Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

недеља, 30. октобар 2011.

Pelinkovac


Pelinkovac volim ponekad da popijem sa mojim prijateljicama a pošto sam napla pelin ja napravila domaći, i mogu vam reći da prilično liči na original !
Evo i recepta (mera je za 3 lit likera a vi smanjite po potrebi).
  • 1 kg šećera
  • 4 grančice pelina dužine 10-12 cm
  • 1/2 lit vode
  • 3 lit rakije
Karamelisati šećer i sitno naseckane 3 grančice pelina da dobije zlatastu boju. Kad se istopi šećer u to dodati 1/2 lit vrele vode i vratiti na ringlu da proključa još 5 min uz mešanje. Skinuti sa vatre i naseckati sitno još jednu grančicu pelina. Kad se dobro ohladi pomešati sa 3 lit rakije i ostaviti 5 dana u staklenim flašama. Posle toga procediti i sipati u flaše . Pelinkovac je gotov. Što duže stoji sve je bolji.


четвртак, 27. октобар 2011.

Njeno veličanstvo DUNJA.


Evo je u svoj svojoj lepoti. Ja je obožavam a i njene darove. Od dunje se može iskoristiti skoro svaki deo. Ja sam dobila od prijateljice pre neki dan dunje i pogledajte šta sam sve napravila.  Potrebno vam je :
  • 1 kg dunja
  • za sve proizvode oko 1 kg i 300 gr šećera
  • i još malo soka od limuna
  • 1 lit rakije
 1. prvo liker od dunja

Kad oljuštite dunje kore stavite u jednu teglu sa dobrim poklopcem i nalijte sa 1 lit rakije. Zatvorite poklopcem i ostavite da stoji 6-7 nedelja. Posle toga stavite 300 gr šećera i 200 ml vode sa šipkom cimeta da provri. Skolniti sa vatre izvaditi cimet i ohladiti, pomešati sa rakijom i korama i onda procediti.
Piti sa uživanjem sa prijateljicama! Kad bude gotov stavljam fotku. ;)
Evo gotovog likera kao što obećah!

2. drugo kitnikes
kitnikes

Očišćene dunje naseći na kockice i stavljati u vodu sa malo limunovog soka. Sipati u šerpu 1.5 lit vode i staviti dunje da se kuvaju. Kad omekšaju izvaditi ih u drugu posudu i ispasirati, može i štapnim mikserom ili presom za pire. U pire staviti 800 gr šećera i staviti na vatru kuvati uz mešanje ali na slabijoj vatri jer dosta prskaju ( p.s. ja uzela varjaču sa drškom od 1 m ).

Kuvati dok budutoliko guste da ostane trag u šerpi kad povučete varjaču. Gotovu kašu sipati u modle koje su prethodno dobro nakvašene vodom - samo nakvašene -.

Kad se osuše najbolje posle 2-3 dana istresti iz modle i dekorisati po želji.

3. treće sok od dunja


U vodu u kojoj ste prokuvali dunje za kitnikes dodajte 200 gr šećera, ili po ukusu pa promešajte da se otpopi i procedite  i dobićete izvrstan sok.

Dekoracija od jabuke.


Evo sinoć na netu našla ja labuda od jabuke pa sam probala. Verujte nije toliko teško i lepo izgleda. Probajte ima na yu tube evo i linka labud od jabuke .

уторак, 25. октобар 2011.

Sveta Petka za istoimenu slavu!

Torta Sveta Paraskeva

Evo ideje koja me je malo namučila. Rešila sam da za slavu kod moje tetke napravim tortu sa likom Sv. Petke ili Paraskeve, ali kada sam pokušala da prebacim sliku sa peki papira na kome je super ispala polomili su se delovi pa sam ih docrtavala na samoj torti. Ipak na kraju nije loše ispalo. Podeliću je sa vama. Torta je ljiljan a recept sam našla ovde.
A presek torte dobijate posle slave :))
A evo konačno i preseka torte kao što sam obećala:


недеља, 23. октобар 2011.

