Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

среда, 28. новембар 2012.

Posne punjene paprike.

Posne punjene paprike

Počinje sezona posnih jela (ko posti ceo post). Ja ne postim ceo post ali zato imam posnu slavu i već je vreme da se isprobaju recepti. Ovo je jedan od isprobanih i veoma ukusnih. Istim filom mogu da se prave i sarme.
Ovaj put sam se odlučila za paprike jer list za sarmu još nije ukišeljen :(. Punila sam pola suvih paprika pola smrznutih iz zamrzivača. Mogu vam reći da su one suve ukusnije. Dakle pre nego što počnete sa pripremom vi spremite paprike to jest izvadite ih iz friza ili ako su suve očistite ih od semenki i potopite u toplu vodu da omekšaju. Za fil vam je potrebno za oko 20-22 paprike srednje veličine:

  • 1 veći ili kao kod mene 3 sitnija prazi luka
  • 1 glavica većeg crnog luka
  • 1 šolja pirinča (šolja od 2 dl)
  • 2-3 šargarepe (ja sam imala samo jednu)ali bolje je sa više
  • 3 kašike mlevenih oraha
  • 2 konzerve tunjevine komadići od 180 gr neto
  • začini ( so, biber, aleva paprika, mirodija)
Postupak je sledeći. Usitniti prazi i crni luk i upržiti ga na malo ulja. kad omekša dodati šargarepu pa pržiti još malo.

Dodati zatim opran pirinačpa propržiti još malo, mešati da se ne zalepi pirinač. Skloniti sa vatre pa dodati tunjevinu (ako ima mnogo ulja ocedite ga) mlevene orahe i začine po ukusu, soli bibera, aleve paprike i mirodije. Izmešati da se izjednači.

Kad se malo prohladi smesa njome puniti paprike. Pre pečenja naliti ih sa 2 1/2 šolje vode od 2 dl. Gurnuti u rernu na 180 stepeni i peći oko 35-40 min. Kad se zapeku odozgo izvaditi začas iz rerne i preliti smesom od 1 kašike brašna i 1 kašičice (kafene) aleve paprike rastopljenog u 1/2 šolje vode.

Vratiti još 5 min da se zapeku.
Posne punjene paprike

субота, 24. новембар 2012.

Kremasti kolač sa bundevom.

Kremasti kolač sa bundevom

Pošto je jesen i zima vreme bundeva evo ja dajem doprinos jednim kolačem. Ranije sam pravila samo pitu od bundeve ili kolač sa rendanom bundevom. Sada mi se baš jeo neki kremasti kolač i ja rešila da probam sa bundevom. Mogu vam reći da je dobro ispalo. :) Evo recepta i za vas. Potrebno je.
za biskvit:
  • 6 jaja
  • 6 supenih kašika šećera
  • 3 supene kašike mlevenih oraha
  • 6 supenih ravnih kašika brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
za fil:
  • 1 litar mleka
  • 20 kašika oštrog brašna -ravnih
  • 300 gr dinstane bundeve
  • 250 gr margarina
  • 250 gr prah šećera
  • 1 kašika vanila ekstrata
za preliv korice
  • 300 gr šećera
  • 300 ml vode
  • 2 kašike kakao
  • 1 kafena kašičica  cimeta
za preliv odozgo
  • 150 gr čokolade za kuvanje
  • 3 kašike ulja
Prvo izdinstati bundevu na pari.Umutiti jaja sa šećerom pa dodati mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo.

Ispeći biskvit u četvrtastom plehu ( 25 x 40) u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. 10-ak minuta. Skuvati šerbet od šećera, vode kakaa i cimeta i njime preliti biskvit.


Mislila sam da stavim cimet u fil, ali onda nebi bio ovako čist nego bi se videle trunčice cimeta pa sam odustala od ideje i stavila ga kao preliv korice. Za fil: Od 1 lit mleka (oduzeti 200 ml za mućenje brašna) i staviti mleko da zavri onih 800 ml. U onih 200 ml dodati još 200 ml vode i razmutiti brašno. Izdinstanu bundevu ispasirati (ja sam štapnim mikserom)i dodati u nju 1 kašiku vanila ekstrata.


