Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

понедељак, 27. фебруар 2012.

"Kupus" kifle.

Kupus kifle

Evo jednih interesantnih kiflica. Kad sam dobila recept odmah me je naziv iznenadio, pitala sam što kupus? I naravno odgovor je jer se razlistavaju kao parčući kupusa kad se ispeku. Recept je zgodan i lako se prave, a još lakše se jedu :)) Kod mene su smazane još dok su vruće. Pa evo probajte i vi. Potzrebno je:
  • 1 kg brašna
  • 1/2 lit mleka
  • 1 šoljica ulja (oko 1dl)
  • parče kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • i za premaz umutiti 1/4 margarina , 1 žumanac i 1 kašiku soli
  • a za odozgo belanac i susam
Staviti kvasac sa malo mlake vode kašikom šećera i brašna da nadođe. Zamesiti testo sa brašnom,  kvascem, mlekom, uljem i kašikom soli.

Ostaviti da nadođe pola sata. Razvući testo u obliku pravougaonika  tanko pa premazati umućenim margarinom sa žumancima i solju.

Umotati u rolat. Seći kiflice u oliku trouglova , ali pazite da šiljak trougla ne ostane spojen nego presecite trougao tako da može da se razlista. Nadam se da će vam iz slike biti jasno.






Ostaviti da nadođu oko 15 min premazati belancetom i posipati susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni da porumene kifle.

среда, 22. фебруар 2012.

Fenomenalna paradajz čorbica sa pirinčem!

Paradajz čorba sa pirinčem

Evo juče sam spremala ovu paradajz čorbu i mogu vam reći da je fenomenalna. Neznam ni sama ko mi je dao recept ali ja sam ga adaptirala po svome. I ukus je fenomenalan. Najbolji je onaj domaći paradajz iz flaše ali ako ga nemate može i sa tomatelom mada to nije TO. Ali da vas ne zamaram previše evo recepta:
  • 500 ml paradajza iz flaše
  • 1 šolja kokošje supe (najbolje ako sami prokuvate malo piletine za supu)
  • 1 šolja mlake vode
  • 2  supene kašike brašna
  • 1 šargarepa narendana na sitno
  • 1 parče korena  celera isto narendano sitno (količina da bude isto kao šargarepa)
  • 1 mala šoljica za kafu pirinač (ili jedna puna šaka)
  • 1 kafena kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • ulja koliko da obložite dno šerpe i parče margarina (oko 30 gr)
Sipati ulje i margarin da se istopi pa dodati brašno da se malo uprži sipati zatim polako neprestano mešajući paradajz, zatim dodati supu i vodu. Kad zavri smanjiti temperaturu pa dodati narendanu šargarepu i celer , posoliti dodati kašičicu šećera i na kraju oprani pirinač. Kuvati dok pirinač skroz ne omekša. Ja sam za dekoraciju narendala kačkavalj!

среда, 15. фебруар 2012.

Pogača "ograda".


Evo ja sam se malo igrala sa ovom pogačom i rešila sam da je ispletema kao ogradu ili korpu kako već hoćete, ja sam je krstila ograda jer lepše zvuči. A testo sam zamesila ovako:
  • 1 kg brašna
  • 1 jaje
  • kvasac
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika soli
  • 250 ml litara mlake vode
  • 250 ml mleka
  • 1/2 šoljice ulja
Zamesiti testo i ostaviti da nadođe. Onda testo podeliti tako što odvojite 1/4 i taj deo podelite na 4 dela pa razvučete u obliku valjka 4 štapića poređati u pravougaonu tepsiju 2 na krajeve i 2 u sredinu  s tim što pravite razmak između svakog. Od ostalog testa podelite na 12 delova pa male pravougaone štapiće ređati kao na slici.






Kad nadođe premazati žumancetom i peći na 200 stepeni oko 20-30 min.


понедељак, 13. фебруар 2012.

Tunis kolač. Za moj jubilarni 100-ti post :))

Tunis kolač

Evo konačno sam i ja stigla do te magične brojke 100. Objavljujem 100-ti recept. Za tu priliku sam odabrala moj omiljeni kolač "Tunis kolač". Recept sam dobila od sestre Radice i fenomenalan je kremast. Evo delim sa vama recept. Potrebno je:
  • za koricu:
  • 6 belanca
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike džema
  • 150 gr seckanih oraha
  • za krem:
  • 6 žumanca
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika griza
  • 1/2 litra mleka
  • 1 (250 gr) margarin
  • i šlag 100 gr umućenog sa 200 ml mineralne vode za odozgo
Umutiti belanca sa šećerom pa u to dodati džem.

Dobro podmašćen pleh posuti orasima pa polako razvući masu preko toga.






Peći oko 40 min na 150 stepeni.
Umutiti žumanca sa šećerom pa dodati griz i sjediniti. To skuvati u provrelom mleku kao kašicu.

Kad se prohladi sjediniti sa jednim umućenim margarinom i dobro izmiksati. To sipati preko ohlađene kore a odozgo staviti šlag i ukrasiti. Ja sam se za ukrašavanje potrudila da napravim ukrase od topljenog šećera (prvi put pravim) i dopali su mi se strašno.

Njih sam pravila tako što sam šećer otopila na manjoj temperaturi dok ne dobije svetlu prozirnu boju a onda šerpu u koju se topio naglo na trenutak spustim u hladnu vodu samo pazite da ne isprska unutra. Kada dobije gustinu meda - vrlo brzo skoro odmah - kašikom praviti razne oblike na peki papiru. Kada se ohlade odlepiti ih i ukrašavate. Samo pazite šećer je strašno vreo dok sipate da se ne ispečete.Naravno uz kolač sam poslužila sok:  Jecin ljubavni napitak :)
I za kraj ovog mog jubilarnog posta kafica za drage goste po želji: turska, 3 u 1 ili 2 u 1, pa izvolite :))

субота, 11. фебруар 2012.

