Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

четвртак, 28. јун 2012.

Moj - Liker od jagoda


Možda je već kasno za ovaj recept jer su jagode već prošle ali sam rešila ipak da ga objavim jer je liker ispao extra. Tražila sam recepte i na kraju napravila neku svoju varijantu.
Potrebno je :
  • 300 gr očišćenih jagoda
  • 200 gr šećera
  • 300 ml crnog vina
  • 1 vanilin šećer
  • 100 ml ruma
Jagode iseći na četvrtine a vino staviti u šerpu da se zagreje (nesme da provri) onda skloniti sa vatre dodati jagode i ostaviti 48 sati.

Posle Dakle dva dana procediti jagode kroz gazu i malo ih zgnječiti pa dodati šećer i vanilu i zagrejati na ringli dok se šećer ne otopi. Kad se potpuno ohladi dodati rum i sipati u flašicu.

уторак, 26. јун 2012.

Osvežavajuća šarena salata♣

Zdrava šarena salata od kupusa

Kao što već rekoh u prethodnom postu leti obožavam da pravim salate. Ovu salatu možete da pravite i zimi jer u marketima se može naći kupus mladi i zimi. Kombinacija je dobra a i ukus je OSVEŽAVAJUĆI. Recept sam dobila od instruktorke pilatesa i zahvaljujem joj :) HVALA ANA!
Potrebno je: (za jednu činiju)
  • kupus mladi 1/4 glavice+
  • 2 srednje šargarepe
  • 1/2 male cvekle (veličine paradajza)
  • 1 limun, so, maslinovo ulje
Nasecite kupus kao za salatu, narendajte šargarepu na krupnije rende i cveklu na sitnije rende. Sve posolite po ukusu dodajte maslinovo ulje i sok od limuna. Prijatno vam bilo!!!

недеља, 24. јун 2012.

Salata letnja!

Letnja salata

Kad su ovako velike vrućine meni samo salate prijaju. Pa tako otvorim frižider i izvadim namirnice i kombinujem razne salate. Evo jedne od pre neki dan. Izvinjavam se za sliku jer je slikana mobilnim baterija na aparatu mi nisu bile pune :(.
Potrebno je :
  • 1 paradajz
  • 1 krastavac
  • 100 gr mladog sira
  • 2 parčeta zdenka sira 2/8
  • sušene maslinke 4-5 kom
  • susam
  • maslinovo ulje i so
  • seckani sveži peršun
Veoma je prosto naseckate sve sastojke posolite sipate ulje i peršun odozgo i prijatan ručak vam želim!

субота, 09. јун 2012.

Slatko od jagoda♥

Slatko od jagoda

Pošto je sezona jagoda na izmaku evo i mog slatka od jagode dok ih još ima. Ja inače volim da pravim slatka ali volim i da ih jedem :) Inače više volim od šumskih jagoda ali nisam išla da ih berem a mislim da stižu kasnije pa ću se potruditi da i od njih napravim jer je savršenog ukusa! Za sada evo od domaćih koje ništa manje ne zaostaje po ukusu. Potrebno vam je:
  • l kg očišćenić jagoda
  • 1.5 kg šećera
  • 3 limuna
  • 1 čaša 2 dl vode
Zrele i čvrste jagode operite i očistite pa ih ocedite. Stavite ih zatim u tepsiju i prelijte sokom od 3 limuna i ostavite da stoje.

 U dublju šerpu 7-8 lit (zbog podizanja pene dok se kuvaju) sipati šećer i vodu i na srednjoj vatri otopiti šećer do gustine meda. Jagode polako spustiti u šećer i kuvati 10 min zatim polako dosipati sok koji su jagode pustile zajedno sa limunovim sokom u koji su stajale.






 Sa površine skidati penu koja se skuplja ali ne mešati slatko. Kuvati dok sirup ne dostigne gustinu meda. Proba se tako što se povremeno vadi kašičicom sirup na tacnu i kad se malo prohladi vidi se gustina. Vodite računa jer slatko veoma brzo "napuni "šeršu pa treba da se smanji vatra ili da se malo odmakne sa ringle da nebi iskipelo! Kad se dostigne gustina skloniti slatko sa vatre i pokupiti svu penu, pokriti zatim šerpu nakvašenom krpom i ostaviti da se potpuno ohladi. Onda staviti u tegle i zatvoriti. Konzumirati u društvu !:)

уторак, 05. јун 2012.

Limun kolač - pravo osveženje za leto.

Limun kolač

Davno nisam pravila ovaj kolač a ja ga baš volim jer ima tako dobar miris limuna kad ga zagrizete a on je prhak i odgovara mi za leto. Pogodan je i za one koji ne vole preslatke stvari taman je sladak kolioko treba :)
Prave se prvo mrvice pa kolač ali evo recepta pa pogledajte:)
Potrebno je:
  • za mrvice:
  • 120 gr margarina
  • narendana kora od jednog limuna
  • 80 gr šećera
  • 200 gr brašna
  • 1 žumanac
  • za testo:
  • 250 gr putera
  • 250 gr šećera
  • 5 jaja i 1 belanac (ostao od mrvica)
  • 250 gr brašna
  • 120 gr gustina
  • 1 prašak za pecivo
  • .isceđen sok od 3 limuna
 
Prvo se prave mrvice. U sud staviti brašno, šećer i narendanu koru od limuna.

Mutimo mikserom na najmanjoj brzini dodamo u to 120 gr rastopljenog margarina i 1 žumanac izmutimo još malo sasvim i ostavimo da stoji.









U drugi sud pravimo testo.

 Umutimo mikserom puter sa šećerom pa dodajemo po jedno jaje i preostali belanac. Dodamo polako i sok od 3 limuna. Onda dodajemo brašno pomešano sa praškom za pecivo i mešamo polako varjačom. Na kraju dodamo gustin. Smesu sipamo u podmašćen pleh pa onda odozgo pospemo one mrvice.

 Pečemo na 200 stepeni oko 15 min ili u zavisnosti od rerne.