 U mleko prvo sipati umućeno brašno dobro izmešati da se zgusne pa ubaciti i bundevu i skuvati 2-3 min da se ujednači masa.


 Smesu ostaviti da se ohladi. Margarin umutiti sa prah šećerom. U umućeni margarin sipati polako ohlađeni fil i mutiti mikserom da se izjednači. Fil sipati preko biskvita.


 Preko otopiti čokoladu sa uljem i preliti. Ohladiti dobro pre služenja.

недеља, 18. новембар 2012.

Slane i slatke deteline♣♣




Slane deteline pecivo

Slatke deteline pecivo


Evo ovih detelinica koje su me oduševile, dekorativne su a i ukusne. Ideje sam našla kod Torteline i Aliki Kod njih su obe varijante slane a ja sam napravila i slatku i supes je. Testo sam zamesila ovako:
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera , 1/2 šolje mlake vode i 1 kašika brašna
  • 500 gr brašna
  • 1 šolja jogurta (sobna temperatura)
  • 100 ml vode mlake
  • 1 jaje (sobna temperatura)
  • 50 gr margarina 
  • i još 50 gr margarina za premazivanje
  • 1-2 kašičice soli
Kvasac sa mlakom vodom, šećerom i brašnom staviti da nadođe. Brašno staviti u posudu za mešenje pa dodati so jaje i nadošli kvasac. Onda promešati pa dodati polako jogurt, razmekšani margarin i vodu i zamesiti testo. Ostaviti da nadođe oko 1 sat. Ja sam pravila dve varijante pa sam podelila na pola testo  a vi po želji. 

ZA SLANE: Praviti kuglice veličine oraha i stavljati u modle za mafine po tri kom na sredini. Kad nadođe još malo posle pola sata premazati rastopljenim margarinom  posuti malo susamomi peći 15 min u zagrejanoj rerni.Kad ih izvadite iz rerne premažite ponovo margarinom vruće.

ZA SLATKE: Razvući testo na 1 cm debljine pa vaditi krugove prečnika oko 6 cm. Po jedan krug premazati tankim slojem džema pa zalepiti drugi odozgo. Zaseći krug na 8 dela ali ne do sredine. Sada morate da pogledate link ovde  kako se testo uvrće jer nisam slikala :( Obećavam biće sledeći put sličica i ubaciću je.

Tortelina je pravila slane sa šunkom unutra ako vam se sviđaju. Sada ih premažite margarinom stavite u rernu zagrejanu i pecite 15 min. Kad sugotove premazati margarinom pa kad se prohlade posuti prah šećerom.
Slatke detelinice pecivo

недеља, 11. новембар 2012.

Cvetna livada - torta za Marinu.

Cvetna livada torta

Za moje kumče Mrinu napravila sam cvetnu livadu, pčelice i bubamaru. Dečica su bila oduševljena! Evo pogledajte je i vi.

Cvetići pčelice i bubamare

субота, 10. новембар 2012.

Torta 1D za Nenu.

One Direction

Neki će se pitati šta je to 1D, priznajem i ja sam u početku. To je Engleska grupa "One direction" koju ova devojčica obožava. A oznaka 1D je njuhova i tu je naravno i zastava. I tako je Nena dobila omiljenu tortu. A sama torta je iz mog posta kao torta... . Veoma je ukusna samo sam ovog puta radila od 1 1/2 mere i sekla sam koru na pola tako da imam 4 korice. A naravno po Neninoj želji posle druge kore i preko fila od šlaga stavila sam 150 gr višanja dobro oceđenih. Ukus je pogođen extra. Presek nisam stigla da slikam :( pojela deca tortu :).

четвртак, 08. новембар 2012.

Dekoracije predjela i salveta.

