Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

недеља, 29. јануар 2012.

Baklava sa makom.

Baklava sa makom

Jedna od mojih omiljenih baklava je ova sa makom. Stvarno je ukusna  i sočna. Potrebno je:
  • 1 pakovanje kora za pite tanje
  • 4 jaja
  • 1 šolja kiselog mleka (može i jogurt)
  • 1 šolja ulja
  • 1 1/2 čaša šećera
  • 150 gr mak
  • 2 vanile
  • 1 prašak za pecivo  i za sirup
  • 3 1/2 čaše vode
  • 2 čaše šećera
  • 1 kašika soka od limuna
 Prvo skuvati sirup sve sastojke samo da provri. Umutiti jaja sa šećerom pa dodati ulje, kiselo mleko, vanilu i prašak za pecivo. U plehu ređati koru pa premazati smesom i posoliti mak i tako redom.

Poslednju koru samo premazati smesom. Pre pečenja iseći na kocke.

Peći na 180 stepeni dok ne porumeni oko 15-20 min. Vrelu baklavu preliti ohlađenim sirupom.

четвртак, 26. јануар 2012.

Krempita, krempitica mmmm


Otkako sam naišla na ovaj recept za krempiti više ne menjam. Stvarno je super kao u poslastičari - ma još bolja tako bar kažu svi što su probali. Evo vam receptića pa prosudite sami posle isprobavanja.
Potrebno je:
  • 6jaja
  • 8 kašika šećera
  • 2 kašike hladne vode
  • 6 kašika mlake vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 6 kašika ulja 
  • 1 kesica vanile
  • a za fil:
  • 800 ml vode
  • 20 kašika šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 4 kašika gustina
  • prah šećer za posipanje
Umutiti malo1 belanac sa 1 kašikom šećera pa dodati 1 kašiku hladne vode, kad se umuti dodavati jedno po jedno žumance, kašiku šećera i kašiku mlake vode kad je umućeno dodati 1/2 praška za pecivo 3 kašike brašna  3 kašike ulja i 1/2 vanil šećera. To je jedna korica. Ispeći na 180 stepeni 10-15 min. Ponoviti isto za još jednu koricu.
Fil:   Umutiti  4 belenca preostala od korica sa 4 kašika šećera. Posebno u 600 ml vode dodati 15 kašika šećera da provri a posebno u 200 ml vode razbiti 2 pudinga 1 kašiku šećera i 4 kapika gustina i skuvati krem u provrelu vodu. Vreli krem sipati polako u belanca i mutiti mikserom dok se ne ne ujednači.
U tepsiju gde se korice pekle staviti koricu pa preko sipati fil i preko staviti još jednu koricu. Kad se ohadi posuti prah šećerom.  Ja sam poslužila uz kafu 2 u 1 sa cimetom...

уторак, 24. јануар 2012.

Boranija sa šampinjonima.


Za razliku od mojih ukućana ja volim boraniju. I zato kad spremam moram za njih nešto posebno. A evo ovo je bilo baš za moju dušu, zapečena fenomenalna. Dajem recept pa prosudite:
Potrebno je:
  • 500 gr žute boranije  smrznute
  • 2 srednje šargarepe
  • 250 gr šampinjona
  • 1 šolja jogurta
  • 1 šolja paradajza iz flaše (ako nemate može i pire od paradajza)
  • 3 jaja
  • ulje za prženje
  • začini: so, beli biber, mirodija, muskatni orah
Na ulju malo propržiti na listiće nasečene šampinjone

pa dodati šargarepicu na kolutove (ja sam je sekla rebrastim nožem da izgleda lepše)

još malo pržiti pa dodati boraniju. Kad sve lepo omekša posoliti staviti biber, mirodiju doliti paradajz i pržiti još malo.Sipati u pleh i odozgo zaliti smesom od umućenih jaja i jogurta kome ste dodali malo muskat oraha.


Zapecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni10-15 min.

субота, 21. јануар 2012.

Pita sa jabukama i suvim šljivama.

