Blog za sve one koji ponekad kuvaju "srcem"!

Ja nisam profesionalna kuvarica ali ponekad volim da kuvam i pravim slatkiše. Ovde delim sa vama neke moje uspele pokušaje.

Creative Commons лиценца
Ово дело је лиценцирано под условима лиценцеCreative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.

недеља, 20. фебруар 2011.

"Vitaminska bomba"-sok

Vitaminska bomba-sok

 Evo jednog soka koji moja deca mnogo vole. Odličan je za imunitet i za osveženje u zimskom periodu. A i lako se pravi. A kako sam naziv kaže pun je vitamina. Potrebno je :
  • 200 gr cvekle 
  • 250 gr šargarepe
  • 600 gr limuna
  • 2 kg šećera
  • 1 limontus
 Cveklu i šargarepu oljuštiti i iseckati u secku ili samleti na mašini za meso ili izrendati na krupnije rende. Limun oljuštiti i njega samleti. Sve sastojke staviti u veći sud i naliti sa 4 litara hladne vode. Ostaviti da odstoji 12 sati. 



Zatim procediti kroz gazu i dodati šećer i limontus. Mešati da se istopi šećer. Sipati u flaše sok. Sirup se rastvara po ukusu sa vodom. Mora se držati u frižideru jer je bez konzervansa i nemože da stoji dugo. Do dve nedelje. Preporučujem svima. 



четвртак, 17. фебруар 2011.

Grašak sa mrvicama.


Grašak sa mrvicama je moj omiljeni dodatak uz šnicle ili neko meso. A šnicle su sa dodatkom korijandera.
Ali evo recepta za grašak.
  • 1 pakovanje grašaka -smrznutog
  • 3 kašike prezli,
  • so , vegeta
  • mirodija
 Obariti grašak 10-ak minuta u vodi sa kašičicom soli. Ocediti od vode. U tiganju na malo ulja (5-6 kašika supenih) propržiti prezle. Oko pola minuta. Grašak posoliti vegetom i dodati mirodiju po ukusu, preko njega sipati prezle i služiti toplo kao dodatak nekom mesu. Odozgo može da dođe i pavlaka. Prijatno!

уторак, 15. фебруар 2011.

Kokos modlice.


 Evo kolačića za grickanje i uživanje. Modlice mogu biti po izboru. Uživajte dok ih pravite.
Sastojci:
  • 650 gr brašna
  • 200 gr prah šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 vanilin šećera
  • 100 gr kokosovog brašna
  • 1 jaje
  • 1 šoljica mleka
  • 1 margarin
 Izmešati brašno, šećer, prašak za pecivo, vanilu, pa u to dodati razmućeno jaje i mleko pa onda margarin naseckan na kockice i kokos. Umesiti sve sastojke pa razvući koru i vaditi modlama kolačiće. Peći samo 10-ak min u rerni na 200 stepeni.

недеља, 13. фебруар 2011.

Fokača

Fokača

Evo moje fokače koju volim da pravim kad imamo neko društvo. A uz to ide dobro i čaša piva:))
A recept je sledeći:
Zamesiti:

  •  300 gr brašna ,  
  • 150 ml vode
  • parče kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2-3 kašike ulja
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • ruzmarin
  • beli lik u prahu
  • nekoliko maslina (10-15) 
Kad kvasac nadođe (sa kašičicom šećera malo vode i brašna) dodati ga u brašno dodati so i zamesiti testo sa vodom i uljem (2-3 kašike). Kad nadođe razvući testo u pravougaoni oblik i staviti u tepsiju. Zatim ga iseći na kvadratiće pomoću točkića za sečenje na kockice. Na svaku kockicu staviti po parče maslinke(može pola ili trećina kako volite). U šoljicu razmutiti maslinovo ulje, ruzmarin i beli luk i kad malo nadođe premazati svaku kockicu time. Peći na 200 stepeni oko 15 min.



недеља, 06. фебруар 2011.

Oslić u foliji

 Evo jednog recepta koji vole svi moji ukućani. To je oslić u foliji. Potrebno je:
oslić u foliji
  • 1 kg oslića 
  • 4-5 srednje šargarepe
  • 2-3 korena peršuna
  • 2-3 korena paškanata
  • začini, vegeta,1-2 limuna                                                                                                                            Povrće iseckati na kockice i posipati vegetom. Ribu oljuštiti i posoliti pa posipati limunovim sokom. Uzeti parče folije pa malo sasvim podmazati i staviti povrće pa ribu odozgo i posipati začinima i opet malo limunovim sokom. Umotati u filiju i staviti u pleh. Tako svaki komad. Naliti sa 2 čaše vode i peći oko50-60 min na 200 stepeni.
začini