Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

недеља, 27. новембар 2011.

Posna salata sa dimljenim papalinama.



Rešila sam da malo isprobavam posne salate i predjela jer mi se približava posna slava Sveti Nikola. I evo jedne varijante koju smo u slast pojeli. Potrebno je:
  • kukuruz šećerac 500 gr
  • grašak 150 gr
  • 1 konzerva dimljenih papalina (može i sardine ali ove imaju specifičan ukus)
  • 10-ak maslinki crnih
  • 250 gr posnog majoneza
  • i od začina malo vegete, đumbira, mirodije po ukusu sve
Obariti kukuruz i grašak u slanoj vodi ohladiti  i pomešati sa ostalim sastojcima. 

 
Servirati rashlađeno.

субота, 26. новембар 2011.

Dekoracija od šargarepe.

Evo malo mog dekorisanja. Sada je u pitanju cvet od šargarepe.


Paukovi-spiders za doručak


Jutros, na insistiranje mog mlađeg sina koji je ideju pronašao na netu, za doručak smo imali "paukove". Baš su zanimljivi i dekorativni. A i lako se prave. Potrebni su samo špageti i viršle. Viršle iseći na male komade veličine oko 2 do 2.5 cm kroz svaki deo provući nekoliko špageta i skuvati u vreloj vodi kao špagete 7-8 min.



Ocediti i oprati hladnom vodom da se ne slepe špageti. Servirati po želji, ja sam u paukovoj mreži od kečaša! prijatno!!!

четвртак, 17. новембар 2011.

PIrinač Azijski i čuvari pingvini!

Azijski pirinač i pingvini čuvari.

Ovo sam danas pravila za ručak i strašno mi se dopao ukus paću podeliti sa vama. Recept za pirinač sam našla na grčkom blogu Sintages apo spiti a ja ću sa vama podeliti recept. Ukus je izvanredan i neobičan a zgodan je i za serviranje. Ja sam na to dodala i pingvine čuvare od maslinki i ispala je savršena kombinacija. Uživajte.
A evo recepta:
  • 3-4 kašika ulja
  • 1 šolja paradajz pirea
  • 34 čena belog luka
  • peršun oko 2 pune kašike (seckan)
  • 1 kašičica šećera i 2 kašičice soli
  • 1 šolja pirinča i 3 šolje vode (šolja je od 2 deci)
Na zagrejanom ulju sipati pire i mešajući pržiti da se zgusne otprilike da ispari 1/3.

Onda sipati sitno iseckan beli luk i peršun i pržiti još malo.


Zatim sipati opran pirinač i vodu i mešati da se ne uhvati dok zrna ne omekšaju, skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno 10-15 min da nabubre zrna još malo.


To je sve. Servirati po želji. P.S. vodite računa prilikom kuvanja jer dosta prska što se vodi po mom šporetu :)

уторак, 15. новембар 2011.

Reckavo pecivo sa viršlom.

Reckavo pecivo sa viršlom

Vrlo zgodno pecivo za večeru ili doručak. Kod mene je malo veća mera (od 1 kg brašna jersvi obožavamo peciva) a možete i smanjiti ako vam ne odgovara. Ja sam stavila sledeće:
  • 1 kg brašna
  • 500 ml mleka
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika soli
  • 2 pakovanja viršli ( ukupno 10 kom)
  • malo senfa
  • jaje za premazivanje i kim ili susam po želji za odozgo
Prvo staviti kvasac sa malo mleka kašičicom šećera i kapikom brašna da nadođe. Onda zamesiti testo od btašna , kvasca, soli, mleka i ulja. Ostaviti da odstoji pola sata. razvući pola testa debljine oko 1.5 cm i iseći na pravougaonike dugačke kao viršla  a širine toliko da možete da preklopite preko viršle. Namazati malo senfa pa viršlu podeliti po dužini i ređati na pravougaonik.

Preklopiti drugu stranu preko i nareckati malo odozgo.

Kad malo nadođe premazati jajetom, posoliti kim i peći 15 min u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

петак, 11. новембар 2011.

Pametni kolač i u mojoj kuhinji!


Pre nekoliko nedelja sam videla kod nekog od vas pametni kolač, ali nisam stigla da ga isprobam i sinoć nešto zujim po netu pa nađem recept i naravno probam. Evo sastojaka i pripreme sa mojim komentarima.

Potrebno je:
  • 8 kom jaja
  • 300 gr šećera (može i 200 ako ne volite mnogo slatko)
  • 10 kašika brašna
  • 250 gr margarina
  • 1 litar mleka
  • 1 kašičica ekstrata vanile
  • malo narendane kore od limuna
Kod pripreme prvo otopite margarin i ostavite da se ohladi ali ne da se stegne opet. Zatim dobro umutite belance (8 kom). Onda u nekoj većoj posudi  (većoj jer tu trebate da dodate i litar mleka i belance) ja sam počela u manjoj pa morala da presipavam, dakle umutite žumance sa šećerom pa tu postepeno dodajte muteći najmanjom brzinom brašno, otopljeni margarin i ekstrat vanile, na kraju polako uliti svo mleko. U sve to polagano umešati belance. Smesu sipajte u dobro podmazan i brašnom posutu tepsiju veličine 20 x 30 cm. ( Ja sam pekla u malo većoj 22 x 25 pa je kolač malo niži.) Pecite na 150 stepeni oko 45 min a onda na 120 još 15 min. Seći kad se dobro ohladi. Moj sin kaže da po ukusu podseća na nešto između koha i  princes krofni.
A objašnjenje što je "pametan" pa zato što sam kolač napravi koricu odozgo i odozdo a unutra  krem.

Nagrada od Zie4

Hvala Zie za nagradu pokušaću da je stavim na post. :)  Evo uspela sam :))

A sada je red da i ja prosledim dalje ovu nagradu :
Kako sam razumela nekome ko nije dobio. Izvinjavam sa Dzoli jer sam htela i nju da stavim ali vidim da je na listi kod Zoe4 evo spiska:
  1. jaca 
  2. zora 
  3. mila 
  4. jovana 
  5. nena