Pita sa jabukama i sivim šljivama
Nisam skoro bila na blogu, uhvatile me neke slave... mislim idem u goste, a evo jutros reših da budem malo vredna i da napravim jednu interesantnu pitu. Dopala se svima u kući ukus je fenomenalan i zato recept delim sa vama. Potrebno je:
  • 1 pakovanje kora za pitu (500 gr)
  • 1 kg jabuka 
  • 250 gr suvih šljiva
  • 250 gr šećera
  • 150 gr prezli
  • 1 vanilin šećer
  • 2 šolje oštrog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 šolje vode 
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 kesica cimeta
Prvo narendati jabuke i šljive bez koštica naseckati na 3-4 dela. Posipati šećerom vanilom i prezlama pa promešati i ostaviti.

U drugoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo, ulje i vodu.

Tom smesom premazati koru pa staviti drugu premazati i treću pa premazati (ja sam stavljala po 3 ) onda staviti fil po celoj kori i umotati u rolnu. Meni su ispala 4 rolata. Premazati i odozgo smesom od brašna i peći 20 min na 180 stepeni.

субота, 07. јануар 2012.

Božić uz Čokokladni kuglof.

♥♥♥HRISTOS SE RODI ♥♥♥ SREĆAN BOŽIĆ SVIMA!
Evo i Božić dođe a kod nas nema snega. Ali biće ga nadam se :) važno je da ste sa svojima u slozi zdravlju i veselju. Pozdrav svim čitaocima bloga i najlepše čestitke svima!
Čokoladni kuglof

Za ovaj božić sam napravila čokoladni kuglof. Probala sam novi silikonski kalup. Za osnovu sam koristila recept od colinarke za čokoladnu tortu ali sam je izmenila Evo recepta za kuglof.:
  • 4 jaja
  • 1/2 šolje smeđeg šećera 
  • 1 šolja običnog šećera
  • 2 šolje brašna 
  • 1/2 šolje raženog brašna 
  • 2 pune kašike kakao 
  • 1 šolja jogurta
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 rendana jabuka
  • 1 narandža-fileti isečeni na kockice
  • 100 gr čokolade i 1 kašika ulja za prelivanje
Umutiti jaja sa obe vrste šećera pa dodati jogurt, ulje, brašno obe vrste, prašak za pecivo i kakao. Sve izmešati pa dodati rendanu jabuku i naranžine filete. Polako promešati i sipati u kalup za kuglof. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35-40 min Izvaditi iz kalupa i preliti čokoladom.
Čokoladni kuglof sa narandžom

петак, 06. јануар 2012.

Badnji dan i Božić.

Evo i mene, nisam bila kod kuće za N.G. pa SREĆNA SVIMA 2012. I BOŽIĆ.
Hleb za badnje veče


Prvo da postavim post sa đakonijama za moju trpezu za badnji dan. Ima tu svačeg. Prvo tu su pogačice sa kiselim kupusom.
Pogačice sa kiselim kupusom posne

Zamesite testo kao za hleb.

Kad nadođe od testa praviti male lepinjice a unutra ih punite sa uprženim kiselim kupusom.

Lepinje posoliti susamom i peći. Recept za testo i uprživanje imate u mom postu pita sa kupusom .


Dunje pečene sa koka kolom.
Dunje pečene sa koka kolom

Recept za ove dunje sam videla kod grka sintags... Mogu vam reći da su predivne mirisne i ukusne...  Evo ovako:
Potrebno je :
  • dunja 5 kom ( a može po želji koliko imate)
  • šećer 3 kašike žutog i 5-6 kašika običnog
  • malo cimeta i vanilin šećera
  • 1 čaša (2 dl) koka kole.

Dunje obrisati salvetom dobro pa ih iseći na 1/4 i očistiti semenke. Poređati u pleh sa korom na dole pa ih posoliti mešavinom šećera, cimetom i vanilom.

U leh sipati i koka kolu i peći u rerni dok dunje ne omekšaju. Ja sam dodala u isti pleh i jabuke sečene na pola.

E sad naravno tu su i sušene voćkice.

I naravno postavljen sto za badnje veče: