Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

среда, 30. мај 2012.

Pileći paprikaš u vox-u i čorbica pride :)

Pileći paprikaš

Pileća supa

Evo jednog mog recepta za spremanje pilećeg paprikaša u tiganju-voxu delimano. Nedavno sam kupila ovaj vox iz delimano programa i prezadovoljna sam, kao i ostalim posuđem iz ove kolekcije. Paprikaš sam već jednom spremala ali nisam ga slikala i evo me sada u akciji. Od sasatojaka je potrebno- za čorbu i paprikaš naravno zajedno:
  • 1 pile (veličina po potrebi)
  • šargarepa 3-4 kom
  • paškanat 1 kom srednji
  • celer ako je veća glavica onda 1/4 ili cela manja
  • šampinjoni 200 gr
  • 2 glavice crnog luka
  • paprika crvena i zelena po 1 kom babura (a može i žuta ja je nisam našla sada)
  • tikvica manja 1 kom
  • od začina :biber u zrnu i mleveni, vegeta, aleva paprika, brašno, kari, so, bosiljak
Pile isečeno na komade staviti da se prokuva sa šargarepom celerom paškanatom i biberom u zrnu.

 Posoliti i kuvati da meso  omekša. Onda napraviti čorbicu  po receptu mamajac odnosno njenog supruga i mogu vam reći da je predivna ; ),  Od supe u kojoj je kuvano meso ostaviti 2-3 kutlače za paprikaš . Meso manju količinu staviti u čorbu a ostalo kad se prohladi usitniti na srednje komade po ukusu. U vox-u na vrlo malo ulja otprilike 1 kašika propržiti crni luk da omekša pa dodati šampinjone isečene na listiće i malo izdinstati da puste vodu

zatim dodati papriku i tikvice isečene na kockice pa dinstati da omekša paprika.

Usitnjeno meso posoliti sa 2 pune kašike brašna, jednom kašikom aleve paprike i 1/2 kašike karija.

 U dinstano povrće dodati sada meso i supu od kuvane piletine pa dopuniti sa još 500-600 ml vode da "ogrezne" krčkati tako još pola sata.


Posoliti po potrebi pa najzad dodati barenu šargarepu celer i paškanat isečeno na kockice

dodati zatim mleveni biber, bosiljak pa isključiti ringlu i ostaviti da krčka još malo.

Fenomenalan je kad se služi sa domaćim hlebom ili ako imate kao ja pekeru u kojoj prave odličan šamotni hleb koji je kao domaći....

недеља, 27. мај 2012.

"Vecin kolač"- (sa jabukom i suvim šljivama).


Dugo nisam bila na blogu jer radim neke druge stvari trenutno ali o to potom ... postaviću i to na blog. A danas sam rešila da budem malo kreativna u kuhinji i smućkala sam nešto od sastojaka koje sam imala, pa pošto nije ispalo tako loše rešila sam da "kolač" postavim na blog. A pošto mi je ukus  po mom ukusu nazvaću ga "Vecin kolač".
Neznam za vas ljudi ali mene ubi ova dosadna kiša. Danima već pada i pada i pada tako da sam izgubila svaku nadu da će jenom stati... :)...  Ali valjda hoće...
Evo najzad da vas više ne smaram i recept za kolač dok nisam zaboravila šta sam sve stavila unutra:
  • 200 gr šećera
  • 500 ml jogurta
  • 300 gr brašna
  • 1 kašika kakao
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 150 ml ulja
  • 100 gr suvih šljiva (naseckanih )
  • 2 srednje narendane jabuke
  • 1 kesica vanil šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • za odozgo 150 gr bele čokolade 50gr margarina i narendana čokolada crna 50 gr
Iseckajte šljive i pospite ih vanilom a rendane jabuke pospite cimetom i ostavite dok mutite.


Dakle prvo sipate u neki dublji sud šećer i jogurt pa dodate brašno pomešano sa kakaom i sodom bikarbonom i to mutite 2-3 min mikserom (ja imam ovu posudu sa poklopcem i otvorom pa ne prska dok se muti - poklon od drugarice Slađe- zato kažem dublji sud) .


 Dodati zatim ulje pa polako umešati šljive i jabuke. Pleh podmazati margarinom po sipati smesu i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 min (probajte čačkalicom kad ne curi unutrašnjost pečeno je ). Odozgo preliti tastopljenom belom čokoladom sa margarinom pa malo kasnije narendati i crnu čokoladu.