mleka ili vode i kuvati krem. Ostaviti da se ohladi. Umutiti margarin sa prah šećerom pa dodati kakao i umešati krem u tu smesu. Filovati korice time. Poslednju koricu preliti otopljenom čokoladom sa 2-3 kašike ulja.

Posna "mađarica"

Šesto PAPRIČICE I JABUČICE OD RATLUKA.
  • ratluk 400 gr
  • prah šećer oko 200 gr
  • boja zelena i crvena i malo mlevenih oraha
Od ratluka i šećera izmesiti smesu pa za papričice staviti zelenu prehrambenu boju i praviti papričice  pa ih nabosti na čačkalicu kao dršku, a za jagodice dodati u smesu i malo mlevenih oraha i crvenu boju pa praviti jagodice. Uvaljati ih i papričice i jagodice u kristal šećer.
Papričice od ratluka

Jabuke od ratluka

Sedmo KUGLICE OD SMOKAVA:
  • 150 gr suvih smokava
  • 150 gr čokolade
  • 200 gr mlevenih oraha
  • 50gr margarina
  • 150 gr prah šećera
Smokve iseckati ili samleti dodati orahe razmekšalu čokoladu šećer margarin i praviti kuglice. Uvaljati ih u čokoladne mrvice i staviti u papirne korpice. 
Bombice sa smokvama

петак, 21. децембар 2012.

Sv. Nikola - dekoracije

Dekoracija od voća

Evo i moje ovogodišnje dekoracije za Sv. Nikolu. Dekoracija stola i jestive ikebane od voća (koje odlično idu uz ribu :) Salvete sam dekorisala u obliku parobroda jer je Sv. nikola zaštitnik putnika naročito moreplovaca, a pošto ja strašno volim da putujem ove godine je sto u znaku putovanja :)
Dekorisana salveta - parobrod

Tutorijal za izradu parobroda sam postavila na you tube a evo i linka parobrod izrada . U sledećem postu postavljam moje kolačiće za sada ovoliko. Ljubi vas kuvarica Veca♥
Dekorisan sto za slavu

петак, 07. децембар 2012.

Čaj od đumbira sa limunom i medom - jači imunitet!

Čaj od đumbira sa medom i limunom

Pošto je vreme prehlada i gripova već počelo evo ja reših da se malo na prirodan način zaštitimo od tih "uljeza" koji nam kvare uživanciju na prvom snegu i u prvim pahuljama. Ovaj čaj je odličan za jačanje imuniteta. Nekome će možda biti prejak ali može slobodno da stavi malo više meda i limuna da poboljša ukus. Đumbir je malo ljutkast ali kad se sve ovo izmeša verujte pravi je ubica virusa :) Za dve šolje čaja potrebno vam je:
  • 3-4 kolutića đumbira
  • 1/2 limuna
  • 1 supena kašika meda
  • 2 šolje vode
U vodu stavite listiće đumbira i kad provre kuvajte na manjoj vatri još 10-ak minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se poklopljeno prohladi.

U prohlađen čaj  sipati sok od 1/2 limuna i 2 kašike meda, pazite čaj nikako nesme da bude vreo da se nebi uništili sastojci u medu koji deluju na bakterije :) Koristiti keramičku ili drvenu kašičicu. PA ZDRAVI MI BILI !
Jačanje imuniteta

уторак, 04. децембар 2012.

Salata ♥ Ljubavnica ♥ -(posna varijanta)

Salata Ljubavnica - posna

Recept za ovu salatu sam dobila od jedne ruskinje. Neznam odakle potiče ime "ljubavnica" ali je vrlo neobična i dekorativna. Veoma me zaintrigirala i morala sam da je napravim. Naravno dekoracija je iz moje mašte. A ukus? Pa i on je interesantan. U svakom slučaju je preporučujem kao posno predjelo uz prestojeći post i posne slave. Naravno može se raditi i masna varijanta sa masnim kačkavaljem i majonezom. Evo šta vam je sve potrebno za jedan tanjir salate:
  • 1 veća šargarepa i jedna manja za dekoraciju-obarene
  • 50 gr suvog grožđa
  • 100 gr biljnog kačkavalja
  • 2 čena belog luka
  • 100 gr ukišeljene cvekle 
  • 10 sitnijih ili 7-8 krupne maslinke crne (ja nisam imala crne već zelene :( )
  • 100 gr posnog majoneza

Obarenu šargarepu izrendati na krupniju stranu rendeta pa pomešati sa suvim grožđem i 1/3 majoneza. Posoliti malo. Od toga formirati prvi sloj salate na dnu tanjira. (Slikala sam dok još nije pomešano da se vidi od kojih je sastojaka).

 Za drugi sloj se pomeša krupno narendan kačkavalj sa sitno seckanim belim lukom i 1/3 majoneza. Rasporediti preko prvog sloja na tanjiru.

 Za treći sloj se pomeša krupno rendana cvekla sa seckanim maslinama i 1/3 majoneza. Tu smesu rasporediti preko drugog sloja i lepo zagladiti.

 Odozgo ukrasiti po želji od preostalih sastojaka. Prijatna vam bila ova ljubavnica ♥♥♥