Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

уторак, 29. март 2011.

Torta crtaći za Momu.

Evo ukrasa koje sam pravila za Momčila. To su Tomas lokomotiva, sunđer Bob, Patrik, Lignjoslav, i Pepa prasići. Nisu svi mogli na tortu ali ipak su se deca osladila svima.

Junaci iz crtaća



Pepa i Tomas za Momu

Saher torta

Saher torta

Evo moje omiljene torte. Potrebno je:
  • 140 gr maslaca 
  • 200 gr čokolade
  • 160 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 120 gr brašna
  • 8 jaja
Potrebno još za prelivanje:
  • 5-6 kašika džema od kajsija
  • 150 gr čokolade
  • 50 gr margarina 
  • 1 kašika ulja
  • 50 gr čokolade za trouglove (za okolo torte)
Maslac umutiti penasto, zatim dodati 200 gr istopljene čokolade, šećer, vanilu i izmešati. Dodati brašno i jedno po jedno žumance. Na kraju dodati ulupan sneg od belanca i polako izmešati. Sipati u podmašćen pleh ( od 28 cm prečnika) sa peki papirom i peći  45 min na 150 stepeni. Kad je gotova i ohlađena koru preseći na pola pa premazati džemom od kajsija unutra i odozgo.  Preliti odozgo prelivom. Rastopiti 150 gr čokolade 50 gr margarina i 1 kašiku ulja i time preliti tortu. Za ukrašavanje okolo rastopiti 50 gr čololade i razliti na folijom obložen poslužavnik. Kad se tegne 2-3 min na ledu seći trouglove i okolo ukrasiti tortu.


понедељак, 21. март 2011.

Mladenčići

Mladenčići

Evo da poranim i malo da vas obradujem mladenčićima. Obično se prave od posnog testa, ali moji ukućani ih posle kad se stegnu ne vole baš, zato ih ja pravim od ,, ludog testa,, a ovog puta sam stavila i malo crnog brašna.

Potrebno:
  • 250 ml. mleka, 
  • 1 jaje
  • kvasac
  • 1kašika šećera
  • kašičica soli
  • i čaša kogurta
  • 1/2 čaše ulja
  • 600 gr brašna
  • 1/2 praška za pecivo
Stavitikvasac u mleku da malo nadođe, a jaje razmutiti i u njega sipati jogurt. Onda zamesiti sve sastojke i pokriti posudu folijom pa ostaviti u frižider da stoji do sutra. (Obično zamesim uveče). Kad ustanem ujutru pre posla (kao sada) onda razvučem testo i vadim modlom mladence. 

Posredini obično stavim pet tačkica cevčicom za sok ali sada nisam imala cevčicu! 

Kad malo nadođu 15 min peći na 200 stepeni da porumene. 

Odozgo ih možete premazati medom ali nemora.

недеља, 20. март 2011.

Pita od spanaća.


Deca obično ne vole spanać ali evo nečega od spanaća sa čime su moja deca oduševljena. Potrebno vam je:
  • 1/2 kg spanaća
  • 2 pavlake
  • 200 gr sira sitnog
  • 2 kašike masti
  • šoljica kisele vode
  • pakovanje kora za pitu- 1/2 kg
  • 4 jaja
Očistiti spanać od peteljki naseckati ga i malo posoliti. U činiji razmutiti jaja pa dodati pavlaku , sir i na kraju spanać.

Svaku koru prvo sasvim malo premazati rastopljenom mašću i poprskati kiselom vodom. 

Onda rasporediti fil i motati rolatić pa ga saviti u krug. Pre pečenja premazati i odozgo mašću i poprskati kiselom vodom . 

Peći na 180 stepeni dok ne porumeni. Probajte vrlo je ukusno.

среда, 09. март 2011.

Kako napraviti sir.

Mladi sir
 Evo kako ja pravim sir. A to sam naučila silom prilika jer mi je trebao mladi sir a  i surutka  a na pijaci se teško nabavlja. Prvo za oko 1 kg sira je potrebno  5 litara mleka i jedna supena kašika maje (to je sredstvo za potsirivanje a ima ga u marketima). Mleko (najbolje domaće ako ima - nekuvano) zagrejati do otprilike 37-38 stepeni i onda u to dodati maju jednu kašiku i promešati.


Ostaviti tako da stoji sat vremena. Onda kada se zgusti kao kiselo mleko iseći ga nožem na kocke i ostaviti još 15 min.


Zatim uzeti jednu krpu za ceđenje- najbolje deblju gazu i vezati čvorove na krajeve pa namaknuti na oklagiju. U tu gazu sipati smesu koja se zgustila i ostaviti tako da se cedi oko 4-5 sati . Ispod staviti posudu u koju se cedi surutka.



Kad prestane da kaplje onda sa gazom staviti u rešetku i pritisnuti nečim da se još iscedi oko 1-2 sata.


Onda otvoriti posoliti odozgo i preručiti najbolje u neku tepsiju manjeg obim pa posoliti i odozgo i poklopiti tanjirom i ponovo pritisnuti da se još iscedi. Kad odstoji tako preko noći ujutru ocediti surutku i iseći sir na felije.  Probajte nije teško!