Rižoto sa rakčićima (kozicama).


Nedavno sam pravila ovaj rižoto i mogu vam reći da je nestao u rekordnom roku. Mislila sam da će se mrštiti na njega zbog integralnog pirinča i svega ostalog ali ispalo je super. Nije teško za pripremu a ukusno je. Pokušajte. Potrebno je:
  • 1 šolja integralnog pirinča
  • 3 šolje vode za kuvanje
  • 250 gr šampinjona
  • 1 srednja šargarepa
  • 1 pakovanje smrznutih rakčića kozica (oko 250 gr)
  • začini so, vegeta, origano
  • za odozgo 3 kašike pavlake i kečap za ukrašavanje
Pirinač obariti u vodi.

Posebno u tiganju na ulju propržiti šampinjone isečene na listiće pa dodati šargarepu na kolutiće, i na kraju rakčiće.

Kad je sve omekšalo posoliti dodati vegetu origano i pomešati sa pirinčem. Sipati u staklenu činiju pa odozgo premazati pavlakom i ukrasiti.

четвртак, 09. фебруар 2012.

Hrskavi uštipci sa piletinom.

Hrskavu uštipci od piletine

Sigurno se i vama desi da spremite pile za ručak pa se onda neki ostaci razvlače po frižideru jer ste sutradan spremili nešto drugo pa se nije pojela piletina. Epa pošto se meni to desilo ja sam rešila da iskoristim pile "do kraja". Napravila sam uštipke koji mogu da posluže za doručak ili večeru.
Potrebno je od sastojaka:
  • 150 gr prezli
  • 350 ml mleka
  • 1 jaje
  • ostaci od pečene piletine naseckani na kockice
  • i začini vegeta, mirodija, kari i beli luk (ja sam stavila u prahu)

Potopiti prezle sa mlekom da omekšaju. Dok seckate piletinu taman će biti super. Dodajte onda piletinu, jaje i sve ostale začine dobro promešajte da se ujednači.

Kašikom vadite uštipke i pržite na zagrejanom ulju. Vadite prvo na salvetu da se ocede od masnoće. Uštipci su stvarno hrskavi i ukusni. Ja sam poslužila sa ajvarom i pavlakom . Prijatno!

понедељак, 06. фебруар 2012.

Keks kao iz prodavnice :)

Keksići

Kad sam prvi put pravila ovaj keks klinci su me pitali gde sam ga kupila jer stvarno izgleda kao kupljen a i ukus je takav. Potreban vam je samo špric za keks ja imam neki stari nemački metalni koji je stvarno dobar a ovde sam mislim u maksiju videla plastični neznam kako on funkcioniše. :( Evo vama recepta pa pokušajte, recept je inače iz originalne knjižice. Ima tu još nekoliko recepata al još ih nisam isprobala ;) Potrebno je :
  • 700 gr brašna
  • 3 jaja
  • 250 gr prah šećera
  • 250 gr margarina
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašičice kafene soka od limuna
Umutiti margarin, šećer i jaja pa onda dodavati vanilu sok od limuna i polako brašno dok se ne sjedini sve.

Ja sam u jednom manjem delu  1/4 testa dodala 1 kašiku kakao da isprobam i nisu ispali loši.. Onda poučena Jecinim savetom ostavila sam testo malo u frižider. Zatim se pomoću automata prave keksi direkno u pleh.


Važno je da automat bude ravno pritisnut i onda pomoću ručice istisnuti keks za jedan podeok (jedan pritisak ručice) i brzo skloniti automat. Meni su od ove količine ispala tri pleha velika . Keksove nesmete pomerati pre pečenja jer gube oblik. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni  7 min. Na kraju sam vam slikala i knjižicu sa raznim mustrama i oblicima keksa.

Pa sad idem da uživam sa komšinicama uz kafu!:) pridružite mi se :)))

среда, 01. фебруар 2012.

Krofne posne.


Zapitaćete se možda kakve su pa sad to posne krofne bez jaja i mleka. Moram vam reći da sam i ja kad sam dobila recept, ali posle isprobavanja sam promenila mišljenje. Krofne su izvrsne i što je još bolje kad ostanu za sutra uopšte se ne stvrdnu kao druge krofne već ostanu mekane.
Pa nadam se da sam vas malo zaintrigirala da isprobate recept. Prijatno vam bilo ako se odlučite na probu. A sad evo recepta. Potrebno:
  • 1 kg brašna
  • 1/2 supene kašike soli
  • 4 supene kašike šećera
  • 8 kašika ulja
  • kvasac 2 supene kašike suvog (ili svežeg duplo od onog što obično stavljate za 1 kg brašna)
  • 1/2 lit mlake vode
  • šećer u prahu
Bez obzira što je suvi kvasac ja i njega razmutim sa malo vode 1 kašičicom šećera i brašna i stavim da nadođe. Zamesiti testo sa brašnom, soli, šećerom, uljem i mlakom vodom i kvascem. Ostaviti da nadođe oko pola sata. Razvući testo na prst debljine i vaditi krofne modlom.

Ja sam vadila modlom prečnika 6cm i ispale su mi 50 kom. Ostaviti ih 15 min na neku krpu pa okrenuti na drugu stranu još 15 min.

Pržiti u vrelom ulju da porumene.