Mesni palačinka rolat.


Evo jednog zanimljivog i dekorativnog jela. Pronašla sam ga u hrani i vinu ali je nešto izmenjen. Potrebno je :
  • 500 do 700gr juneće krtine. (zamolite mesara da vam iseče kao za rolat)
  • 3 šnite mortadele
  • 5-6 šnite slanine isečene na listiće- dodala sam kod pisanja recepta jer je meso suvo kad se ispeče
  • 2 jaja , šolja mleka i brašno za palačinke
  • 50 gr putera,
  • senf
  • začini : so,biber, žalfija, ruzmarin, 5-6 čena belog luka
  • kašičica meda
  • i čaša belog vina
  • i kao prilog krompir a može i šargarepa
Prvo zamesiti smesu za palačinke ali malo gušće i ispeći 3 kom malo deblje nego obično.
 Na svaku palačinku staviti pošnitu mortadele i urolati.
Meso rastanjiti tučkom u posipati so, biber i premazati senfom.

Odozgo posoliti izmrvljenu žalfiju i ruzmarin. Staviti palačinke po dužini dve odozdo i jednu odozgo (kao piramida ) . Urolati meso i čvrsto vezati kanapom. Rastopiti u dublem tiganju puter i malo ulja i propržiti meso sa svih strana. Iseći krompir na deblje kolutove pa poređati u vatrostalnu posudu može i šargarepa. Rolat premazati sa umućenom kašičicom senfa i meda.Posoliti krompir pobiberiti iseckati beli luk preko rolata i krimpira pa naliti čašom belog vina, pokriti folijom i peći 60 min na 200 stepeni.

To bi bilo to.
Izvinjavam se za loše fotografije ali slikane su mobilnim telefonom ( u fazi sam kupovine boljeg aparata :))

среда, 19. октобар 2011.

Šah na torti.

Šah torta

Evo tortice kojom ću nadam se iznenaditi mog svekra za 72. rođendan. Kako on voli da igra šah za njega naravno i poslastica gde se figurice "jedu" stvarno. :) Sutra je premijera rođosa.


Slatko od dunja.


Moje omiljeno slatko od dunja. Volim kad dunje ostanu svetle. A najteži deo je naravo čišćenje. Potrebno je 1 kg očišćenih dunja iseći ih i staviti u hladnu vodu. Zatim Staviti oko 2 l vode da zavri i spustiti dunje da proključaju oko 5 min. Izvaditi ih i dobro ocediti u rešetkastoj posudi a za to vreme ušpinovati 1 kg i 250 gr šećera gusto kao med pa onda spustiti oceđene dunje i kuvati ponovo dok sirup ne bude gust kao med. Protresti malo šerpu i pokupiti penu. Skloniti sa vatre i pokriti mokrom krpom šerpu. Sipati u tegle kad se potpuno ohladi.

недеља, 16. октобар 2011.

"Vikend" torta.

Vikend torta

Ovako sam krstila tortu zato što je lagana i može da se pravi kao poslastica za nedeljni ručak.
Potrebno je :
  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera 
  • 4 kašike brašna
  • 1 lit mleka
  • 4 pudinga od vanile (8 kašika šećera za puding)
  • 2 margarina
  • 250 gr prah šećera
  • 100 gr čokolade
  • piškote 1 1/2 pakovanje
  • šlag krem
Za koricu umutiti jaja sa šećerom pa dodati brašno i peći u podmazanoj tepsiji. Krem: u 1 lit mleka staviti 8 kašika šećera i skuvati 4 pudinga. Kad se ohladi sjediniti sa umućenim margarinom sa prah šećerom (krem u margarin i dobro izmiksati) Podeliti u dva dela pa u jedan dodati otopljenu čokoladu. Ređati: korica, crni fil, piškote, žuti fil i odozgo staviti šlag. Ja sam stavila čokoladni da bude u skladu. :)

четвртак, 13. октобар 2011.

Bavarske kifle.


