Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

субота, 27. октобар 2012.

Lešnik torta

Lešnik torta

Evo jedne torte koju pravim prvi put. Našla sam recept koji mi se učinio dorim ali sam posle morala  dosta da ga menjam i valjda je sad konačna varijaanta. :) Kod prvobitnog recepta je mnogo veća količina fila i šećera tako da sam to svela na prihvatljivu meru. Torta je ukusna i kremasta. za recept je potrebno:
za korice:
  • 15 belanca
  • 15 kašika šećera
  • 15 kašika ml lešnika
  • 3 kašike brašna
  • malo praška za pecivo
za fil:
  • 15žumanca
  • 10 kašika šećara
  • 2 pudinga od vanile
  • 2 kašike gustina
  • 1 litar mleka
  • 1 margarin
  • 150 gr šećera u prahu
  • 150 gr mlevenih lešnika
  • 300 gr šlaga
Za jednu koru umutiti: 5 belanca, 5 kašika šećera, 5 kašika mlevenih lešnika i 1 kašike brašna i malo praška za pecivo. Tako ispeći tri kore.
Za fil umutiti 15 žumanca i 10 kašika šećera pa dodati 2 pudinga od vanile i 2 kašike gustina u to polako sipati 250 ml mleka. Ostalo mleko staviti da zavri pa u njega sipati masu i ukuvati. Skloniti sa vatre i ohladiti. Umutiti margarin sa 150 gr šećera u prahu i u to dodati ohlađen fil i 150 gr mlevenih lešnika.
Filovati sledećim redosledom kora, fil šlag, kora fil šlag... Odozgo premazati prvo kremom pa onda šlagom. Evo i preseka torte:

субота, 13. октобар 2012.

"Čipkasta" pica!

Čipkasta pica

Evo interesantne ideje za one koji vole picu! Ja sam se jutros malo poigrala sa spremanjem pice za doručak i rezultat je bio prazna tepsija za tren-oka! :) Nedavno sam od "slatkog dekora" nabavila ovaj valjak i sad ga isprobavam i super je! Evo varijante za interesantnu picu. Testo za picu mesim inače sama i to ovako: Za jednu picu u tepsiji prečnika 30 cm potrebno je:
  • 300 gr brašna
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja
  • 150 ml vode
Od sastojaka zamesiti testo i kad odstoji pola sata razviti koru za picu. Mali deo1/4 ostaviti za čipku odozgo. Ređati sastojke po želji a odozgo narendati kačkavalj i onda staviti čipku.

A evo kako izgleda valjak kojim sam pravila čipkasti deo. Mali deo se vidi i na prvoj slici.



петак, 12. октобар 2012.

Pašteta ala Mamajac :)

Pašteta od pilećih džigerica

Videla ja paštetu kod "mamajac" i rešila da isprobam. Pravila sam ranije neku paštetu sa pečenom i mlevenom džigericom ali nije to-to. Ova pašteta je ko prava mislim odlična je. Malo sam izmenila - dodala neke sastojke i malo izmenila ali u suštini je to taj recept i baš mi se sviđa. Probajte i vi baš je dobra.
Potrebno je:
  • 400gr pileće džigerice
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 slatka jabuka
  • 1 kašičica soli
  • 70 gr putera
  •  2 kašike ulja ili kašika masti
  • 70 gr slaninice (po mogućstvu dimljene)
  • 1/2 dl metaxe ili brendija
  • 1/3 kašičice šečera
  • 100 ml kisele pavlake
  • 1 kašičica senfa
  • malo bibera
Iseckati luk sitno malo ga propržiti na ulju pa dodati jabuku seckanu na kockice i puter i propržiti dok ne omekša sa kašičicom soli.

Džigericu i slaninicu iseckati na komadiće(ako se sa srcima odvojiti srca) i dinstati sa lukom i jabukom oko 15 min poklopljeno. Dodati metaxu ili brendi i još malo dinstati a onda skloniti sa vatre i dodati pavlaku biber i senf.



Ispasirati štapnim mikserom i staviti u posudu koja ima poklopac, ali poklopiti tek kad se ohladi i staviti u frižider. Možete mazati na hleb uz razne dodatke - peršun ili sirova paprika.

четвртак, 11. октобар 2012.

Harry Potter za Kaću - ponovo!


Evo ponovo sam pravila ukrase u fazonu Harija potera za Kaću koja obožava Potera. Ovoga puta figurice su manje i drugačije :)

уторак, 09. октобар 2012.

Jabuka - pita i paketići


Pita s jabukama

Paketići s jabukama


Jesen je i vreme jabuka. Ja mislim da većina ljudi voli jabuke a i kolače i pite sa njima. Ja sam ljubitelj pa sada evo pravog vremena da se sa sveže pristiglim jabukama napravi nešto. Klasična pita sa jabukama je manje više poznata ali ja ću ipak i za nju staviti recept ( za neke početnike u kuvanju) :) Meni su od pite ostale kore pa sam rešila da se malo poigram. Spakovala sam paketiće i ispali su fenomenalno. Evo i sa vama delim taj uspešan pokušaj. Za pitu i paketiće je potrebno:
  • 1 pakovanje kora 1/2 kg
  • 5-6 srednje krupnih jabuka
  • 12 kašika šećera
  • kesica cimeta (od 10 gr)
  • malo ulja za premazivanje kora  i 
  • prah šećera za posipanje
  • a da treba i malo konca (za vezivanje paketića)
Prvo klasična pita: Jabuke narendati bez kore pa posoliti šećerom i cimetom.

Za klasičnu pitu koru premazati uljem vrlo malo pa preko staviti drugu koru i isto premazati , odozgo posipati fil, motati u rolat i staviti u pleh. Meni ispala 5 rolata.



 Ako su kore tanje možete i tri da stavite. Peći na 180 stepeni oko 15-20 min
A sada paketići. Koru podeliti na 4 dela to su pravougaonici 20x15 cm bar kod mene su tako ispali. Premazati svaki uljem pa unutra staviti fil od jabuka (1 kašiku), skupiti krajeve i vezati končićem da se ne rasture.



Odozgo staviti malo fila. Ređati u podmazan pleh i peći isto na 180 stepeni oko 15-20 min da porumene odozgo. Kad su gotovi i izvadite pleh pofajtajte ih malo vodom. Pre služenja ne zaboravite da skinete konac! Pospite šećerom u prahu i poslužite.