Dekoracija salate

Evo nekoliko ideja kako da dekorišete predjelo a i salvete za stolom.
dekoracija predjela

Imam ja još tih ideja za slvete ali moram prvo da napravim tutorijal. Za ovo nisam napravila jer se nadam da nije teško uraditi. Salveta se savije sa jednog ćoška u obliku harmonike na drugi i onda se samo polovina malo urola i krož njega provučete viljušku i nož. Ako bude nejasno pojasniću :)
Saveta kao prsten

понедељак, 05. новембар 2012.

Todine zvrk tikvice - malo obogaćene :)

Todine zvrk tikvice-sa šunkom

Kad sam prvi put videla "Todine zvrk tikvice" veoma su mi se dopale. I evo konačno su došle na red kod mene. Danas nismo imali ručak pa sam rešila da napravim todine zvrkove. Palo mi je na pamet kako bi bile ukusnije sa još nečim i pošto sam kupila šunku rešila sam da stavim i malo šunke. (to malo ispalo je 400 gr). Naravno za izvorni recept pogledajte ovde. Ja ću prikazati samo u slikama recept.  Izmenila sam samo to što sam dodala i šunkicu na trake sečenu i omotanu preko svakog reda tikvica. Mogu vam reći da je ispalo extra ukusno. Tikvice nemoraju da se sole jer je slana šunka a i feta sir. Obrok je bio prste da poližeš. Jedna 10. za Todinu ideju.♥♥♥





субота, 03. новембар 2012.

Brze oblande.


 Evo jednih oblandi za koje sam recept dobila od moje drugarice Olje. Super se brzo prave  a i baš su ukusne. Nemoraju da se pritiskaju nečim da bi se spojile dovoljno je da ih malo pritisnete dok ih filujete i na kraju još malo poslednju koru. Od materijala vam je potrebno:
  • 1 veća oblanda
  • 300 ml mleka
  • 400 gr šećera
  • 250 gr margarina
  • 100 gr brašna
  • 4 ravne kašike kakao
Mleko i šećer staviti da provri pa u to dodati margarin nasečen na kockice da se istopi na ringli.

Skloniti sa ringle i dodati polako pomešano brašno sa kakaom. Vratiti na ringlu 1 do 2 minuta i dobto izmešati žicom za mućenje ili mikserom.

 Filovati odmah oblandu razmazati po krupnijem delu da se popune kockice.

Poslednji list ne mazati. Ja sam ga ukrasila posle sečenja toping masom od čokolade. Kad se ohlade gotove su. Za pripremu vam je potrebno 15-20 min. a dobijate ukusan slatkiš.

четвртак, 01. новембар 2012.

Šnicle u lovačkom sosu.

Šnicle u lovačkom sosu

Ovo je moja varijanta lovačkih šnicli. Ovako ih pravim već duže vreme i mojima se jako sviđaju.Skoro uvek koristim domaći paradajz iz flaše, mada u nedostatku može i tomatelo ali je ukusnije sa domaćim. Od materijala je potrebno:
  • 1/2 kg šnicli (ja koristim od svinjskog mesa a može i junetina ko ne voli svinjsko)
  •  oko 500 ml paradajza iz flaše
  • začini so,korijander, ruzmarin, bosiljak, beli luk(2-3 čena)
  • brašno za prženje (za valjanje šnicli pre prženja)
  • ulje za prženje
Šnicle prvo izlupajte pa posolite i pospite korijanderom 5-6 zrna izgnječenih po svaku šniclu.

Zatim ih uvaljajte u brašno i pržite kratko na ulju dok ne porumene sa obe strane.

Tako pržene šnicle ređajte u vatrostalnu činiju sa poklopcem pa na svaki red pospite ruzmarin,bosiljak , beli luk i paradajz iz flaše.

 Odozgo obilato zaliti paradajzom i staviti poklopljeno u hladnu rernu. Posle 35-40 min isključiti rernu i ostaviti šnicle još 15-ak minuta unutra.