Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

субота, 29. септембар 2012.

Jesenja salata - pečene paprike, sir, orasi ...


Evo jedne salatice a može i predjela koje volim da pravim u jesen kad stignu paprike, a naravno može da se pravi i zimi od paprika iz zamrzivača. Obično se setim tek kad dođe vreme ajvara i pečenih paprika leti nekako zaboravim na nju. Zato sada sa vama delim ovaj recept pa uživajte i vi.
Potrebno vam je :
  • nekoliko pečenih paprika (ako su sitne odnda 10-ak a ako su krupnije 4-5)
  • sitan sir 150 gr
  • 2 kašike sirnog namaza ili pavlake
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so po ukusu
  • 2 kašike mlevenih oraha (za bolji šmek).
Paprike iseckati na sitne delove, sve ostale sastojke pomešati dobro i servirati u činiju. Ukrasiti po želji.

четвртак, 27. септембар 2012.

Viršle u korama za pitu.

Viršle u korama za pitu

Ovaj recept sam videla na netu i delovao mi je zgodan za doručak. Moja deca su slistila začas. Od pakovanja kora ispadaju dosta pa može da se pravi i pola mere. Možete da ih sečete kao kiflice ili na krupnije parčića kako volite. Zgodne su uz jogurt za doručak ili večeru.
Potrebno je :
  • 1 pakovanje kora 1/2 kg
  • pakovanje viršli od 800 gr
  • 3 jaja
  • 200 ml jogurta
  • 200 ml mleka
  • 200 ml ulja
  • 300 g brašna
  • 1 kašičica  soli
  • + jaje za premazivanje
Umutiti jaja, so, mleko, jogurt, ulje brašno da se dobije ujednačena masa. Ređati kore jednu na drugu i premazivati svaku smesom.

 Ređati po 4 kom i na četvrtoj poređati viršle na jednom kraju kao na slici i urolati.


Iseći na parčiće (veličina po želji). Ređati u pleh pa premazati umućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni da porumene.

понедељак, 10. септембар 2012.

Kornišoni - dva načina kišeljenja


Evo ja se bacila pomalo na zimnicu. Krastavčiće svi volimo pa sam ih sada stavila na dva načina. Jedan načina je pasterizovanje  - kuvanje u teglama. A drugi je kišeljenje sl. kao za turšiju. Evo vam obadva načina pa vi koristite koji je vama pruhvatljiviji. Od dodataka vam je potrebno osim krastavaca naravno sledeće:
  • biber u zrnu (oko 2 kesice po 5 gr)
  • slačica (oko 50 gr možda i manje po ukusu)
  • sušene stabljike mirodije
  • korijander ( oko 50 gr.ili po ukusu)
  • za I način alkoholno prirodno sirće 9% 1 litar
  • za II način eksencija 0.5 ml (jedna rakijska čašica od 0.5)
  • so
  • šećer
 
Evo dakle prvog načina: Krastavčiće prvo dobro oprati četkicom u 2-3 vode.

 Zatim ih poređati uspravno - dobro uglaviti krastavčiće. U svaku teglu (mera je za tegle od 700 gr) sipati po 1 supenu kašiku soli i 1 kašiku šećera, 7-8 zrna bibera, 1 kašičicu kafenu slačice, 1 kašičicu isto kafenu korijandera, ubaciti 1-2 grančice mirodije, sipati 1 malu šoljicu za kafu oko 1 dl alkoholnog sirćeta i do kraja naliti hladnom vodom.

Tegle zatvoriti poklopcima dobro i staviti ih u dublju šerpu. Zatim naliti vodu do visine poklopca. ( kod mene nije tako na slici jer su mi tegle od 1.5 lit pa nemam tako duboku šerpu :( . Staviti na ringlu i kad počne da ključa kuvati 15 min na 2. jačini , pa isključiti. Ostaviti tako da se potpuno ohlade.

A sad drugi način. (mera je za 5 kg krastavčića). Krastavčiće prvo oprati takođe četkicom pa u još 2 vode. Staviti ih u neku veću posudu - vanglu. U šerpu skuvati sledeće:
(4 litara vode, 8 supenih kašika soli, 2 kašike šećera, 1-2 kesice bibera u zrnu, 4-5 kašika slačice, 3 kašika korijandera, nekoliko grančica ruzmarina).

 Kad to provri skloniti sa vatre i dodati eksenciju. Izmešati i sa tako vrelom smesom preliti krastavčiće. Poklopiti nečim i ostaviti da se dobro ohlade.


 Uzeti malo od te vode kad se ohladi i u njoj razbiti 1 kesicu konzervansa 5g vratiti u krastavčiće. Sada krastavčiće ređati u tegle ili možete u neku kanticu - po želji. Preliti odozgo rastvorom u kome su bili sa začinima i zatvoriti dobro.

субота, 08. септембар 2012.

Punjeni plavi patlidžan.


Ovo je jedan od načina na koji spremam plavi patlidžan. Tako je ukusan i sočan. Od sastojaka vam je potrebno sledeće:
  • 4 plava patlidžana (manjih)
  • 1/2 kg mlavenog mesa
  • 4 jaja
  • 1 pavlaka (manja)
  • 1 veći ili 2 manja crvena paradajza.
  • 1 veća ili 2 manje glavice crnog luka
  • 1 veća šargarepa
  • začini so, biber, mirodija, aleva paprika
Plavi patlidžan oprati i iseći uzduž na pola. Izdubiti ga i izdubljenu sredinu iseći na kockice. Patlidžane poređati u podmašćenu tepsiju.

Na ulju propržiti iseckan luk pa dodati šargarepu i pržiti još malo. Zatim dodati i meso pa malo upržiti i na kraju dodati kockice od izdubljene sredine paradajza.

 Dodati začine. Kad sve omekša dodati crveni paradajz iseckan na sitno i upržiti dobro. Tom smesom puniti patlidžane.

 Odozgo preliti umućenim jajima sa pavlakom. U pleh sipati jednu šoljicu vode i zapeći u rerni 10-15 min.

уторак, 04. септембар 2012.

Džem od šljiva - bez mešanja (iz rerne).




Evo mog recepta za džem. Otkad sam saznala za ovo pečenje u rerni skratilo mi je dosta muka sa džemom oko mešanja i prskanja itd.
Potrebna vam je samo što dublja šerpa da nebiste isprskali rernu. Ja imam onu duboku metalčevu od 10 lit i stvarno je za to odlična. U njoj kuvam 5 kg šljiva.  Dakle šljive prvo operite i očistite od koštica.

 A zatim ja sam moje samljela u secku samo nekoliko seekundi i brzo ide. Treba da budu 5 kg očišćenih šljiva i u to ide 3 kg šećera (odn 600 gr na 1 kg) mada može i manje jer zavisi koliko su šljive slatke.

Samlevene šljive pospite šećerom promešajte i stavite u rernu na 200 stepeni  oko 1/2 do 2 sata. Treba da uvri oko dva prsta-da se smanji.

Onda izvadite džem i dobro izmešajte pa sipajte 1 kašiku rum ekstrata i izmešajte. Za to vreme tegle stavite u toplu rernu da se zagreju i u vruće tegle sipati vruć džem. Zatvoriti odmah i ostaviti da se postepeno ohlade. Ovakav džem može dugo da traje. Uživajte zimus u njemu!