Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

уторак, 24. мај 2011.

Tulumbe pečene.

Tulumbe

Evo recepta za tulumbe koje se peku. Brže se prave a nisu ništa manje ukusne od prženih. Potrebno je :
  • 400 ml vode, 
  • 100 ml ulja
  • 300 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 jaja 
  • za sirup:
  • 600 gr šećera
  • 600 ml vode
  • 2-3 vanilin šećera
Vodu i ulje staviti da zavri pa u to dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i dobro izmešati.

Ostaviti da se malo ohladi pa u to dodavati jedno po jedno jaje i mešat ali sve u jednom smeru, testo treba da počne da se lepi za posudu.

Stavljati u špric za tulumbe i istiskivati u pleh.



Peći u zagrejanoj rerni dok ne porumene. Kad su gotove izvaditi u posudu gde može da se sipa sirup zatim skuvati šećer vodu i vanilu da provri nekoliko minuta i preliti hladne tulumbe vrelim sirupom.

недеља, 22. мај 2011.

Domaća gibanica.

Domaća gibanica

Ovo je gibanica kakvu je nekada pravila moja baka Todora. Kore se razvlače oklagijom (to sam naučila od tetke Ranke) a ukus da vam ne pričam...
Potrebno je za testo:
  • 800gr brašna (600 gr za testo i još oko 200 za razvlačenje) .
  • 300 gr vode -(da testo bude malo tvrđe nego za hleb)
  • 2 kašičice soli
za fil
  • 400 gr sira 
  • 5-6 jaja
  • i ulje za premazivanje
Postupak je sledeći. Zamesiti testo od brašna soli i vode i podeliti na jufkice veličine loptice za tenis.

Svaku jufku pre razvlačenja podeliti na pola, malo rastanjiti pa jednu premazati uljem

  a  odozgo zalepiti drugu jufku.
Posoliti dosta brašna i rastanjiti što više možete.
Potrebno je da se dosta posipa brašnom da se nebi lepilo testo.

Kad bude otprilike veličine većeg tanjira namotati na oklagiju i polako pritiskajući od sredine prema krajevima razvlačiti koru.

Oklagiju pomerati napred-nazad 2-3 puta pa razmotati i ponovo posoliti brašno. Kad bude dovoljno razvučena - otprilike prečnika oko 30-35 cm ili veličine oklagije onda premazati malo uljem

pa staviti fil .

Mota se tako što se skupe suprotni krajevi prema sredini pa se onda poklopi slobodnim krajevima i prevrne se naopako pre stavljanja u tepsiju.





Odozgo staviti po malo fila i peći oko pola sata na 180stepeni. Prijartno!

I naravno nisam stigla da je slikam celu pečenu - već su je raskomadali :-)))

понедељак, 16. мај 2011.

Djuveč sa piletinom i još po nečim...

Djuveč sa piletinom i još po nečim...

Evo jednog jela za probu. Videla ja razne recepte pa napravila kombinaciju i mogu vam reći da je mljac...;)
Šta sam sve stavila unutra:
  • Pileće belo meso (jedne pileće grudi)
  • slaninica oko 1/2 kg
  • šampinjoni 300 gr
  • tikvica jedna manja
  • šargarepa jedna veća
  • malo paprike 2-3 kisele ili presne
  • 1 šoljica pirinča
  • 1 čaša crnog vina
  • supa pileća 2 čaše od 2 dl
  • začini so, aleva paprika, kari, vegeta, 3-4 suve šljive naseckane,1 kašika brašna
Prvo iseći piletinu na kockice , omotati slaninom i zakačiti čačkalicom. Tako pripremljeno propržiti na vrlo malo ulja u tiganju.

Povrće naseći na kockice pa posle piletine pržiti svako posebno,
šargarepu,

tikvice,

šampinjone,

i papriku ako je presna (kisela ne mora da se prži). Skinuti čačkalice i ređati (najbolje u zemljanu posudu)

prvo meso pa povrće

pa malo posuti opranim pirinčem

pa opet meso i pirinač i ubaciti suve šljive. Soliti začine po ukusu so, vegetu, kari alevu. Na kraju naliti supom (p.s. može i vodom sa razmućenom kockom za supu) Staviti da se krčka na 250 stepeni u hladnu rernu oko 1 sat pred kraj naliti vinom

i kašikom brašna razmućenom u šoljici vode.



недеља, 08. мај 2011.

Sirenjavke - ili lenjivka

sirenjavke

Evo jednog recepta za sirenjavke ili kako moja mama kaže lenjivku. To je ustvari testo za hleba samo sa dodatkom sira i jaja unutra. Veoma je ukusno, naročito za nedeljni ručak. A kako je ukusno možete videti po slikama da nisam stigla da slikam dok je bila cela tepsija pečena već kad je ostao deo koji nije pojeden...
potrebno je:
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 600 gr brašna
  • 300 ml vode
  • 1 kašičica soli
  • 5-6 kašika sitnog sira i 
  • 1 jaje
Staviti kašičicukvasca, šećera, malo vode i brašna da nadođe. U drugu posudu staviti brašno i so i sa nadošlim kvascem i mlakom vodom zamesiti testo. Ostaviti da nadođe oko pola sata.

Zatim podeliti na 7 delova i razvući malo jufku pa unutra staviti fil od sira i jaja.

skupiti jufku na vrhu i staviti u pleh. Kad sve budu poređane staviti pomalo fila i odozgo.

Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 min a onda smanjiti temperaturu i peći još 10-15 min. Prijatno.



четвртак, 05. мај 2011.

Kolač sa borovnicom.

Kolač sa borovnicom

Ovo je voćni kolač i mnogo je ukusan. Umesto borovnica može doći u obzir i neko drugo voće (višnje, trešnje, maline i sl.).Potrebno je:
  • 1/2 kg borovnica
  • 4 jaja
  • 1 šolja šećera
  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja jogurta
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 šolje ulja
  • malo cimeta, i još 2 kašike šećera i 2 brašna za borovnice (za drugo voće ne)
Borovnice treba prvo pripremiti dok su još smrznute posipati ih sa 2 kašike šećera 2 kašike brašna i 1 kesicom cimeta i ostaviti dok se kolač muti.

Jaja umutiti sa šećerom pa dodati brašno, pecivo , ulje, jogurt  i sve lepo ujednačiti.

Masu sipati u podmazan i brašnom posut pleh. Preko sipati pripremljene borovnice i odmah gurnuti u zagrejanu rernu na 200 stepeni 10- ak min da se zapeče da nebi voće palo na dno posle smanjiti na 150 i peći još 10-15 min. Prijatno!