Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

субота, 31. март 2012.

Pita sa jogurtom i jajima bez sira!


Meni se jutros baš jela pita i imala sam kore i jogurt ali sira ne. Listajući moju svesku sa receptima pronađem ovu pitu bez sira. Mogu vam reći da je super, maltene se ne primećuje da nema sira. Potrebno vam je:
  • 1 pakovanje tankih kora za pitu
  • 500 ml jogutra
  • 5 jaja
  • 1 šolja ( 200 ml ) ulja
  • 1 kašičica soli
  • susam za posipanje
Umutiti žicom jaja pa u to dodati jogurt, ulje i so. Kore slagati kao" harmoniku" u pleh pa preliti polovinom smese zatim slagati drugi red ali popreko isto kao harmoniku i preliti drugom polovinom smese.









Odozgo posoliti susam i peći 10-15 min na 200 stepeni.

уторак, 27. март 2012.

Kremasta salata od karfiola.

Salata od karfiola

 Pre neki dan sam u maxiju videla prelep karfiol, jeste da mu nije sezona ali nisam mogla da odolim. Naravno odmah sam se setila kako mogu da ga upotrebim. Ova salata je božanstvena, čak se ukus karfiola ne raspoznaje mnogo (ko ne voli karfiol). Potrebno je za salatu.
  • 1 manja glavica karfiola
  • so po ukusu
  • 1 kisela pavlaka (200 gr)
  • 100 gr majoneza
  • 100 gr kačkavalja 
  • 2-3 čena belog luka
Razdvojte karfiol na cvetiće pa ga obarite u slanoj vodi da omekša. Izvadite ga na rešetku da se ocedi i ohladi pa ga zatim smrvite na sitne deliće.

 Posolite dodajte pavlaku, majonez, narendani kačkavalj i beli luk sitno iseckan i sve lepo promešajte. Ako želite da se luk manje oseća prethodno ga malo propržite na vrlo malo ulja. Salatu dobro rashladite u frižideru i poslužite. Dekorativna je na listovima zelene salate.

субота, 24. март 2012.

Proja sa rendanim tikvicama i sirom.

Proja sa tikvicama i sirom

      Ova ideja mi je pala na pamet jer su se moja deca nešto "mrštila" na tikvice, pa sam ja pržila rendane tukvice kao uštipke i onda me jednog dana mrzelo da pržim i ja napravim proju. Odlično je ispalo i delim recept sa vama. Sad jedu bez problema :) . Evo recepta
Potrebno je:
  • 1 tikvica ili 2 manje (oko 400 gr)
  • 4 jaja
  • 2 šolje za b. kafu kukuruznog žutog brašna
  • 2 šolje običnog belog brašna
  • 1 šolja jogurta
  • 1 šolja ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 šolja mleka
  • 200 gr sira sitnog
  • so po ukusu
           Prvo narendati tikvice i posoliti ih malo pa ostaviti da otpuste vodu. Razbiti jaja žicom za mućenje, zatim dodat jogurt i mleko pa polako mešajući dodavati brašno prvo projno onda dodati ulje pa obično brašno u koje je umešan prašak za pecivo. Posoliti. Dodati i ulje i sve lepo izmešati. Dodati zatim sir i na kraju tikvice prvo dobro rukom istiskati da bi se ocedila voda pa tek onda dodati u testo. Sve lepo izmešati i peći u podmazanom plehu na 200 stepeni oko 20 min.
         Stavila sam recept u oznaku doručak jer ga ja skoro uvek pravim za doručak, brzo je i ukusno a lepo ide uz jogurt, može naravno i za večeru. 


среда, 21. март 2012.

Galete-najbolji recept!

Galete

Poslastica za sva vremena. Postoji mnogo recepata za galete ali meni je ovaj savršen. Galete mi ostaju mekane i po nekoliko dana (ako uspem da ih sačuvam toliko:). Inače jedemo ih u svim varijantama. Samo njih , sa raznim džemovima, sa kremom sa šećerom medom ...  Mislim da u ovom receptu važnu ulogu igra i korica od limuna jer bez nje nisu tako ukusne i mekane, probala ja. A evo konačno i recepta:
  • 4 jaja
  • 300 gr šećera
  • 250 ml mleka
  • 300 ml ulja
  • 600 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo 
  • narendana korica od limuna
Postupak je sledeći: umutite jaja sa šećerom pa polako dodajte sve ostale sastojke. Vadite testo kašikom i sipajte na sredinu kalupa za galete po 2-3 kašike. Na slici su poslužene sa džemom od šljiva domaćim  i od naranže sa cimetom za koji sam našla recept ovde . Ovaj džem odnosno marmelada se izvrsno  slaže sa galetama.

четвртак, 08. март 2012.

Kao kolač kao torta???

Kolač - tortica

Eto nazvala sam ovaj moj kolač -tortu tako jer je recept kao za kolač a meni liči više ne torticu, u svakom slučaju uopšte se ne pravi teško, brzo sam je napravila a i vrlo je ukusna, jer nismo imali kad da čekamo da se steže frižideru probali smo odmah :)) Recept sam našla kod coolinarke vrlo malo sam modifikovala odnosno samo to što sam ga prelila čokoladom sa pavlakom i ukrasila belim kremom od fila... Evo i ovde recepta:
  • 250 gr margarina
  • 300 gr šećera
  • 2 jaja
  • 50 gr kakao
  • 1/2 kašičice kafene praška za pecivo
  • 1/2 kašičice kafene sode bikarbone
  • 1 kašičica cimeta
  • 300 gr brašna
  • 2 čaše jogurta
  • 1 kašika nes kafe (rastopljena sa jednom kašikom vode)
  • za fil
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 200 gr šećera u prahu
  • 100 gr šlaga umićenog sa 150 ml mleka
Izmiksati margarin sa šećerom i jajima. U brašno staviti kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sve promešati. u masu sa margarinom sipati jogurt pa dodavati polako brašno sa svim sastojcima, na kraju dodati nes kafu. Koru peći u veliki pleh na 180 stepeni oko 15-20 min i podeliti  na tri dela ( moj pleh je veliki pa su delovi široki po 13 cm)

Za fil umutiti šlag sa mlekom a posebno pomešati pavlaku i prah šećer i onda polako muteći dodati u šlag i izmiksati. Filovati kore između filom i okolo a ostaće vam i za ukrašavanje. Odozgo preliti sa 100 gr čokolade rastopljenom zajedno sa 50 ml slatke pavlake.