I evo Dzoli hvala ti puno za ovaj recept. Samo nisam imala krupnu morsku so. A moj sin je rekao kad je probao: " mama kako si pogodila ukus, kao grisini i perece "?
Evo recepta:
  • kvasac (ja stavila suvi 1 kašiku)
  • 2 kašičice šećera i 1 šoljica vode , kašika brašna za kvasac
  • 4 1/2 šolje za belu kafu brašna
  • 1 1/2 (meni je otišlo skoro 2 šolje) tople vode
  • 2 kašičice soli
  • 3 kašike putera otopljenog
  • 3 kašike sode bikarbone u 1 litar kipuće vode
  • krupna morska so
Kad kvasac nadođe pomešati sa brašnom i solju (2kašičice) i vodom zamesiti testo da postane glatko. Ostaviti da se odmori 5 min. Dodati rastopljen puter i još 5 min mesiti, može se dodati i kašika dve brašna da se ne lepi. Ostaviti na toplom pokriveno da nadođe oko sat vremena.  Isipati na radnu površinu pa izudarati da izađe vazduh onda rastanjiti i iseći kifle na trouglove (piše 16 kom ali ja podelila testo na dva dela pa mi ispale manje 32 kiflice ;) . Ostavite kifle u frižideru oko pola sata i više. Staviti 1 lit. vode da zavri pa polako umešati sodu bikarbonu (vidi se na šerpi kako je prskala pa je sve beo rub).

Stavljati kifle i kuvati po 30 sec a onda ih prebaciti na pleh obložen peki papirom.Posoliti morsom solju. Peći oko 15-20 min na 200 stepeni.

Ja ih poslužila sa mladim sirom mmmmm...
Bavarske kifle

недеља, 09. октобар 2011.

"Poljski" kolač.

Poljski kolač

Evo jednog brzog a ukusnog kolača. A zašto se zove poljski e to me ne pitajte jer sam dobila takav recept :))
Potrebno je :
  • 500 gr brašna
  • 200 gr masti
  • 1 jaje
  • kvasac
  • sok od 1 limuna
  • oko 250 ml mleka
  • džem, mleveni orasi ili kokos

Staviti kvasac u mleko sa kašičicom šećera i malo brašna da nadođe. Umutiti mast penasto pa dodati jaje i sok od limuna. Pomešati sa nadošlim kvascem i brašnom i zamesiti testo. Podeliti ga u 5 jufki i svaku razvući pa staviti u podmašćenu tepsiju,
premazati džemom i posuti orasima ili kokosovim brašnom.
Tako sve kore s tim što se poslednja ne maže. Pritisnuti odozgo da se kore zalepe pa peći na 180 stepeni oko 15 min - da porumeni. Kad je gotov kolač iseći na kocke i posuti prah šećerom.

четвртак, 06. октобар 2011.

Harry Potter za Kaću.


Harry Potter torta

Evo i jedne "magične torte", mislim zato što je torta u stilu Harija Potera    evo poklanjam je svima koji ga vole.!

понедељак, 03. октобар 2011.

Salata i predjelo - 2 u jedan :))


Evo recepta pokupljenog od prijateljice i malo modifikovanog (ja nebi bila ja kad bi pravila poreceptu) :)
Potrebno: za salatu
  • karfiol manja glavica
  • 1-2 manje šargarepe
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 pavlaka
  • začini, vegeta, đumbir malo ulja
i za predjelo još:
  • šampinjoni 200 gr (može iz tegle marinirani ili sveži pa proprženi) po ukusu.
Obariti karfiol u slanoj vodi i šargarepu. Isitniti ma male komadiće u činiji pa posoliti vegetom. Na malo ulja propržiti sitno seckani beli luk pa pomešati sa karfiolom i izmešati. Kad se ohladi u sve umešati pavlaku i dobro rashladiti u frižideru.

A druga varijanta kao predjelo dodati samo i pečurke i izmešati a može i malo bosiljka kao začin. Prijatno.
P.S. može to isto i sa brokolijem.